Janša le na sodišče? Sodnica v dveh mesecih neuspešno razpisala šest obravnav

Gordana Possnig
13.05.2021 07:00
Sodnica je od 5. marca do danes neuspešno razpisala šest obravnav.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sojenje Janezu Janši naj bi se končno začelo znova, potem ko je njegov odvetnik Franci Matoz uspel s pritožbo na prvo sodbo. Foto: Gordana Possnig
Gordana Possnig

Na celjskem okrožnem sodišču naj bi se jutri začelo ponovljeno sojenje aktualnemu predsedniku vlade Janezu Janši, ki ga zaradi žaljivega tvita zasebno tožita novinarki RTV Slovenija Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek. Janša ju je namreč v tvitu označil za odsluženi prostitutki. S celjskega sodišča so nam ob tem sporočili, da je sodnica Alenka Jazbinšek Žgank od 5. marca do včeraj razpisala šest obravnav. Vse dosedanje so bile preklicane, prva zaradi bolezni porotnika, vsi nadaljnji naroki zaradi službenih obveznosti Janeza Janše kot predsednika vlade, kar je bilo ustrezno listinsko izkazano. "Po usklajevanju je bilo zdaj odločeno, da se bo glavna obravnava namesto danes izvedla jutri z začetkom ob 9. uri," so še sporočili s celjskega sodišča.

Janez Janša je bil na prvem sojenju 24. novembra 2018 nepravnomočno obsojen zaradi dveh kaznivih dejanj razžalitve na enotno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo leta dni. A se je na sodbo pritožil Janšev odvetnik Franci Matoz in s pritožbo uspel. Višje sodišče je namreč ocenilo, da članica porote na prvem sojenju ni bila izbrana po pravilnem vrstnem redu. Višji sodniki so ocenili, da gre za bistveno kršitev kazenskega postopka, in zadevo vrnili v ponovno sojenje na prvo stopnjo pred popolnoma spremenjen senat.

Spomnimo, da je Janez Janša marca 2016 na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Na neki facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan." Janša je v svojem zagovoru dejal, da je šlo pri omenjenem tvitu za 'medijsko prostitucijo' in ne spolno prostitucijo, in da je bila njegova reakcija na twitterju posledica prispevka Eugenije Carl v osrednjem dnevniku RTV Slovenija 16. marca 2016, v katerem je žalila člane njegove stranke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta