Kavački klan je imel "podružnico" v Sloveniji, ki jo je sestavljalo skoraj 60 članov

Damijana Žišt
24.05.2021 19:36
Po tistem, ko so v Srbiji nedavno aretirali domnevnega šefa in več članov brutalne mednarodne hudodelske združbe, imenovane Kavački klan, je naša policija aretirala še več deset članov slovenskega dela te mreže.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski del kriminalne združbe je tedensko iz Nizozemske vozil po več kilogramov kokaina. Fotografija je simbolična. Foto: EUROPOL
Europol

Zaradi trgovanja z drogo in orožjem se je v policijske lovke slovenske policije nedavno ujelo skoraj 60 osumljencev, domnevnih članov zelo dobro organizirane mednarodne hudodelske združbe Kavački klan, ki izvira iz Črne gore, deluje pa tudi v Srbiji in širše po Evropi. Po trditvah policije in specializiranega državnega tožilstva (SDT) je nedavno razbita slovenska mreža Kavačkega klana delovala od leta 2018. Naša policija jim je v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi močno prepredene lovke presekala pred dobrim tednom, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj s policijskimi specialci na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor in Koper opravili 23 hišnih preiskav in aretirali več osumljenih. Večina ovadenih se bo smela braniti s prostosti, šesterica, ki je bila blizu vrhu Kavačkega klana, pa je morala v pripor. Klemen Kadivec, eden od šefov slovenskega dela te mednarodne združbe, je že nekaj časa priprt v Kopru, drugi šef, Filip Vrzić, pa je padel zdaj. Ob vprašanju, ali so preiskovalci pri hišnih preiskavah osumljenim zasegli drogo, orožje in denar, policija zaradi interesa preiskave za zdaj še strogo molči, smo pa neuradno izvedeli, da je slovenska izpostava razvpitega klana tri leta iz Nizozemske, predvsem Amsterdama in Rotterdama, ter iz Španije tedensko vozila po več kilogramov različnih drog.

Kriptirano komunicirali prek skya

Imeli so natančno določene vloge. Ločili so se na vodje oziroma organizatorje združbe, ki je nabavljala, prenašala in preprodajala drogo, na koordinatorje nakupa droge, na organizatorje prevozov, prevzema in prodaje droge, na preprodajalce in kupce droge, natančno je bila določena tudi vloga računovodij v združbi. Poleg Kadivca in Vrzića so imeli pomembno vlogo v klanu še Milan Vujotić, Marco Skerbec, Darko Nevzatović in Slađan Petrović. Poslovali so prek kriptirane komunikacije Sky in se nazivali z vzdevki. Nadimek Lavitese denimo pripada Vujotiću, ki je član matičnega klana, torej črnogorskega dela združbe, smo izvedeli neuradno. Vujotić je pomembna persona v klanu, po trditvah preiskovalcev je namreč prav on Filipu Verziću dovolil ustanovitev celice klana v Sloveniji. Dobavljal jima je kokain in skrbel za prevoze denarja od prodane droge iz Španije v Srbijo. Vrzića so v združbi klicali s kar tremi imeni: Rony, Drug in No10. Imel je zelo pomembno vlogo v klanu, skupaj s Kladivcem, ki je šefoval slovenski celici Kavačkega klana, je sodeloval pri ustanavljanju gospodarskih družb, ki so bile le krinka za kriminalno dejavnost. Šlo je za koprska podjetja, registrirana za transport. Vrzić je sodeloval tudi pri izdelavi prikritih prostorov v avtomobilih, s katerimi so prevažali drogo, orožje in denar. Prek komunikacije Sky ​je koordiniral trgovino z drogo in orožjem, novačil nove člane združbe ter sodeloval pri odločanju, kdo in koliko bo zaslužil v trgovini z drogo in orožjem. Po podatkih policije in tožilstva naj bi bil sam pri mamilarskem poslu zaslužil skoraj 600 tisoč evrov.

Na jahti zasegli 800 kilogramov kokaina

Kot rečeno, je bil drugi šef slovenskega dela klana Klemen Kadivec, ki so ga v združbi klicali Sand man, Tom Forda ali Mr. Fantastic.

Klemen Kadivec je eden od dveh šefov slovenskega dela Kavačkega klana. Foto: Tomaž PRIMOŽIČ/FPA
TOMAŽ PRIMOŽIČ/FPA

Po ocenah policije naj bi bil Kadivec z nelegalnimi posli trgovine z drogo in orožjem zaslužil več kot 855 tisoč evrov. Darko Nevzatović, imenovan Ghost, Casper, naj bi bil prav tako kot Vrzić in Kadivec sodeloval pri ustanavljanju gospodarskih združb, pri predelavi avtomobilov, predvsem pa naj bi bil kot kurir po navodilih nadrejenih prevzemal, prenašal ali oddajal drogo ali denar, povezan z drogo. Marko Skerbec, imenovani Coco, Coco Chanel New, ali CC, naj bi bil, po tistem, ko je konec leta 2019 Klemen Kadivec pristal v koprskem priporu zaradi dveh ugrabitev in umora, prevzel njegovo vlogo vodje združbe in jo vodil skupaj z Vrzićem. Njegova naloga naj bi tudi bila, da se je dogovarjal z dobavitelji droge, iskal kupce droge in novačil nove člane združbe. Osumljeni Slađan Petrović, imenovan Phanex, naj bi bil član Kavačkega klana, ki deluje v Španiji, bil pa naj bi tudi član slovenskega dela združbe. Skrbel je za dobavo in prevzem droge v Španiji. Drogo, ki je prispela v Slovenijo, je združba hranila v skladišču na Gorenjskem, preprodajala pa jo je po vsej Sloveniji in tudi v tujini, predvsem v Avstriji in Nemčiji. Slovenski del Kavačkega klana je imel celo še svojo podcelico, ki je skrbela za prevoz in prodajo droge predvsem v Italijo. Kot smo še izvedeli od virov blizu policije, je slovenskemu delu kriminalne združbe avgusta 2019 hudo spodletelo pri tihotapljenju kar 800 kilogramov kokaina. Iz Portugalske so ga nameravali prepeljati v Barcelono, nato v Slovenijo, a so varnostni organi 24. avgusta 2019 drogo prestregli in jo zasegli na jahti v mednarodnih vodah blizu Azorov.

Prodajali puške in pištole

Več članov slovenskega dela črnogorskega klana policija povezuje tudi s preprodajo precejšnjih količin orožja. Z njim so trgovali v Sloveniji, na Slovaškem, Nizozemskem in v Srbiji. Prodajali so polavtomatske puške in avtomatske pištole. Z orožjem naj bi bili trgovali prek gospodarskih družb, ustanovljenih v Kopru, ki so bile le krinka za trgovino z drogo in orožjem, prevažali pa naj bi jih bili v prirejenih avtomobilih, v katerih so prevažali tudi drogo in denar iz kaznivih dejanj. Orožje, ki je prispelo v Slovenijo, so tako kot drogo skladiščili na Gorenjskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta