"Če boš poklical policijo, pridemo nazaj"

Gordana Possnig Gordana Possnig
08.10.2019 19:42

Na sojenju Anžetu Jelenu, edinemu še ne obsojenemu v združbi, ki je ropala premožne družine, znova zaslišali oškodovanca, pa tudi starše že obsojenega roparja, ki je za zapahi deležen groženj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprva so Anžeta Jelena soobtoženi eden za drugim obremenili, češ da je bil glavni organizator ropov, zdaj mu krivdo pripisujeta le še vpletena.  
Gordana Possnig

Dodatno zaslišanje dveh od štirih žrtev brutalnih ropov, ki so se na širšem celjskem območju zvrstili od novembra 2017 do sredine februarja lani, je zaznamovalo tokratno obravnavo v kazenskem procesu zoper Anžeta Jelena. Velenjčan je obtožen, da je bil član hudodelske kriminalne združbe, ki je do zlatnine in denarja štirih premožnih družin prišla na izjemno brutalen način. Vpleteni v serijo ropov so namreč žrtve ustrahovali na brutalne načine, z orožjem, tudi pretepali so jih, in to vpričo majhnih otrok. Tarče roparjev so bile družine v Veliki Pirešici, Gorici pri Šmartnem, Celju in v Škalah pri Velenju.

Glasov ni z gotovostjo prepoznal

Na današnji obravnavi je znova pričal oškodovanec, ki je bil žrtev ropa v zaselku Lava v Celju. Sodnica je hotela vedeti, koliko je bilo roparjev, kako so izgledali, v kakšnem jeziku so govorili. Oškodovanec ji je odvrnil, da se ne spomni več, koliko jih je takrat "letalo" po hiši, in pripomnil, da je bil v strašanskem šoku, zato je policijo na pomoč poklicala njegova žena. Neposredno po dogodku je policistom pojasnil, da ko je po zvonjenju odprl vrata, je najprej videl žensko, nakar so v hišo planili trije zamaskirani roparji, eden s pištolo v roki. "Eden me je vrgel po tleh, nekdo mi je naslonil pištolo na sence in me udaril. Povedal sem jim, da imam v zgornji sobi vrečko z denarjem, iz denarnice, ki sem jo imel v torbici, so mi vzeli še 50 evrov," je grozljivo izkušnjo povzel oškodovanec in dodal, da mu je eden od roparjev zagrozil, naj ne kliče policije, sicer bodo prišli nazaj.
​Drugi oškodovanec je doma iz Škal pri Velenju. Sklepa, da so storilci njegovo družino za tarčo izbrali zato, ker so domnevali, da je bogata. Tudi on se spominja, da je pri vratih pozvonilo dekle, nakar so v hišo vdrli še trije storilci. Dva sta bila višja od njega, je bil natančen oškodovanec in je nadaljeval: "Eden je bil do mene vseskozi prijazen, drugi nasilen, tretji pa ni nič govoril. Eden je govoril srbohrvaško, imel pa je velenjski dialekt." Ko mu je sodišče predvajalo posnetke pogovorov storilcev, ni bil prepričan, ali so to glasovi tistih, ki so ropali njega.

S prijavo nista želela nikogar kaznovati

K pričanju je sodišče povabilo tudi oba starša Aleksandra Levca, ki je bil vpleten v rope in je to priznal. In sicer iz razloga, ker sta ju junija obiskala moška in jima ponudila denar v zameno za to, da bi na sojenju razbremenila Anžeta Jelena, kar sta zakonca naznanila policiji. Zdaj pa sta na sodišču povedala, da moških nista imela namena kazensko ovaditi. "Res sem poklicala policijo, vendar s tem nisem hotela nikogar kaznovati. Prestrašilo me je, še nikoli nisem doživela česa takega. V življenju pa nisem nikomur naredila nič slabega, tudi moj mož ne," je sodnici rekla Ivanka Levec. In nadaljevala: "Gospod je bil prijazen, nobenih groženj ni bilo. Moški, ki je prišel, je rekel, da ve, da je moj sin v zaporu, in da bi mu lahko preko Denisa Mihalića (že obsojen v tem postopku, op. p.) pošiljal denar in da bi tudi midva z možem lahko dobila denar. Vprašala sem ga, ali je Jelenov odvetnik, pa je rekel, da je njegov prijatelj." Dodala je, da se boji za svojega sina, saj ji je povedal, da ga imajo v zaporu za izdajalca. "Sin mi je povedal, da mu grozijo, da ne bo živ prišel iz zapora, tudi pretepli so ga že," je Levčeva rekla sodnici. Tudi njen mož je pričal podobno, češ da ne ve, kaj je v zameno hotel moški, ki jima je ponujal denar. "Bojim se za sina. Po obravnavah ga vselej napadajo in mu pravijo, da je izdajalec. Ne bi rad doživel, da se domov vrne v krsti," je zaskrbljen Dragutin Levec. Eden od moških, ki sta obiskala zakonca Levec, je Aldin Smajlović. Na zaslišanju je obisk priznal, vendar je zatrjeval: "Šel sem tja, da bi razčistil, zakaj Levec širi laži o Anžetu Jelenu. Nobenega denarja nisem ponujal, Jelenu sem hotel le narediti uslugo." Na sodišču je izpovedal, da ga k temu obisku nihče ni nagovoril, temveč se je za to odločil na lastno pest, in da se zdaj zaveda, da ga je polomil. Na vprašanje sodišča, ali pozna koga iz roparske tolpe, je Smajlović odvrnil, da ne, pozna pa Jelena. O njem je sodišču povedal, da se spomni, da mu je nekoč dejal, da mu ljudje občasno prinesejo prodat zlato, a da ni vedel, kje so ga dobili.
Da so ropali poleg Jelena, so na sodišču priznali že omenjeni Aleksander Levec, Denis in Leon Mihalić, Tim Lampret, Simeun Filipović in mladoletna K. D. Vsi so bili obsojeni. Ob priznanju krivde so Jelena označili za glavnega organizatorja in informatorja družbe, a zdaj krivdo na Jelena valita le še Levec in mladoletnica. Zaradi tega jih bodo na obravnavi prihodnji torek na sodišču tudi soočili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta