Janše zaradi žaljivega tvita ne bo več na sodišče. Soglašal je s sojenjem v nenavzočnosti

Gordana Possnig
01.06.2021 17:19
Na celjskem sodišču se je pričelo ponovljeno sojenje predsedniku vlade Janezu Janši, ki ga zaradi razžalitve kazensko preganjata novinarki RTV Slovenija Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gordana Possnig

Sodnici celjskega sodišča Alenki Jazbinšek Žgank je le uspelo opraviti prvo obravnavo na ponovljenem sojenju predsedniku vlade in prvaku SDS Janezu Janši, ki ga novinarki RTV Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek zasebno tožita zaradi žaljivega tvita iz 16. marca 2016. Tedaj je na svojem twiter profilu zapisal, da na "neki Facebook spletni strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostituk Evgenije C. in Mojce P. Š". Na prvem sojenju 24. novembra 2018 je bil Janša spoznan za krivega dveh kaznivih dejanj razžalitve in bil obsojen na enotno pogojno kazen treh mesecev s preizkusno dobo enega leta. A je bila sodba po pritožbi Janševega zagovornika Francija Matoza razveljavljena, saj je na prvostopenjskem sojenju prišlo do bistvenih kršitev kazenskega postopka: nadomestna porotnica ni bila izbrana pravilno (prva je bila članica SDS). Višji sodniki so sojenje vrnili na prvo stopnjo pred popolnoma spremenjen senat.

Odvetnik Tomaž Bajec ter novinarki Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl 
Gordana Possnig

Osmič je uspelo

Celjsko sodišče je od marca letos osemkrat razpisalo obravnavo zoper premierja Janeza Janšo. Na sedmo razpisano obravnavo je predsedniku vlade prvič uspelo priti na celjsko sodišče, a ni šlo brez zapleta. Sedmič razpisana obravnava, ki je bila predvidena za 14. maj, je bila preložena, ker se je izkazalo, da sta oba porotnika v senatu člana SDS. Porotnike so morali zbrati znova, danes, ko je sodišču v osmem poskusu le uspelo zagnati ponovljeno sojenje, pa se je po preverjanju izkazalo, da tako Lilijana Kač kot Varburga Jevšnik nista članici nobene politične stranke.
Janša je danes dejal, da ostaja pri prvotnem zagovoru, ki ga je podal na prvem sojenju leta 2018. Sodišče je v sodni dvorani predvajalo posnetek takratnega zagovora, Janša pa je ponovil, da vztraja pri njem in da nima kaj dodati. Pojasnil je, da je bil tvit posledica prispevka z naslovom Razraščanje sovraštva Eugenije Carl 16. marca 2016 v dnevniku RTV Slovenija. Prispevek je govoril o članih Facebook skupine Legija smrti. Janša je menil, da je bilo v prispevku objavljenih vrsto laži o vidnih članih SDS stranke (Branku Grimsu, Andreji Zver Valič in Branku Šumenjaku) in da je bil njegov tvit le odziv na omenjeni prispevek. Za obdolženca je bil prispevek Carlove samo kaplja čez rob proti drugače mislečim. Obdolženec novinarkama očita večletno negativno poročanje o stranki SDS. Menil je še, da se v tvitu vidi, da gre za medijsko in ne spolno prostitucijo.

Pri svojih izjavah iz prvega sojenja sta vztrajali tudi obe novinarki. Carlova je dejala, da je Janšev tvit zanjo predstavljal grobo žalitev. In da svoje novinarsko delo že dolga leta opravlja profesionalno. Poudarila je, da jo je s tem ponižal in javno užalil. Vse to jo je prizadelo kot osebo in kot žensko, kar je Janša po njenem prepričanju storil z naklepom. Mojca Šetinc Pašek je prav tako vztrajala pri svoji izjavi iz prva sojenja, ko je dejala, da jo je Janša prizadel kot žensko, njegov tvit pa je razumela kot grožnjo njenemu novinarskemu delu. Dodala je še, da je vedela, da Janša izvaja grobe pritiske na novinarje. Ni pa mogla verjeti, da je sposoben tako gnusnega zapisa.

Strinja se s sojenjem v nenavzočnosti

Po poslušanju izjav je Janša zaradi službenih obveznosti po dveh urah zapustil sodišče, v soglasju s strankami pa se je sojenje nadaljevalo v njegovi nenavzočnosti. Preden je zapustil dvorano, je Janša rekel, da soglaša s tem, da se mu tudi v prihodnje sodi v nenavzočnosti. V nadaljevanju sta obe strani podali dokazne predloge. Medtem ko je pooblaščenec zasebnih tožnic Tomaž Bajec vztrajal pri dokaznih predlogih iz prvega sojenja, je Janšev zagovornik Franci Matoz nanizal 24 dokaznih predlogih povezanih z delom Carlove. Z njimi skuša dokazati njeno neprofesionalno poročanje o delovanju stranke SDS in z njimi povezanih ljudeh, je razložil Matoz in med drugim predlagal zaslišanje Grimsa in Valič Zverove, da bi tudi onadva povedala, kako sta se po objavljenem prispevku novinarke Carlove počutila prizadeta. Pooblaščenec novinark je vsem dokaznim predlogom nasprotoval, saj da vse to nima nobene zveze s tvitom. Senat se je nato dalj časa posvetoval, katere dokazne predloge naj sprejme. Nato pa so sprejeli sklep, da se bodo sestali posebej, dokazne predloge bodo proučili, svojo odločitev pa bodo strnili v zapisnik, ki ga bodo poslali vpletenim strankam.
Sojenje se bo ob verjetni odsotnosti predsednika vlade nadaljevalo 29. junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta