Donacije zbirala za Gala, razdeljevala pa jih je po domače

Barbara Bradač Barbara Bradač
21.05.2020 20:00

Kriminalisti ovadili Natašo Švikart iz društva Maus, ker je z zbiranjem in razdeljevanjem prostovoljnih prispevkov zlorabila zaupanje pomoči potrebnih. Del donacij je porabila tudi za svojo plačo, vinjeto za avto, poslovna kosila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataši Švikart iz društva Maus zaradi kaznivega dejanja izneverjanja grozi zaporna kazen do treh let.
Sašo Bizjak

Zbiranje denarja za operacijo danes skoraj sedemletnega dečka Gala Štefliča iz Dupleka je spremljalo nemalo nejasnosti in tudi, zdaj je že jasno, kaznivo dejanje. Razkrilo se je, da je društvo Maus še eno društvo, ki je po domače zbiralo in razdeljevalo denar in da je nadzor pobiranja in porabe prostovoljnih prispevkov nujno potreben. Mariborski kriminalisti so sklenili preiskavo in po naših podatkih kazensko ovadili Natašo Švikart, predsednico društva Maus, saj so ugotovili, da je zbirala denar na nezakonit način, in sicer tako, da je med zbiranjem denarja zlorabila zaupanje posameznikov, za katere je denar zbirala. Kriminalisti so jo ovadili zaradi kaznivega dejanja izneverjanja.

Nekaj denarja zadržala zase, nekaterim dala več

O osumljeni so preiskovalci ugotovili, da je med septembrom 2016 in oktobrom 2019 samovoljno in brez soglasja upravičencev razpolagala s pridobljenimi denarnimi sredstvi pomoči potrebnim. Po naših neuradnih podatkih je Švikartova zbrane prostovoljne prispevke verižila tako, da je namensko donirani denar za enega otroka dala tudi drugim otrokom, za katere je sicer tudi zbirala denar, kljub temu da njim denar konkretno ni bil doniran. Preprosto povedano, kar so ljudje darovali enemu, je dala drugemu, kar je zbrala zanj, je dala naslednjemu in tako naprej v verigi.​ "Denarna sredstva je porabila za svoje potrebe, poleg tega pa je nekaterim upravičencem dodelila več denarnih sredstev, kot jih je dejansko za njih zbrala. Ugotovljeno je bilo, da si je na ta način pridobila več kot 100.000 evrov premoženjske koristi," je ugotovitve kriminalistov povzel tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl.
A to ne pomeni, da je Švikartova sto tisočakov dala v svoj žep. Teh sto tisoč evrov, ki se ji v preiskavi očitajo kot protipravna premoženjska korist, je bilo pravočasno zavarovanih. In sicer donacije, zbrane preko SMS-operaterjev, ki jih ti še niso nakazali društvu, so bile kasneje sproščene in nakazane Nadškofijski karitas Maribor, ki je priskočila Galu na pomoč z odprtjem transakcijskega računa, in okoli 70 tisoč evrov, ki so še vedno zavarovani na transakcijskem računu društva.
Izvedeli smo, da si je Švikartova iz donacij delno izplačevala plačo, kupila je vinjeto za avtomobil, plačala kakšno poslovno kosilo, prav tako pa ni imela sklenjenih pogodb za posameznike, za katere zbirala denar. Se pa v preiskavi naj ne bi potrdilo, da bi zase, za rešitev svojega stanovanjskega problema, vzela denar s transakcijskega računa društva, pa čeprav je tudi sama v medijih javno povedala, da si je sposodila skoraj 30 tisoč evrov od zbranih donacij.

Koliko je bilo zbrane gotovine, se ne ve

Klobčič glede nepravilnega zbiranja in razdeljevanja denarja društva Maus se je začel razpletati, ko je Nataša Švikart priznala in Galovi mami Nataši Vrbnjak Šteflič tudi podpisala, da si je od zbranih donacij "sposodila 29 tisoč evrov". Galova mama je o tem obvestila policijo, v postopku pa so se javile še štiri osebe in prijavile, da so prejele manj sredstev, kot jih je bilo zbranih za njih v raznih akcijah zbiranja prostovoljnih prispevkov. Kriminalistično preiskavo so na podlagi dodatnih ugotovitev razširili na skupno 21 oseb, za katere je Švikartova preko društva Maus zbirala denar. "Preiskava je bila zelo obsežna, saj je bilo med drugim treba zbrati tudi obvestila od več oseb z območja cele Slovenije, ki so darovale denarna sredstva za pomoč različnim osebam. Tako smo v predkazenskem postopku opravili skupno več kot 400 razgovorov in izvedli številne druge aktivnosti," so o delu zapisali na Policijski upravi Maribor.
Po naših neuradnih podatkih je večina oškodovancev prejela več denarja, kot se lahko s papirnato sledjo dokaže, da ga je društvo Maus zanje zbralo. Društvo je namreč zbiralo denar s SMS-donacijami, z nakazili na transakcijski račun in gotovino v trgovskih centrih. Prav za tako zbrano gotovino se ne ve, koliko je bilo dejansko donirane, saj se ob koncu dneva niso vodili zapisniki in škatle z denarjem niso bile zapečatene.
Po zbranih obvestilih je bila na okrožno državno tožilstvo v Mariboru zoper eno osumljeno osebo podana tudi kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja. "Ovadbo smo prejeli," je potrdil šef mariborskega tožilstva Darko Simonič.

Ovadba zoper Galovo mamo zavržena

Gal, ki se je rodil z redko deformacijo, zaradi katere ne more normalno uporabljati sklepov v komolcih, ker sta njegovi kosti koželjnica in podlahtnica zaraščeni, potrebuje operacijo. Akcija zbiranja denarja za operacijo v tujini, natančneje v Ameriki pri dr. Droru Paleyju, za katerega je družina Vrbnjak-Šteflič prepričana, da Galu lahko pomaga, je stekla lani spomladi. Preko društva Maus se je za Galovo operacijo in stroške zbiralo 120 tisoč evrov, ko je akcijo kasneje prevzela mariborska Karitas, je bilo treba zbrati 150 tisočakov. A je po razkritju novinarke Sveta na Kanalu A prvotna cena operacije in rehabilitacije na Floridi, vključno z vsemi drugimi nujnimi stroški, bila 82 tisoč evrov, ker pa je malo pred novim letom Galova mama pri ameriškem zdravniku prejela popust, se je ta znesek še znižal.
Zaradi suma, da je prišlo do zavajanja širšega kroga ljudi v Sloveniji pri zbiranju dobrodelnih prispevkov glede višine potrebnih sredstev upravičenca, so mariborski kriminalisti po naših neuradnih podatkih pod drobnogled vzeli Galovo mamo. Pregledali naj bi bili njen in Galov transakcijski račun, a pri tem niso ugotovili, da bi denar neupravičeno uporabila. So pa ugotovili, da je za posameznega upravičenca bilo zbranih več sredstev od dejansko potrebnih. "Vendar pa smo ugotovili, da doslej sredstva niso bila neupravičeno uporabljena in v zadevi ni podanih elementov, ki so potrebni za utemeljevanje suma storitve kaznivega dejanja," je razložil Šadl. Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič je potrdila, da je bila ovadba zoper njo zavržena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta