Hrvaški zdravniki so pretreseni: V bolnišnico mama pripeljala otroka v modricah ter s hudimi poškodbami glave

M.R.
02.04.2021 10:56
Hrvaško je pretresla zgodba o deklici, ki so jo v sredo v bolnišnico v Novi Gradiški prepeljali s hudimi poškodbami glave in možganov. Po poročanju hrvaških medijev naj bi imela po glavi in tudi po telesu številne modrice, ki so posledica udarcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Kot smo izvedeli, gre za poškodbe, ki so brutalne in zastrašujoče, dobesedno ekstremne, otrokovo telo pa je poleg tega polno različno starih modric," poroča portal 24sata. Deklica, stara dve leti in pol, je nameščena na oddelku za intenzivno nego, priklopljena je na ventilator in je v umetni komi. Možnosti, da bo preživela, so zelo majhne. 

Zdravniki so šokirani nad njenimi poškodbami in si ne morejo razložiti, kaj se ji je zgodilo. Vse kaže, da bi lahko bila pretepena, del poškodb bi lahko nastal tudi pri padcu. 

Mati naj bi namreč dajala nasprotujoče si izjave. Od tega, da ne ve, kaj se je zgodilo otroku, do tega, da naj bi padel. Vendar je skoraj povsem jasno, da samo pri padcu deklica ne bi mogla biti tako hudo poškodovana, še piše omenjeni portal.

Poleg tega naj bi bil otrok tudi zanemarjen, saj naj bi imel po celem telesu garje, ki niso bile zdravljene. Zaradi srbenja, ki je posledica garij, ima otrok po trebuhu polno prask. Garje pa nakazujejo, da je otrok živel v slabih higienskih pogojih. 

Mama je deklico pripeljala v splošno bolnišnico v Novi Gradiški, kjer so jo oživljali in intubirali, nato pa so jo zaradi hudih poškodb prepeljali v Zagreb. Dan pozneje se je njeno stanje še poslabšalo, zdravniki pa so o tem obvestili tudi policiste. 

Otrok je v smrtni nevarnosti

Direktor zagrebške Klinike za otroške bolezni Goran Roić je povedal, da so v sredo opravili nujni nevrokirurški poseg in da je otrok še vedno v smrtni nevarnosti. 

Direktor bolnišnice v Novi Gradiški Josip Kolodziej pa je povedal, da je otrokova mati dejala, da je padel in se poškodoval. Poškodbe so bile vidne po celem telesu, še posebej pa je bila poškodovana glava. "Potem ko smo nudili prvo pomoč, smo se zaradi hudih poškodb glave in možganov odločili, da jo prepeljemo v Klaićevo bolnišnico v Zagrebu," je povedal Kolodziej in dodal, da so primer prijavili tudi policiji. 

Deklica je bila dobro leto v rejništvu

Policisti so potrdili, da so prejeli prijavi in pojasnili, da je preiskava v teku. Na centru za socialno delo dekličino družino poznajo že od prej. Deklica je bila namreč več kot eno leto v rejništvu v drugi družini, na zahtevo staršev, pa jo je center za socialno družino vrnil v biološko družino. 

V rejništvu je bila zaradi slabih pogojev v družini in zaradi bolezni. Šlo naj bi za samoagresijo otroka. V družini so sicer še trije otroci. "Ko so se pogoji v družini izboljšali, smo se odločili ugoditi zahtevi staršev in deklico vrnili. Ob tem smo uvedli tudi stalen nadzor, ki ga je enkrat do dvakrat tedensko izvajala naša delavka," je povedal direktor centra za socialno delo v Novi Gradiški Branko Medunić. Dodal je, da njihova delavka ni zaznala nobenih indicev, ki bi kazali na to, da bi se otroku lahko kaj zgodilo. 

Spletni portal Index pa poroča, da je Medunić razložil tudi, da starša sprva nista bila poročena, ko sta se poročila in si uredila dom, pa naj bi jima ob koncu minulega leta vrnili odvzetega otroka. "Take stvari je nemogoče predvidevati. Otrok je bil nagnjen k samoagresiji, ali si je to povzročil sam, pa bodo ugotavljali zdravniki in policisti. Ni bilo mogoče ugotoviti, da je bil otrok zanemarjen, kaj šele zlorabljen. Družinski odnosi so bili na nek način urejeni, prav tako stanovanjski pogoji. Nič ni napovedovalo tega. V istem gospodinjstvu v nadstropju višje živi tudi babica. Tudi sosedje niso imeli pripomb," je razložil. 

Ko so bili obveščeni o dekličinih poškodbah, so družini odvzeli tudi ostale tri otroke in jih dali v rejništvo drugi družini. Pri ostalih otrocih ni bilo vidnih nobenih poškodb, še poudarja Medunić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta