(FOTO) Bežala z migranti in povzročila dve nesreči

Sijan Pretnar
11.09.2024 07:00

Tihotapci ljudi so ob srečanjih s policisti vse bolj predrzni. Samo v ponedeljek so na Primorskem in Notranjskem obravnavali prometni nesreči, ki sta se zgodili, med tem ko sta voznika bežala pred policisti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reševalci in gasilci so oskrbeli poškodovana migranta, za voznikom passata so se po trku v ograjo izgubile sledi.
PGD Postojna

Prva nesreča se je zgodila popoldne okoli 14.30 na cesti od Unca proti Planini, po tem ko so policisti na avtocesti pri Lomu opazili sumljivo vozilo VW passat variant poljske registracije. Začeli so ga ustavljati, prižgali modre luči in sireno in vozili za njim, a se voznik ni hotel ustaviti. Med bežanjem po avtocesti je ogrožal druge voznike, saj je nekaj časa vozil tudi po odstavnem pasu avtoceste.

Zapeljal je na izvoz Unec in nato z begom nadaljeval po stari cesti proti Planini. Tam ga je začelo zanašati, vozila ni več obvladal, tako da je z njim trčil v ograjo. Še preden so za njim pripeljali policisti, se je pognal v beg. V passatu pa je na policiste počakalo pet tujcev, ki so pred tem samovoljno zapustili azilni dom. Policisti so ugotovili, da gre za dva Iračana in tri turške državljane. Dva, en Iračan in državljan Turčije, sta se v trku lažje poškodovala, utrpela sta nekaj udarnin. Policisti včeraj voznika še niso našli. Če ga bodo prijeli, ga čaka kazenska ovadba zaradi treh kaznivih dejanj - prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, nevarne vožnje in zapustitve poškodovanca v prometni nesreči.

Z migranti v vozilu bežal pred policisti in trčil v gostilno

Na kraju nesreče blizu gradu Hasberg so posredovali gasilci PGD Postojna in Planina, ki so med drugim pomagali ekipam nujne medicinske pomoči pri oskrbi in prenosu poškodovanih tujcev do reševalnih vozil, s katerima so ju odpeljali v izolsko bolnišnico.

Z laguno treščil v nemški avtodom

Slabo uro kasneje se je zgodila še druga nesreča, v kateri so bili udeleženi nezakoniti migranti, tokrat ni šlo za tujce, ki bi že bili v azilnem domu, ampak so jih policisti obravnavali prvič. Malo pred tem so očitno nezakonito prečkali mejo s Hrvaško. Ob 15.30 so policisti pri Črnem Kalu začeli ustavljali renault laguno ljubljanske registracije. Tudi v tem primeru se voznik za njihove znake ni zmenil in je z nezmanjšano hitrostjo odbrzel proti Ospu. Tam pa je naletel na avtodom nemške registracije in z laguno trčil vanj. Kljub nesreči in policistom, ki so mu vozili za petami, je upal, da se mu bo uspelo izmuzniti. Skočil je iz avta in stekel stran, vendar so ga policisti kmalu prijeli in mu nataknili lisice. Ugotovili so, da je 34-letni Srb prevažal štiri turške državljane, dva so z lažjimi poškodbami odpeljali v izolsko bolnišnico na pregled.

Še najmanj dela so imeli možje postave z voznikom toyote avensis nemške registracije. Policisti so vozilo ob 11.20 ustavili na Ravbarkomandi, v smeri proti Kopru oziroma meji z Italijo. Toyoto je vozil 40-letni Iračan, v vozilu pa je peljal štiri turške državljane, ki so zapustili azilni dom. Včeraj postopki s tujci še niso bili končani, vsi pa so zaprosili za mednarodno zaščito, nekateri ponovno, tako da so se vrnili na stari naslov. Srba in Iračana bodo policisti ovadili tožilstvu zaradi prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in nato - kot običajno v takih primerih - pospremili za zapahe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta