Iz obtožnice zoper hudodelsko združbo izginil očitek o prodaji droge motoristični skupini Hells Angels

Damijana Žišt Damijana Žišt
01.03.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V obtožnici je pristal tudi razvpiti Aleš Zupančič, ki zaradi poslov z drogo v neki drugi navezi že prestaja kazen 20 let in pol zapora.

Obtožnica zoper 28 domnevno vpletenih v trgovino z drogo, ki so jih aretirali lanskega januarja na območju Ljubljane in Gorenjske, je pravnomočna. Ljubljansko okrožno sodišče naj bi predobravnavne naroke zoper obtožene razpisalo marca. Zajetno obtožnico, spisano na kar 631 straneh, je tožilec Aljaž Britvič s specializiranega državnega tožilstva na ljubljansko okrožno sodišče vložil julija lani. Večina obtoženih je prek svojih odvetnikov vložila ugovor, vendar v večini primerov niso bili uspešni. Iz obtožnice je v prid nekaterim obtoženim letelo nekaj očitkov, za preostale je obtožba ostala nespremenjena.

Med obtoženimi je tudi specialni povratnik kaznivih dejanj, Aleš Zupančič iz Komende, ki se ga je oprijel vzdevek Bazenar. Prek svoje odvetnice Sande Aćimović je dosegel, da je tožilec zatrjevanje o dveh kaznivih dejanjih, posredovanju pri prodaji kokaina, umaknil. Zdaj mu očita le še eno dejanje trgovanja z drogo. Zupančič je v zaporu na Dobu, saj je bil zaradi vodenja kriminalne združbe, ki je na veliko prodajala drogo, obsojen na dvanajst let in pol zaporne kazni. Sodba še ni pravnomočna, Zupančič je zaprosil za predčasno prestajanje zaporne kazni. Kazniva dejanja, za katera je bil obsojen, je izvajal med prestajanjem vikend zapora.

Z ukradeno elektriko vzdrževali laboratorije 

Tožilstvo obtožene bremeni, da so predvsem v Sloveniji in Avstriji, pa tudi v Italiji, trgovali s heroinom, kokainom, konopljo in amfitamini. Vsem očita vpletenost v hudodelsko združbo, ki je delovala tudi v BiH in Srbiji oziroma so bili tam njeni šefi. Tožilec v obtožnici navaja, da je hudodelska združba, ki še ni v celoti razkrita, delovala pod okriljem zloglasnega Kavaškega klana, znanega po izjemnem nasilju in brutalnih obračunih s svojimi nasprotniki. Ve se, da je imel ta klan v Sloveniji že v preteklosti svojo celico, ki naj bi jo bil vodil Klemen Kadivec, maja 2021 pa je njeno delovanje zaradi aretacij vpletenih ugasnilo. Štirinajstim obtoženim iz te celice zdaj sodijo na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi trgovanja z drogo.

Po naših podatkih je v obtožnici, ki jo je vložil tožilec Britvič, nanizanih več imen ljudi, ki so delovali že v Kadivčevi celici Kavaškega klana, a jih policija do maja 2021 ni odkrila. Po odmevnih aretacijah pred tremi leti naj bi bili torej izkoristili priložnost, da so ostali na svobodi in se pridružili drugi, novi celici Kavaškega klana. Kar nekaj članov obeh celic klana je še vedno na begu. Tožilstvo v obtožnici zatrjuje, da so Danijel LužijaSrefan RadanovićGorazd Mlakar in Ljubiša Jovanović skupaj z Adnanom Zilieem, Milošem Josirnovićem, Dejanom Toričem in drugimi še neznanimi osebami najmanj od 26. marca 2021 do 14. maja 2021 na območju Slovenije in Avstrije na veliko trgovali s kokainom, heroinom in konopljo. Drugi obtoženi, Samir HalilbašićAleš ZupančičSamo RutarTadej KrašovecBogdan NovakMirel AjdarpašićMladen VučkovićSamirjem NuhanovićArmin Mujagić, Damir DedićStanislav PirnarPrimož Požun, pa naj bi bili skupaj z bratoma Sanijem Denićem in Denisom Denićem, Dejanom Torićem in več neznanimi storilci od 12. februarja 2019 do 9. januarja lani v Sloveniji, Avstriji in Italiji sodelovali pri nakupu ali prodaji droge, prevozu denarja in kraji elektrike za delovanje laboratorijev, v katerih so gojili konopljo. 

 

 

Kilogramu kokaina je rekel kocka

In prav pri domnevni prodaji droge Hells Angelsom Slovenija se je v obtožnici znašel Zupančič. Tožilec mu je v obtožnici očital, da je neugotovljenega dne do 14. decembra 2021 poskušal posredovati pri prodaji kokaina med Sanijem Denićem in motoristično skupino Hells Angels Slovenija, droga pa je bila namenjena nadaljnji prodaji. Očital mu je tudi, da je Saniju Deniću ponudil sodelovanje pri prodaji najmanj petih kilogramov kokaina na območje Skandinavije. Za kilogram "belega", kot je kokain imenoval Denić, bi na Danskem in Švedskem dobili plačilo kar 60 tisoč evrov. Teh očitkov po ugovoru zoper obtožnico ni več. Kot nam je povedala Zupančičeva odvetnica Sanda Aćimović, je po njenem ugovoru zoper obtožnico sodišče ugotovilo, da iz opisa za omenjeni dejanji, ki sta se očitali Zupančiču, ne izhaja, da gre za kazniva dejanja, zato teh očitkov ni dopustilo v obtožnici.

Se pa Zupančiču še vedno očita kaznivo dejanje, da je sodeloval pri prodaji enega kilograma kokaina oziroma "kocke", kot je to imenoval Sani Denić. Sedmega novembra 2021 je po trditvah tožilstva Samir Halilbašić po navodilih Denića kilogram kokaina peljal v okolico Velenja, ker mu je Denić povedal, da je "Bazenar že našel enega", ki bo drogo prodal naprej. Ta oseba je bila Samo Rutar, ki mu je Halilbašić predal kilogram kokaina, on pa mu je izročil 27 tisoč evrov, trdi tožilstvo. Zupančič se je znašel med obtoženimi, ker so kriminalisti na njegovem prenosnem računalniku, ko je bil v koprskem zaporu, našli dokaze o vpletenosti v mamilarsko verigo. Petindvajsetega januarja 2021 so mu namreč našli USB-modem, ki je Zupančiču omogočal internetno povezavo in tako stik z zunanjim svetom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta