Hrvaški kapitan, ki je že mesece priprt v Turčiji, trdi, da je nedolžen: Zakaj je v Kolumbiji na ladjo prišla policija?

Va
21.04.2024 13:00

Odvetnica splitskega pomorščaka navaja, da je v primeru vrsta nelogičnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Profimedia

Kapitan dolge plovbe iz Splita Marko Bekavac je že sedem mesecev priprt v turški Ankari. Vse se je začelo, ko je policija na tovorni ladji Phoenician 1, ki je v turškem lastništvu, pluje pa pod panamsko zastavo, našla več vreč, domnevno napolnjenih z drogo.

Ladja bi bila morala prevzeti tovor, šlo je za vreče gnojila, v kolumbijskem pristanišču Barranquilla in ga pripeljati v Turčijo. Odvetnica Splitčana trdi, da je naredil vse, kot predvideva procedura, ker je to pristanišče na slabem glasu prav zaradi tovorov z drogo, pa je zaprosil za dodatne varnostne ukrepe od kamer do najema varnostnikov. Lastnik ladje je to zavrnil.

Dan pred zaključkom natovarjanja vreč z gnojilom, 5. septembra lani, so na ladjo prišli kriminalisti iz enote za boj proti prekupčevanju z mamili. Tovorno ladjo so pregledali in se vrnili naslednji dan, takrat tudi s psom, specializiranim za iskanje droge. Tega dne so odkrili 14 vreč, skupno 20 do 30 kilogramov, za katere je obstajal sum, da v njih ni gnojilo, temveč droga. Pri čemer Hrvatu, ki je plovilu poveljeval, niso povedali ničesar niti ni česarkoli podpisal.

Ladji so nato dovolili odpluti naprej v Turčijo, tam pa je Bekavac obvestil policijo o incidentu v Kolumbiji. Zato je ladjo pregledala še turška policija in globoko v skladiščnem delu našla določeno število vreč, ki naj bi bile tudi vsebovale drogo, so objavili na portalu Dalmacija danas. Kapitanu spet niso povedali ničesar, so pa odnesli njegov USB-ključek.

Polovico 20-članske posadke je turška policija pridržala, tudi Hrvata. Od oktobra lani je za rešetkami, v priporu, zaslišan ni bil niti enkrat, trdi njegova odvetnica in našteje nelogičnosti vse od začetka zapleta v Kolumbiji, iz katerih zaključuje, da je nekdo drogo na tovorno ladjo podtaknil - če je sploh resnica, da je v zaseženih vrečah bilo mamilo.   

Kapitan želi samo priti resnici do dna, še pravi odvetnica, pa tudi če bo za to treba aktivirati vse pristojne hrvaške, turške  in mednarodne institucije na čelu z Interpolom in DEA.  

"Vse, kar ve kapitan Bekavac, je, da je nedolžen in žrtev neke organizirane in nevarne mafijske organizacije," portal še navaja besede odvetnice priprtega Splitčana. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta