Kavaški klan: Iz avstrijskega zapora v ljubljanski pripor

Damijana Žišt Damijana Žišt
06.01.2022 07:00

Slovenskim pripornikom, domnevnim članom slovenske celice mednarodne kriminalne združbe Kavaški klan, se je v ljubljanskem priporu pridružil še obtoženi Dragan Todorović, ki je bil leta 2019 aretiran v Avstriji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V tovornjakih s prirejenimi prostori so tudi člani slovenske podružnice Kavaškega klana tihotapili drogo in denar od prodaje droge.

GPU

Po nedavni aretaciji slovenskega ubežnika v hrvaškem Zadru, obtoženega 34-letnega Drejca Kovača iz Kranja, domnevno visoko pozicioniranega člana slovenske podružnice Kavaškega klana, ki je pristal v slovenskem priporu, se je ostalim pripornikom v tej zadevi minuli torek pridružil tudi obtoženi Dragan Todorović. V ljubljanski pripor je prišel naravnost iz avstrijskega zapora, saj je Slovenija zaprosila Avstrijo za njegovo izročitev. 53-letni Todorović, državljan Bosne in Hercegovine, s stalnim naslovom v Banjaluki, je bil namreč 26. avgusta 2019 v Avstriji z drog aretiran kot kurir slovenske podružnice Kavaškega klana. Na Deželnem sodišču za kazenske zadeve v Gradcu je bil obsojen na tri leta in šest mesecev zapora. Kot nam je včeraj povedala njegova odvetnica Monika Poje, je Todorović v Avstriji presedel približno dve tretjini kazni, konec decembra lani pa je avstrijsko sodišče odločilo, da se lahko Todorovića izroči Sloveniji. Zato je bila pred dvema dnevoma izvedena njegova selitev iz Avstrije v Slovenijo. To informacijo so potrdili tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču. Sicer pa je imel po trditvah tožilstva Todorović, ki so ga člani združbe v Kavaškem klanu v Sloveniji klicali z vzdevkom Mazda, več vlog.

Kot kurir udeležen pri delitvi dobička

Kot izhaja iz 490 strani debele obtožnice tožilca Jožeta Levašiča iz specializiranega tožilstva, ki jo je zoper 24 obtoženih iz Kavaškega klana na ljubljansko okrožno sodišče vložil oktobra lani, je Todorović v združbi deloval po navodilih šefov združbe, Filipa Vrzića in Klemna Kadivca. Od 26. marca 2019 do 1. septembra istega leta je bil zaposlen v gospodarski družbi Sloit transport v Kopru, ki je bila le krinka za kriminalno dejavnost, in sicer prenašanje prepovedane droge ali denarja, ki je izviral iz trgovine z drogo. Todorović je imel vlogo pomembnega kurirja za prevoz droge in denarja, ki so ju prevažali v posebej prirejenih prostorih tovornjakov in avtomobilov, zato je bil kot voznik kurir upravičen do četrtine zaslužka od droge, ki jo je tihotapil. Ko pa je bil le spremljevalec vozilu in kurirju, ki je prevažal drogo, pa je po trditvah tožilstva prejel tisoč evrov nagrade. Kot vodja združbe se v obtožnici omenja Klemen Kadivec, v njej pa so še Danijel Mišljenović, ki je imel močne zveze z matično celico Kavaškega klana v Srbiji in Španiji, Stojan Babić, Elvis Kolenović, Dejan Marijanović, Slađan Karimović, Dalibor Kožulj, Nenad Tabaković, Darko Vukojević, Darko Poraščanin, Mario Budimir, Radenko Vučenović, Slavko Tešić, Dejan Pejovski, Marko Radoman, Slađan Petrović, Alen Bajc in Ivica Stojski. Zaradi informacij uslužbenke SDT Tanje T., da bodo aretirani, se je po lanskih majskih aretacijah izgubila sled za petimi sedaj tudi obtoženimi, in sicer Drejcem Kovačem, Blažem Kadivcem, Luko Arapovićem, Mladenom Samardžijo in Mišem Krčičem, ki so z izjemo Kovača še vedno na begu. V priporu so Mišljenović, Babić, Petrović, Kolenović, Marijanović, Karimović, pridružila sta se jim še Kovač in Todorović. Nekateri, ki so "padli" kot kurirji, pa so trenutno zaprti v tujini: Budmir na Norveškem, Tešić, Pejovski in Vučenović v Nemčiji, Radoman v Avstriji. Sicer pa na ljubljanskem okrožnem sodišču obtožnice vsem vpletenim še niso uspeli vročiti.

Ubežnikovo lokacijo nehote izdali njegovi domači

Izvedeli pa smo še nekaj podrobnosti o aretaciji Drejca Kovača, za katerim je Slovenija, potem ko se je izognil aretaciji, razpisala evropski nalog za prijetje in predajo. V hudodelski združbi je imel pomembno vlogo. V najetem skladišču v Naklem je hranil drogo, ki so jo člani združbe tja vozili iz Španije in Nizozemske. Iz tega skladišča pa so drogo potem kurirji vozili kupcem po Sloveniji in nekaterih državah EU (Italija, Hrvaška, Avstrija, Nemčija ...). Po naših podatkih naj bi slovenska policija prišla do podatka, kje se nahaja Drejc Kovač, tako, da je v okviru zakonskih možnosti nadzirala njegove družinske člane. Ko pa so ga čez božične praznike obiskali v Zadru, naj bi slovenska policija dobila natančno lokacijo njegovega skrivališča.

O tem naj bi obvestila hrvaško policijo, ki je izvedla Kovačevo aretacijo, kasneje pa so hrvaški pravosodni organi poskrbeli za Kovačevo izročitev Sloveniji. Naše informacije smo hoteli preveriti tudi na policiji. Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za kriminaliteto, odgovarja, da je slovenska policija v zadevi Kovač "izvajala aktivnosti ciljnega iskanja osebe v skladu z veljavno zakonodajo in pri tem sodelovala tudi s hrvaškimi varnostnimi organi, ki so opravili prijetje iskane osebe".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta