(FOTO) Na Celjskem nova krvava zločina, posredovati so morali specialci, pobeglega storilca so že prijeli

Gordana Possnig Gordana Possnig
07.01.2022 09:48

Celjski kriminalisti preiskujejo poskus uboja in poskus umora. Prvi se je zgodil sinoči v Preboldu, drugi okoli 2.30 v Celju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preboldska graščina, kjer je prišlo do poskusa uboja.
Gordana Possnig

Medtem ko celjski kriminalisti še preiskujejo poskus uboja in poskus umora iz začetka tedna, je v Preboldu in Celju v zadnjih 24 urah znova prišlo do poskusa uboja in poskusa umora. Prvi se je zgodil sinoči okoli 21.30 ure, drugi danes ponoči okoli 2.30 ure.

Do poskusa uboja je prišlo v eni izmed večstanovanjskih stavb na Graščinski cesti v Preboldu (gre za poslopje tamkajšnje graščine), kjer je 45-letni moški zabodel leto mlajšega moškega in ga hudo poškodoval. Policija je bila o dogodku obveščena včeraj okoli 21.30 "V sodelovanju s pripadniki specialne enote policije so policisti osumljenemu in še trem osebam odvzeli prostost in jih pridržali," so zjutraj sporočili s PU Celje.

Več podrobnosti je v izjavi za javnost popoldne predstavil šef celjskih kriminalistov Damijan Turk. Gre za same stare znance policije, povezane z nasiljem in premoženjskimi zadevami: "Med skupino več moških, starih od 24 do 45 let, ki so se družili, je prišlo najprej do prepira, nato do pretepa, nato pa naj bi bil eden z ostrim predmetom zabodel drugega v nogo. Oškodovanec je skupaj s še enim moškim poiskal zdravniško pomoč, nato pa so ga odpeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico. Četverica moških, vsi so slovenski državljani, je še vedno v policijskem pridržanju, bili naj bi povezani tudi z drogami. Policija preiskavo dogodka še vedno nadaljuje." Po neuradnih informacijah naj bi bil glavni osumljenec D. K. Vpletena četverica naj bi bila strah in trepet Preboldčanov. 

Vodja celjskih kriminalistov Damijan Turk 
Gordana Possnig

Drugi zločin se je zgodil okoli 2.30 v petek zgodaj zjutraj v starem delu Celja, pred vhodom v eno izmed stanovanjskih hiš v Savinjski ulici (gre za hišo številka 3). Tu je 37-letni moški (šlo naj bi za I. R.), tudi stari znanec policije, pred vhodom pričakal svojo nekdanjo 45 let staro partnerko, jo z nožem najmanj enkrat zabodel ter jo huje poškodoval. Storilec, doma iz Laškega, je s kraja pobegnil. A njegov beg ni trajal dolgo. Policisti so ga prijeli malo pred 18. uro. Huje poškodovano žensko so po napadu odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer je ostala na zdravljenju. Ženska ni v smrtni nevarnosti.

Stavba v Savinjski ulici 3 v Celju, kjer se je zgodil poskus umora
Gordana Possnig

Pobegli osumljenec je bil zaradi poskusa uboja leta 2017 že pravnomočno obsojen na štiri leta zapora, kazen je pred dobrima dvema mesecema tudi prestal. Damijan Turk je povedal, da je šlo v celjskem primeru za nekdanja partnerja, ki sta živela v izvenzakonski partnerski zvezi. Dvojico naj bi nekateri videli večer pred dogodkom v enem izmed lokalov v središču Celja, le nekaj sto metrov od kraja, kjer je nato prišlo tudi do napada.

Ob tem velja dodati, da policisti še vedno iščejo 35-letnega osumljenca za sobotni poskus uboja, ki se je zgodil na pešpoti ob železniški progi pri Plavi laguni v Celju. Zoper 64-letnega osumljenca za poskus umora 71-letnega sostanovalca v domu starejših v Prebodu pa je celjsko sodišče odredilo pripor.

Na območju celjske policijske uprave gre tako v prvem tednu novega leta za zelo nenavadno zgostitev primerov, ki pa med seboj niso povezani. Lani so na območju celjske policijske uprave obravnavali skupno dva umora in dva poskusa uboja.

Naučiti se moramo preživeti v zapletenih časih

dr. Gorazd Meško
Tit Košir

Ob podatku, da so se v manj kot enem tednu na območju ene policijske uprave zgodili kar štirje tako hudi krvni delikti, slehernik osupne. Dogodki med seboj niso povezani, pa vendar se samo od sebe zastavlja vprašanje, čemu gre pripisati zgoščenost najhujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo v zadnjem tednu na Celjskem. Dokler policija ne bo preiskala motivov za dejanja, odgovora na to ne pozna niti stroka. "Brez poznavanja dinamike razvoja dogodkov primerov ni mogoče ocenjevati," je jasen predstojnik katedre za kriminologijo na Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani prof. dr. Gorazd Meško. Če pogledamo napad v domu starejših, ko je osumljeni žrtev zabodel v spanju, je vsekakor šlo za neke emocije, enako je najbrž pri poskusu umora bivše partnerice, napadu ob železnici, kjer sta se naključno srečala dva moška in sprla, in četrtkovemu prepiru več moških, ki je prav tako prerasel v napad z nožem, pa je skupno, da je verbalno nasilje preraslo v fizično, poudari Meško, kar gre po njegovem pripisati aktualnemu stanju duha v naši družbi. "Če se bo kriza v državi povečevala, bo še več nesrečnih, obupanih ljudi, več socialne patologije in drugih problemov, zato se moramo naučiti preživeti v zapletenih časih, se naučiti socialnih veščin za reševanje konfliktov, več strpnosti, ki se je učimo od malega, razviti čustveno inteligenco," opozarja Meško.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta