Janša se bo zoper sodbo pritožil, odvetnik novinark pa dvomi o tem, da bo primer doživel pravnomočnost, saj drvi v zastaranje

Gordana Possnig Gordana Possnig
25.02.2022 19:25

Celjsko sodišče je predsednika vlade in prvaka SDS Janeza Janšo zaradi razžalitve novinark RTV Slovenija obsodilo na pogojno kazen tri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gordana Possnig

"Janez Janša je kriv razžalitve novinark RTV Slovenija Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek, ki ju je razžalil s tvitom o odsluženih prostitutkah sredi marca 2016. Sodišče mu za vsako kaznivo dejanje razžalitve določa dva meseca zapora s preizkusno dobo leta dni. Ob tem pa mu določa enotno pogojno kazen treh mesecev. Obdolženec mora oškodovankama plačati vse njune sodne stroške in sodno takso, ki bo odmerjena po pravnomočnosti sodbe," se glasi sodba senata celjskega sodišča, ki mu je predsedovala sodnica Alenka Jazbinšek Žgank. Sodba predsedniku vlade, v času spornega dogodka pa le predsedniku stranke SDS, ki ga na razglasitvi sodbe ni bilo, še ni pravnomočna. Postavlja se vprašanje, ali bo do pravnomočnosti sodbe sploh prišlo, glede na to, da zadeva drvi v zastaranje. Primer namreč zastara že letos, 24. maja. Danes določena pogojna kazen je identična višini kazni na prvem sojenju Janezu Janši, ki se je na prvi stopnji zaključilo novembra 2018. Zadeva je bila kasneje razveljavljena na višjem sodišču zaradi procesnih napak.

Številni zapleti in preložitve sojenja

Senatu celjskega okrožnega sodišča je po številnih zapletih in prestavitvah obravnav zaradi razlogov na strani obrambe tako le uspelo dokončati prvo stopnjo sojenja. Predsednica senata je v obrazložitvi sodbe med drugim dejala, da je senat odločitev sprejel soglasno, pri tem pa pri svoji odločitvi tehtal med svobodo govora in človeškim dostojanstvom. Po tehtni presoji vseh dokazov so menili, da iz objavljenega tvita obdolženca ni razbrati pojasnila, zakaj je bil tako napisan. V tvitu gre za napad na čast in dobro ime novinark, ob tem pa gre izključno za njegovo blatenje in zaničljiv odnos do novinark, ki sta nato zoper Janšo sprožili kazenski pregon. Obdolženi Janša, tako sodišče, se je zavedal, kaj je storil. Oškodovankama je s tvitom, ki je zaničljiv in žaljiv, povzročil daljnosežne posledice. Pri tvitu je po mnenju sodišča šlo tudi za nizkotno blatenje s strani pomembne politične osebnosti v naši družbi, je pojasnila sodnica.

Po razglasitvi sodbe je Mojca Šetinc Pašek pred sodiščem povedala, da je zadovoljna s sodbo. Ocenila je, da je Janša njo in Carlovo žalil in blatil tako zasebno kot poklicno in da je sodnica v izreku sodbe to tudi izrecno poudarila. "Zadeva se je vlekla šest let. Name pa je vplivala predvsem poklicno, saj sem bila s tem tvitom na nek način označena pri pokrivanju notranje politike. Pri tem bi se zahvalila za podporo vsem novinarjem, ki so nama z Eugenijo v tem obdobju stali ob strani in naju moralno podpirali." Njen pooblaščenec Stojan Zdolšek je za medije izjavil, da je sodišče tokrat poudarilo, da je šlo v tem primeru za nizkotno blatenje, ki nima nobene zveze s kritiko dela novinark. "Smo zadovoljni s sodbo, čeprav se zavedamo, da zgodba še ni dokončana. Resno namreč sumimo, da bo zadeva zastarala glede na dosedanjo prakso obdolženca in njegovega zagovornika pri poskusu vročitve sodbe. Sodišče mu je ne bo moglo pravočasno vročiti in zadeva bo zastarala," pričakuje odvetnik Zdolšek.

"Milijonkrat sem že povedal ..."

Janšev dolgoletni zagovornik Franci Matoz je zoper prvostopenjsko odločitev napovedal pritožbo, saj meni, da sodba ne more prestati nikakršnega preizkusa in nima nikakršne podlage. "Janša ni storil dejanja, ki se mu očita, zato od višjega sodišča pričakujeva razveljavitev sodbe. Sicer pa sva z Janšo že navajena takšnih in podobnih krivičnih sodb. Na koncu pa bo tako, da bo sodba razveljavljena in bo Janša oproščen. Upam, da postopek ne bo zastaral. Glede vročanja sodb mojemu klientu pa sem že milijonkrat povedal, da to ni bilo nikoli problem. Bolj je problem dejstvo, da se mu je sodilo v nenavzočnosti, čeprav je imel za svojo odsotnost opravičljive razloge," je zadevo glede sodbe komentiral Janšev dolgoletni odvetnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta