Dijakinja na avtobusu ni nosila maske, prišli so policisti in jo vklenili

Gordana Possnig Gordana Possnig
22.09.2020 22:56

Mladoletnica, ki bo ta teden postala polnoletna, priznava, da nikoli ne nosi zaščitne maske, brez nje je vstopila tudi na avtobus. Voznik je o tem obvestil šefa, on policijo. Policijska patrulja jo je vklenila, na Generalni policijski upravi pa pojasnjujejo, da sta policista uporabila prisilno sredstvo in strokovni prijem zoper dekle zato, ker ni upoštevalo ukaza, da naj zapusti avtobus in se izkaže z osebnim dokumentom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Facebook

Na družbenih omrežjih je popoldne zakrožil posnetek aretacije mladoletnice s pripisom, da so policisti dekle zvlekli z avtobusa in jo vklenili zato, ker ni nosila maske. Dogajalo se je na Vranskem, je razkril avtor objave in nadaljeval, da je punco zaradi maske prijavil voznik avtobusa. Ko je šofer (avtobusnega prevoznika Nomago, op.p.) iz Ljubljane pripeljal na dogovorjeno mesto zasede s patruljo, so policisti vstopili na avtobus, prišli do zadnjega sedeža k dekletu in zahtevali, naj se identificira, je povzel dogajanje in poudaril, da mladoletnico pozna. Po njegovih besedah je dekle policistom reklo, če lahko počakajo pet minut, da pride njena mama, ki jo je medtem že poklicala po telefonu. "Ne, lisice in zunaj na silo je bilo potrebno vklenit mladoletnega otroka ter s kolenom in vso težo stiskat k tlom več minut. Dekle je poškodovano, v šoku," se je zgražal in objavil citat dekleta, ki da je tožilo: "Pet minut sem jih prosila, naj me spustijo, da vsaj sedem, nisem mogla dihati, tako so me pritiskali ob tla."

Sama je mladoletnica na svojem facebook profilu objavila, da maske ne nosi nikamor, da je dijakinja in da se od samega začetka bori, da diha svobodno. "Ljudje, zbudite se. Kar smo do sedaj gledali po FB v drugih državah, se je tokrat zgodilo v naši preljubi Sloveniji," je mladoletnica protestirala na svojem facebook profilu. Z njeno objavo smo soočili družbo Nomago, kjer so zaplet na avtobusu potrdili, a na dogodek gledajo drugače. "Ob vstopu na vozilo je potnica verbalno napadla voznika, ki jo je prosil, naj uporablja zaščitno obrazno masko. Zaradi nevarnega obnašanja potnice, ogrožanja njegove varnosti in varnosti ostalih potnikov je voznik za pomoč poklical nadrejenega, ki je kontaktiral pristojno policijsko upravo, saj sam nima pristojnosti za reševanje tovrstnih težav. Tudi po prihodu policistov se potnica ni umirila in je bila verbalno nasilna tudi do njih. Po našem razumevanju so policisti zoper njo uvedli postopek zaradi kršitve javnega reda in miru oziroma verbalnega napada na uradni organ. Ob tem ponovno poudarjamo, da je in bo tudi v prihodnje v Nomagu varnost potnikov na prvem mestu," so pojasnili v prevozniški družbi. 

Policija o kršiteljici razkrila osebni podatek

Na dogodek se je odzvala tudi Generalna policijska uprava in zapisala, da sta policista na avtobus vstopila zaradi kršitve javnega reda in miru, o mladoletni kršiteljici pa razkrila osebni podatek (datum rojstva) in poudarila, da bo že čez dva dni polnoletna.  Od dijakinje sta zahtevala, naj pokaže osebni dokument, da bi ugotovila njeno identiteto, vendar v postopku ni hotela sodelovati.  "Ker policista drugače nista mogla ugotoviti njene identitete, sta jo seznanila, da jo bosta zaradi identifikacijskega postopka privedla v policijske prostore. Potnici sta ukazala, da zapusti avtobus česar pa kljub opozorilu, da bosta zoper njo uporabila prisilna sredstva, če ukaza ne bo upoštevala, ni hotela storiti. Zato sta policista zoper njo uporabila telesno silo (strokovne prijeme) in jo kljub aktivnemu upiranju odpeljala iz avtobusa in jo vklenila," uporabo prisilnega sredstva zoper mladoletnico upravičujejo na policiji. Ko je na kraj prišla mati dekleta, so policisti ugotovili identiteto mlade punce, saj jim je takrat tudi izročila dokument. Uniformiranca sta ji snela lisice, policija pa bo zoper mlado dekle ukrepala na več načinov. "Zoper potnico bo zaradi kršitve javnega reda in miru (nedostojno vedenje na javnem kraju, nedostojno vedenje do policistov in neupoštevanje njunih ukazov) in ker osebne izkaznice ni hotela izročiti na vpogled policistoma, podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče zaradi kršitve zakona o varstvu javnega reda in miru in zakona o osebni izkaznici. Prav tako bo zaradi kršitve odloka o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni Covid-19, ker ni uporabljala zaščitne maske na javnem prevozu, zoper njo podan predlog drugemu prekrškovnemu organu," so bili ostri na policiji. 

Danes zjutraj smo za komentar o dogodku poklicali tudi očeta omenjene mladoletnice. Slednji je dejal, da samega postopka voznika avtobusa in policistov ne bo komentiral, ker mu je tako svetoval odvetnik, ki so ga najeli. Povedal je le, da se njegova hči ne počuti dobro, da je celo noč slabo spala. Ter da je šokirana nad samim ravnanjem voznika avtobusa in policistov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta