(FOTO) Planinki zdrsnili na strmem pobočju, na pomoč je prišlo več kot 10 reševalcev

M.R.
16.02.2021 12:21
Včeraj malo pred poldnevom sta se na pobočju Kolovrata na Tolminskem huje poškodovali planinki, stari 61 in 60 let.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reševanje planink po zdrsu na pobočju Kolovrata.
Matic Lesjak

Na poledeneli snežni podlagi sta planinki, ki sta bili v skupini s še štirimi kolegicami, starimi od 60 do 65 let, zdrsnili na nadmorski višini 1050 metrov. 

Planinke, doma iz Zgornjega Posočja, so se skupaj odpravile po markirani planinski poti od Kovačič planine proti točki Na Gradu, ki leži na nadmorski višini 1115 metrov. Policija je ugotovila, da pohodnice niso bile ustrezno opremljene za hojo v zimskih razmerah, saj niso imele zaščitnih čelad, cepinov in derez. Bile so obute v planinske čevlje, imele so tudi pohodne palice. 

Matic Lesjak

Okoli 11.35 so prišle do zaledenele snežne podlage na strmem klancu v gozdu. 61-letnica, ki je hodila tretja v vrsti, je pri tem zdrsnila in začela nekontrolirano drseti navzdol. Pomagati ji je skušala 60-letnica, ki je hodila za njo, a je tudi ona zdrsnila. Po 50 metrih drsenja je obe pohodnici ustavilo podrto drevje, v katerega sta se zagozdili in tam obležali. 

Ena izmed ostalih treh pohodnic se je uspela prebiti do njiju in jima nuditi pomoč, ostali dve pa sta poklicali pomoč. Posredovalo je 13 reševalcev GRS Tolmin in en policist gorske policijske enote pri PU Nova Gorica. 

Matic Lesjak

Poškodovanki je nato prevzela dežurna ekipa gorskih reševalcev z Brnika, ki ju je z vojaškim helikopterjem odpeljala v ljubljanski klinični center.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta