Hrvaška policija je na letališču odkrila muli s kokainom, ena je pojedla kapsule z drogo. Koliko takih tihotapcev je obravnavala Slovenija?

20.10.2021 13:07
Na zagrebškem letališču so v tem mesecu odkrili dve mlajši ženski, ki sta tihotapili kokain. Ena je pojedla kapsule z drogo in jih je tako imela v prebavnem traktu, druga pa je imela drogo všito v obleko. Gre za tako imenovane mule, ki tihotapijo drogo z najhitrejšim prevoznim sredstvom - letalom. Preverili smo, koliko takih primerov je obravnavala slovenska policija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najlažji način odkrivanja t. i. mul, ki v svojem telesu tihotapijo prepovedano drogo, je s pomočjo rentgenskih posnetkov.
Profimedia

Prva mula je na zagrebško letališče prispela 3. oktobra. Gre za 28-letno Brazilko, ki je imela v prebavnem traktu 76 kapsul, v katerih je bilo skupaj skoraj kilogram kokaina. Kapsule je pogoltnila v Braziliji in se nato v Sao Paulu vkrcala na letalo, na zagrebško letališče pa je prispela prek Portugalske. Zagrebški cariniki so bili sumničavi, zato so opravili rentgenski posnetek, ki je razkril veliko količino tujkov v njenem telesu. V zagrebškem kliničnem centru so ji drogo, ki je bila sicer namenjena nadaljnji prodaji, odstranili, policisti pa so jo ovadili. 

Kapsule kokaina, ki jih je imela v telesu 28-letna Brazilka.
PU Zagrebačka

Drugi primer so hrvaški policisti zabeležili preteklo soboto, torej 16. oktobra. Okoli 21. ure je prav tako mlada brazilska državljanka na zagrebškem letališču pristala z letalom iz Sao Paula, ki je prispelo prek Istanbula. Cariniki so v njeni obleki odkrili pet paketov, v katerih je bilo 1100 gramov kokaina. Policisti so ugotovili, da je bila tudi ta droga namenjena nadaljnji uporabi. Ovadili so jo pristojnemu tožilstvu. 

Droga, ki jo je Brazilka v obleki skušala pretihotapiti na Hrvaško.
PU Zagrebačka

In kako je z odkritimi mulami pri nas? Slovenska policija odgovarja, da policisti analizirajo in profilirajo dejavnike tveganja, ki bi nakazovali, da določena oseba tihotapi drogo, ob tem pa izvajajo aktivnosti za odkritje takih ljudi. Vendar pa primerov pojava tihotapcev, ki v svojem telesu ali telesnih odprtinah prenašajo prepovedano drogo, kar je poznano predvsem v letalskem prometu, še niso obravnavali. 

"Odsotnost najdbe oziroma pojava mul je verjetno predvsem v tem, da slovenska letališča nimajo direktne letalske povezave z državami v Južni Ameriki oziroma v Afriki," nam je odgovoril predstavnik generalne policijske uprave za področje kriminalitete Drago Menegalija. Poudaril pa je, da je največ zasegov, predvsem heroina, še vedno povezanih s prtljago, ko potniki na domiselne načine skušajo pretihotapiti prepovedano drogo.

Nazadnje je pri nas odmeval rekorden zaseg v Luki Koper, kjer so oktobra 2019 odkrili pošiljko kar 730 kilogramov heroina. Prejemnik pošiljke je bilo podjetje iz Madžarske, prispela pa je iz Irana. Oktobra 2016 so policisti na mejnem prehodu Obrežje 51-letnemu Srbu zasegli 45 kilogramov heroina, ki ga je tihotapil v predelanem delu zadnje klopi osebnega vozila. Leta 2012 pa so v avtobusu na tem mejnem prehodu odkrili tri kilograme konoplje pri 27-letnemu Albancu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.