(FOTO) Na goriškem Krasu ponovno zagorelo, ogenj se širi proti Italiji

STA, M.R.
19.07.2022 07:52

Okoli 12. ure je zagorelo pod daljnovodom Miren-Opatje selo, povsem blizu lokacije, kjer so se gasilci z ognjem borili v petek. Ogenj se širi proti Italiji, kjer pa je dopoldne tudi zagorelo na več krajih ob železniški progi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Facebook/PGD Lokev

Gasilci so že na požarišču, na pomoč prihaja tudi helikopter. Požar se širi proti slovensko-italijanski meji, kjer pa na italijanski strani v bližini slovenske meje prav tako gori na več lokacijah, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko.

Dodatno težavo in skrb gasilcem na goriškem Krasu povzroča hujša okvara na vodovodnem omrežju Opatje Selo-Sela na Krasu. Kot so zapisali v regijskem štabu CZ to pomeni, da so vsi hidranti na tem območju, kjer so se gasilske enote doslej oskrbovale, ostali brez vode.

Vodo za gašenje bodo zdaj gasilci vozili s cisternami predvsem iz Mirna, prav tako bodo morali s cisternami dovažati vodo na heliport za polnjenje odvzemnih mest - bazenov za helikopterje.

Območje požara, ki je vzplamtel v nedeljo na območju Renškega vrha, sta si danes ogledala predsednik republike Borut Pahor in poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Ponoči bolj mirno, saj vetra ni bilo

Minula noč je bila sicer za številne gasilce bistveno manj stresna kot prejšnja. Nekaj manjših posameznih žarišč je sicer še bilo, a so gasilci s takojšnjimi akcijami preprečili morebitne nove izbruhe ognja. Ob tem jim je bila v veliko pomoč tudi narava, saj je veter povsem "obnemogel".

"Vsi lahko le upamo, da je najhujše mimo," so še zapisali v poročilu. Ob tem pa so opozorili, da je pred gasilci še veliko dela na terenu in seveda pozornega spremljanja stanja na skoraj 400 hektarih, ki jih je zajel požar.

Požar je v ponedeljek gasilo več kot 400 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij, na pomoč jim je prišlo tudi pet helikopterjev, med njimi dva iz sosednje italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine. Pomoč iz zraka je bila več kot dobrodošla, saj je na območju veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta