Janši razveljavili obsodilno sodbo zaradi razžalitve

Gordana Possnig Gordana Possnig
28.06.2019 12:26

Obsodilna sodba za Janeza Janšo je padla zaradi procesne napake. Višji sodniki v Celju so pritrdili zagovorniku obdolženega, da vodja zapisnikarjev ni ta, ki bi lahko izbirala sodnike porotnike v sodnem senatu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in odvetnik Franci Matoz na celjskem sodišču
Gordana Possnig

Celjsko višje sodišče je razveljavilo sodbo prvaku SDS Janezu Janši, ki ga je 24. novembra lani senat celjskega okrožnega sodišča obsodil na trimesečno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo enega leta zaradi dveh kaznivih dejanj razžalitve. Zasebni kazenski pregon sta zoper Janšo sprožili novinarki Radiotelevizije Slovenije Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl zaradi zapisa na twitterju, v katerem ju je označil za "odsluženi prostitutki". Višji sodniki so zadevo vrnili v ponovno sojenje na prvo stopnjo pred popolnoma spremenjen senat.

 

Višji sodniki so, kot smo uspelo izvedeti, ugodili pritožbi obrambe in odvetnika Francija Matoza, ki je v pritožbi vztrajal, da nadomestna porotnica v sodnem senatu Simona Zorko ni bila pravilno izbrana. Obramba se je sicer na sodbo pritožila zaradi bistvenih kršitev določb kazenskega postopka, kršitev kazenskega zakona ter zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja. Ob tem je obramba predlagala, da se Janšo oprosti oziroma da se zadeva razveljavi in vrne v novo sojenje na prvostopenjsko sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta