Izsiljevalca prostitutke oprostili zaradi slabo spisane obtožnice

Damijana Žišt
19.11.2020 17:11
Čeprav Hajzer Muzliukaj sodišča ni prepričal, da mlade prostitutke ni izsiljeval za denar, ga niso obsodili. In to zato, ker tožilstvo, ki mu je očitalo zlorabo prostitucije, ni opisalo, kako naj bi sodeloval pri tem poslu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hajzer Muzliukaj je na sodišču ves čas govoril, da ni storil kaznivega dejanja zlorabe prostitucije. Foto: Matjaž RUŠT/Dnevnik
Matjaž RUŠT/Dnevnik

Z oprostilno sodbo se je na ljubljanskem okrožnem sodišču končalo sojenje albanskemu državljanu z zajetnim kazenskim listom v Sloveniji, 33-letnemu Hajzerju Muzliukaju, obtoženemu zlorabe prostitucije. Sodni senat pod predsedovanjem Srečka Škerbca je domnevnega zvodnika mlade ljubljanske prostitutke, ki naj bi jo bil denarno izkoriščal, oprostil zaradi pomanjkljivo napisane obtožnice, pod katero se je podpisal ljubljanski tožilec Mitja Kozole. Kot je v izreku sodbe pojasnil sodnik Škerbec, se je senat dvakrat posvetoval, kako naj odloči o obtoženem, na koncu pa je bil soglasen pri tem, da je 33-letnika treba oprostiti. Pa ne zato, ker dejanje ne bi bilo storjeno ali ni bilo dovolj raziskano, oprostili so ga zaradi pomanjkljivo opisanega kaznivega dejanja.

Tožilstvo terjalo 26 mesecev zapora

V opisu očitane zlorabe prostitucije namreč ni bilo navedenih vseh elementov kaznivega dejanja oziroma je manjkal eden od ključnih, to je sodelovanje obtoženega pri prostituciji. Sodišče tega elementa ni našlo, saj je tožilstvo v obtožnico zapisalo, da je obtoženi od oškodovanke zahteval po 400 evrov dnevno pod pretvezo, da ji bo pri nudenju spolnih storitev nudil zaščito. "Sodelovanje pri prostituciji pomenijo vsa tista dejanja, ki so vezana na prostitucijo, kot so na primer organiziranje strank, najem prostorov, kjer se opravlja ta najstarejše obrt, nakup delovnih pripomočkov, kondomov, pranje posteljnine, brisač in drugo. Ker pa je v obtožnici zapisano, da je od nje zahteval denar pod pretvezo, da ji bo nudil zaščito, v bistvu pa tega ni počel, to pomeni, da ne moremo govoriti o sodelovanju pri prostituciji, kar je eden od elementov za obstoj kaznivega dejanja zlorabe prostitucije. Če pa bi v obtožnici pisalo, da je žrtvi nudil zaščito, pa bi morda lahko šlo za sodelovanje pri prostituciji," je pojasnil sodnik. Sodni senat je obtoženemu zaradi oprostilne sodbe tudi odpravil pripor, v katerem je bil od decembra lani. Tožilstvo, ki je za obtoženega predlagalo dve leti in dva meseca zapora, je že napovedalo pritožbo.

Vodil evidenco in zaslužke, ni pa ji organiziral dela

​Obtoženega tožilstvo bremeni, da je bil zvodnik ljubljanske prostitutke, ki mu je v zameno za zaščito morala vsak dan izročiti 400 evrov. Denar, tega naj bi bilo po trditvah oškodovanke okoli 570 tisoč evrov, naj bi mu bila dajala od sredine leta 2016 pa vse do 3. decembra 2018, trdi tožilstvo. To pomeni, da je morala vsak dan spolno zadovoljiti najmanj osem strank (cena za pol ure je bila 50 evrov) zgolj za plačilo zvodniku, za lastno preživetje pa še več oziroma je morala delati tudi ob nedeljah. Tožilstvo še trdi, da je obtoženi osebno hodil po denar, ko je bil v priporu ali zaporu, pa je ponj pošiljal druge, očeta, brata, taksista. Njeno delo je nadzoroval po telefonu, celo voki-tokiju, prek spletne strani Sloescort, za katero je imel njeno uporabniško ime, iz parkiranega vozila pred stanovanjem, tudi vozil se je okoli njega. Vodil je evidenco strank in zaslužke. Če ji ni uspelo zaslužiti 400 evrov, je morala razliko plačati naslednji dan. Da je dekle vzdržalo vse napore in da je imelo dovolj strank, da je lahko zvečer obtoženemu izročilo izsiljevalsko vsoto, je uživalo tudi kokain.

Sodnik je v izreku sodbe še pojasnil, da vse to ne kaže na obtoženčevo sodelovanje pri izvrševanju kaznivega dejanja zlorabe prostitucije. Sodni senat pa je sicer menil, da bi lahko bil govor o tem, da je obtoženi oškodovanko izkoriščal iz koristoljubja, saj bi lahko posegal v njeno ekonomsko svobodo, ko naj bi bila z njim morala deliti svoj zaslužek.

Hajzer Muzliukaj, ki je ves čas na sodišču vztrajal, da ni storil očitanega kaznivega dejanja in da oškodovanka laže, je danes iz pripora odšel domov k svoji družini, ki živi na ljubljanskem Viču. Obtoženi, albanski državljan s Kosova, je bil v Sloveniji že večkrat pravnomočno obsojen, tudi na daljše zaporne kazni, v Sloveniji pa nima ne stalnega bivališča ne premoženja in je brez službe. Oškodovanka je proti njemu vložila premoženjskopravni zahtevek v višini 570 tisoč evrov, o čemer kazensko sodišče ni odločalo. Potem ko je obtoženega  oprostilo, je oškodovanko z zahtevkom napotilo na pravdo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta