"Daj denar, ubil te bom." Veselo snidenje roparjev na sodišču

Tamara Krivec, Dnevnik
21.05.2021 20:00
Peterica obtoženih, večinoma starih znancev policije, se ni izrekla o krivdi v primeru januarskega ropa župnika Ivana Petriča v Rovtah pri Logatcu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanislav Mlakar, Stojan Kovačič, Darjan Hudorovac, Milenko Hudorovac in Sandi Brezar čakajo na modifikacijo obtožnice. Foto: Matjaž RUŠT/DNEVNIK
Matjaž Rušt

Le nekaj ur po nočnem ropu župnika Ivana Petriča v Rovtah pri Logatcu konec januarja letos je policija prijela pet osumljencev: Stanislava Mlakarja, Stojana Kovačiča, Darjana in Milenka Hudorovca ter Sandija Brezarja. Štirje od njih prihajajo iz istega romskega naselja Brezje pri Novem mestu, a ker so v priporu, se že nekaj časa niso videli. Snidenja, četudi v sodni dvorani na ljubljanskem okrožnem sodišču in v rahlo neprijetnih okoliščinah, so bili veseli. V pozdrav so si podali roke, tisti o epidemiji bolj ozaveščeni so trčili s pestmi.

Prav mogoče je to pripisati dejstvu, da so razen najmlajšega, šele 18-letnega Brezarja, sodne dvorane od znotraj že dobro spoznali in so vajeni sedeti v klopi v prvi vrsti. Tako so tudi poznavalsko prikimavali, ko jih je sodnik Marko Justin poučeval o pravicah in poteku naroka. Čeprav se jih je večina, če ne že vsi, v zadnjih mesecih s tožilstvom pogovarjala o morebitnem dogovoru v primeru priznanja krivde, pa se danes o njej ni izrekel nihče. Vseh pet bo počakalo na modifikacijo obtožnice, česar tožilstvo na tej točki postopka ni moglo narediti. V sodni spis je sicer vložilo novo poročilo Nacionalnega forenzičnega laboratorija o sledeh v sefu in na izvijačih, ki so ju našli v vozilu, v katerem so ustavili peterico. Prav na osnovi tega so vloge osumljencev pri kaznivem dejanju malo bolj opredeljene, temu pa bo tožilstvo prilagodilo obtožnico. Po mnenju tožilstva sta namreč med ropom dva stražila, ostali trije so se ukvarjali z župnikom in sefom.

Udarci, grožnje in vezi

Kaj naj bi se bilo po mnenju tožilstva tiste usodne noči sploh zgodilo? Tridesetega januarja malo po tretji uri zjutraj je 72-letnega duhovnika Petriča zbudil ropot, šel je v vežo, prižgal luč, odprl je vrata. Nekdo mu je posvetil v obraz, drugi ga je zagrabil, med udarcem po glavi je izgubil očala. Zaznal je tri napadalce, a zaradi teme in močne dioptrije ni zmogel podrobnega opisa. "Daj denar, ubil te bom," mu je zagrozil eden od njih, drugi ga je zgrabil za roko in mu jo držal na hrbtu. Da je denar v sefu v pisarni, jim je ves prestrašen takoj povedal, pa tudi, da je ključ v hlačah v spalnici. Vzeli so tri kuverte s skupno okoli 12.000 evri denarja od verskih časopisov, blagoslavljanja in prispevki ljudi za novo župnišče. Vzeli so še pet posrebrenih kovancev. Ko so izpraznili sef, so župnika Petriča zvlekli v spalnico, na tla je moral leči na trebuh, potem so mu s pasom in kravato, ki so ju našli v omari, zvezali roke in noge. Prerezali so telefonski kabel in izginili v noč. Župnik se je v pol ure uspel rešiti vezi, takoj je poklical policijo. Danesj ga na sodišču ni bilo, je pa v imenu župnije priglasil 9500 evrov premoženjskopravnega zahtevka, v svojem pa 2500 evrov.

Izdale so jih biološke sledi

Policija je na lov za osumljenci poslala vse razpoložljive patrulje, posebno pozorni so bili na avto znamke Renault Thalia, kakršnega so opazili v bližini enega od mesec prej oropanega župnišča. Prav tako vozilo so najprej opazili pri Brezovici tik pred avtocesto v smeri Dolenjske, potem blizu Višnje Gore, na počivališču Dol pri Trebnjem so avto ustavili. V njem je bilo vseh pet osumljencev, za volanom je sedel Mlakar. Policisti so v vozilu našli več kap, rokavice, izvijače, svetilki, ključ gedore, pod sedežem zvitek skoraj 20 tisoč evrov ter nekaj bankovcev kun, kanadskih dolarjev in švicarskih frankov. Milenko Hudorovac je imel srebrne kovance. Biološke sledi na več predmetih naj bi vsaj tri od njih usodno povezale s krajem zločina, prisotnost četrtega naj bi potrdili čevlji. Sojenje se z glavno obravnavo, nad katero bo bedel sodni senat s sodnikom Justinom na čelu, nadaljuje 18. junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta