(FOTO) Serijskim požigalcem v Mariboru je odklenkalo

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
24.11.2023 15:26

Mariborski policisti so prijeli peterico serijskih požigalcev avtomobilov, ki so v mestu in okolici zgolj zaradi objestnosti v 18 primerih od aprila do novembra povzročili za vsaj 600.000 evrov škode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizorišče požiga na parkirišču podjetja Avto Jarc, kjer so osumljeni uničili tudi policijsko vozilo in ladijski kontejner.
Andrej Petelinsek

Objestnežem, ki so konec avgusta v Hočah ukradli avtobus, se vozili z njim in ga na koncu pri gramoznici zažgali, je odklenkalo. Mariborski policisti so jih izsledili in ugotovili, da ta požig, s katerim so povzročili 147 tisoč evrov škode, ni edini, ki ga imajo na vesti, saj naj bi bili letos med aprilom in novembrom ogenj podtaknili najmanj v osemnajstih primerih.

Marko Soršak

Štirje v priporu

Poleg razvpite kraje avtobusa so odgovorni tudi za požar v garažni hiši trgovskega centra, kjer so zanetili ogenj na dveh vozilih, požar pa se je razširil še na ostala vozila. Posledica njihovega početja je bila popolno uničenje treh vozil, pet jih je bilo močno poškodovanih, ogenj pa je uničil tudi okoli 1500 kvadratnim metrov ostrešja parkirne hiše. Nastalo je za okoli 130 tisoč evrov škode, če bodo statične meritve objekta pokazale, da je poškodovana tudi konstrukcija stavbe, pa bo škoda presegla pol milijona evrov.

Isti osumljenci so po prepričanju preiskovalcev odgovorni tudi za požar na parkirišču podjetja Avto Jarc. Konec septembra je eden iz združbe osumljenih preplezal ograjo in se na parkirišču s kladivom najprej lotil lomljenja vetrobranskih stekel na petih kombijih, nakar je v policijsko vozilo vrgel eksplozivno sredstvo, kar je povzročilo eksplozijo in požar, v katerem so v celoti zgorela tri tovorna vozila, ogenj pa je močno poškodoval še eno osebno vozilo in ladijski kontejner. V tem požaru je nastalo za okoli 137 tisoč evrov škode.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Kdo so požigalci, šef mariborskih kriminalistov Stanko Vidovič na včerajšnji tiskovni konferenci ni mogel razkriti, je pa povedal, da so policisti v torek prijeli pet osumljencev, od katerih so štiri privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je sledil predlogu tožilstva in za vse odredil pripor. Kazenska ovadba jih bremeni, da so v sostorilstvu zakrivili kazniva dejanja povzročitev splošne nevarnosti, poškodovanje tuje stvari, odvzem motornega vozila in tatvina.

Kriminalisti preiskavo nadaljujejo, saj sumijo, da imajo osumljeni poleg opisanih treh dogodkov na vesti vsaj še 15 požarov, ki so bili posledica kaznivih dejanj. "Skupna gmotna škoda v vseh primerih požarov je več kot 600 tisoč evrov," je poudaril Vidovič.

Motiv je bil gola objestnost

O priprti četverici je razkril, da so osumljeni stari med 20 in 30 leti in vsi Mariborčani. Nihče od vpletenih doslej še ni bil pravnomočno obsojen, so pa jih policisti v preteklosti že obravnavali zaradi prekrškov v prometu in kršitve javnega reda in miru.

Kaj jih je gnalo v požiganje vozil, bo pokazala nadaljnja preiskava, za zdaj pa vse kaže na to, da so vozila uničevali iz gole objestnosti, kraje pa izbrali povsem naključno. "Povezava osumljenih z oškodovanci ni bila ugotovljena," je pojasnil Vidovič in še poudaril, da so osumljeni svoja dejanja dokumentirali, saj so jih snemali z mobilnimi telefoni. Njihov modus operandi je bil, da so se ponoči z avtomobili pripeljali na dogovorjen kraj, kjer so se približali parkiranim vozilom, razbili stekla na vozilih in vanje odvrgli eksplozivno telo, ki je v kombinaciji s poliuretansko pločevinko (tako imenovano pur peno) in predhodno polito vnetljivo tekočino povzročilo takojšnjo eksplozijo in požar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta