Izpoved igralke, da je bila žrtev spolnega nadlegovanja, sprožila plaz: Lastnik beograjske igralske šole v priporu, oglašajo se druge žrtve ...

19.01.2021 16:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Več in več je anonimnih izpovedi na facebook strani "Nisam tražila", ki so jo štiri igralske kolegice, bivše študentke Akademije scenskih umetnosti v Sarajevu Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak in Asja Krsmanović, odprle ta ponedeljek, potem ko je bila v Srbiji objavljena šokantna izpoved danes že profilirane 26-letne filmske igralke Milene Radulović, ki je skupaj s še nekaj dekleti, tudi mladoletnimi, prijavila, da so bile več let žrtve spolnih napadov lastnika zasebne beograjske igralske šole Miroslava Mike Aleksića.

Za 68-letnika, ki so ga prijeli v soboto, je sodišče odredilo 30-dnevni pripor. Osumljen je kar 15 kaznivih dejanj: osmih posilstev in sedmih kaznivih dejanj spolnega nadlegovanja. Pripor so mu odredili med drugim zato, da ne bi vplival na priče. Med letoma 2012 in 2020 naj bi bil v prostorih svoje šole spolno zlorabljal najmanj pet učenk, dve sta v času kaznivega dejanja bili še mladoletni. Policija poziva tudi še morebitne druge žrtve, da se javijo in prijavijo.   

"Zdi se, da v regiji pravkar nastaja verzija gibanja #MeToo," piše zagrebški Jutarnji list. Jeseni leta 2017 sta New York Times in New Yorker objavila prvi tekst, da je vplivni hollywoodski producent Harvey Weinstein  leta in leta spolno zlorabljal filmske igralke in druge ženske v filmskih poklicih. Prvim javnim izpovedim je sledil plaz zgodb, zavržnih izkušenj, vse do sodnega procesa.   

Ova stranica posvećena je svim ženama koje su iskusile bilo kakav čin seksualnog uznemiravanja zbog toga što se bave...

Objavil/a Nisam tražila dne Nedelja, 17. januar 2021

"Režiser mi je direktno rekel, da bom dobila vlogo, a samo, če bom tudi jaz nekaj lepega naredila zanj. Ko je to govoril, je roko stegnil na moje koleno, ko pa sem se sklonila in mu v obraz rekla, da ne mislim spati z njim, je odvrnil, da sem si zabetonirala kariero," je samo eden od številnih zapisov na facebook strani.

https://www.klix.ba/magazin/film-tv/bh-rediteljice-pruzile-podrsku-svim-zrtvama-zlostavljanja-zajedno-progovorimo-snazno/210119080?fbclid=IwAR1KRpwv7FrYQ-A0QJj26i3Ae_SlsvCV_nOrwMHQPbEd5UMErxGpyCqypw0

Objavil/a Nisam tražila dne Torek, 19. januar 2021

Pretvarjamo se, da tega pri nas ni, pravijo ustanoviteljice skupine na Facebooku. Ženske v poklicih, zaradi katerih so javne osebe, se razume kot privilegirane, v praksi pa je pogosto zelo drugače. Večina se tudi še ni pripravljena javno izpostaviti, zato je toliko pomembneje odpreti prostor za pogovor. Da bo jasno, da so to vsekakor tudi naši problemi, da se to dogaja tudi nam, tudi tukaj.   

Facebook stran, začeta v Sarajevu, je obenem odgovor na najpogostejšo reakcijo, ko pride na dan spolno nadlegovanje. Češ, kaj pa je mislila, sama si je kriva. Tudi med odzivi na izpoved Radulovićeve je veliko tega na družbenih mrežah. Iniciatorke balkanskega #MeToo pa ponavljajo: Ne, žrtev ni kriva. Nobena žrtev ni kriva. Nihče si ne želi nasilja, nobena od žensk ga ne išče. Nasilje se ne dogaja zaradi nas, temveč nam.   

V podporo srbski igralki, ki je prva prekinila molk, in drugim žrtvam spolnega nasilja v umetniških poklicih se je oglasil igralec Goran Bogdan, facebook skupino z anonimnimi izpovedmi je podprla režiserka Jasmila Žbanić in žrtve spodbudila, naj jih ne bo strah in da je pravna pot edina prava. 

Jasmila Zbanic   Povodom iskaza o sexualnom uznemiravanju/zlostavljanju na ASU u Sarajevu : Kolegice glumice i...

Objavil/a Nisam tražila dne Ponedeljek, 18. januar 2021
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta