Kavaški klan: Skesanca zasliševali tri dni, danes pa iz pripora izpustili brata, ki naj bi pripravljala njegov umor

Damijana Žišt Damijana Žišt
19.02.2023 19:05

Na nadaljevanju sojenja domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana so že tretji dan zasliševali glavnega skesanca v tej zadevi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi velikega števila obtoženih sojenje domnevno vpletenim v zloglasni Kavaški klan poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
Damijana ŽIŠT

Od mene sta Filip Vrzić in Marco Skerbec z vzdevkom Coco zahtevala, da moram pomagati ljudem, ki bodo prišli v Slovenijo, da bodo lahko izvršili umore Daliborja Kožulja z vzdevkom Dalmatinec in Uroša Igliča, ker so jih sumili, da delata za policijo. Vsa komunikacija med nami je potekala preko Sky komunikacije, pošiljala sta mi tudi fotografije Dalmatinca in Igliča skupaj s pištolo in druge grozilne vsebine. Večkrat sem jima napisal, da tega ne bom storil, zato sta grozila tudi meni," je na ljubljanskem sodišču razkril Darko Navzatović, zaščitena priča in glavni skesancev v zadevi slovenska celica Kavaškega klana, ki naj bi bila na veliko trgovala z drogo.

Sodni senat, ki ga vodi sodnik Tomaž Bromše, je namreč na sojenju štirinajstim obtoženim nadaljeval zaslišanje Nevzatovića. Zaslišanje priče je znova potekalo prek videokonference, glas Nevzatovića je bil popačen, telo zakrito. Nevzatović, kot še dva skesanca v tej zadevi, Alen Bajc in Vasilije Aleksić, Nevzatovićev svak, so skupaj z družinami v programu za zaščito prič, z novo identiteto živijo nekje v tujini. Vrzić in Skerbec, ki sta bila po trditvah slovenskih preiskovalcev visoko v slovenski celici Kavaškega klana, sta na begu, njuni imeni pa še nista v obtožnici. Trgovine z drogo pa je že obtožen Kožulj, ki bi moral z ostalimi obtoženimi sedeti na zatožni klopi, a je pred sojenjem zbežal iz Slovenije v Srbijo. Uroš Iglič, ki ga prav tako (še) ni med obtoženimi, naj bi živel v Španiji.

Z vprašanji sta ga soočila tudi obtožena brata

Odvetnika Miho Šošića, ki zagovarja Blaža Kadivca, mlajšega brata domnevnega vodje slovenske celice Kavaškega klana Klemna Kadivca, je zanimalo, ali je Nevzatović s policijo v tej zadevi sodeloval prostovoljno. Odgovoril mu je, da je 22. maja 2020 na policiji podal prvo kazensko ovadbo, tretjo in hkrati zadnjo 27. maja 2020, tajni delavec policije (TDP) pa je postal 12. junija 2020. Nevzatovićeve prve besede pred policijo so bile: "Imam informacije o kriminalni združbi Klemna Kadivca, tudi sam sem del te združbe." Za sodelovanje s policijo se je odločil prostovoljno, saj mu je zagotovila, da ga bo zavarovala, prav tako njegovo ženo in otroka. Bal se je zanje, saj je bil prepričan, da so člani združbe "načrtovali tudi mojo likvidacijo".

Odvetnika je še zanimalo, kdo je Vasiliji Aleksiću, ki je prav tako zamenjal stran in pričel delati za policijo, povedal, da Nevzatović dela za policijo. "Ko so Aleksića 11. julija 2020 aretirali, sem mu jaz sam v prostorih NPU povedal, da delam za policijo, a nič konkretno, kaj delam. To sem mu bil dolžan sam povedati, saj je brat moje žene. Te informacije ni bil vesel. Pojasnil sem mu tudi, da naj se sam odločil, kako bo ravnal naprej. Od takrat njega in njegove družine nisem več videl," je razložil Nevzatović.

Vprašanja za pričo so imeli tudi nekateri obtoženi. Blaža Kadivca, ki je študiral pravo, a ga ni končal, je zanimalo, katere podatke iz svoje Sky komunikacije je vključeval v poročila, ki jih je pisal kot TDP. "Vso komunikacijo, tudi fotografije droge in druge, sem navajal v poročilih," mu je priznal Nevzatović, a Kadivec tem besedam ni verjel, ker je od enega do drugega poslanega sporočila v obravnavani komunikaciji minilo tudi po več ur. "Mislim, da ste v poročila dajali le komunikacijo, ki je vam ustrezala," je zabrusil priči.

Nevzatovića je z vprašanji soočil tudi glavni obtoženi, Klemen Kadivec. Zanimalo ga je, kakšna imena so imeli kriptirani telefoni, ki jih je izročil policiji. "Tega se ne spomnim," mu je odgovoril skesanec. "Kaj se je zgodilo s telefonom Casper?" je Kadivec vrtal v Nevzatovića in ga spomnil, da gre za telefon, s katerim je bila fotografirana komunikacija, ki je potekala od septembra do novembra 2019, on pa je telefon izročil policiji. "Verjetno je bil uničen, saj je naročnina potekla," je sklepal Nevzatović. Govor je o telefonu, na katerem je bila shranjena komunikacija med Casperjem, kar je bil vzdevek Darka Nevzatovića, in Tomom Fordom, kot so v združbi klicali domnevnega šefa Klemna Kadivca, pogovori pa so potekali o trgovini z drogo. Nevzatovićevo sklepanje, da je bil ta telefon uničen zaradi potekle naročnine, je Kadivec za sodišče komentiral z besedami, da se mu zdi zelo čudno, kako je kljub uničenemu telefonu komunikacija s tega telefona lahko pristala v rokah policije.

Likvidacija pet dni pred pričetkom sojenja

Darko Nevzatović je na sodišču spregovoril tudi o Davidu Šolaji, ki je bil umorjen decembra 2019 v Španiji. On naj bi bil eden od treh roparjev, ki so oktobra 2019 v hiši na Okroglem na Gorenjskem Klemnu Kadivcu ukradi kokain, vreden poldrugi milijon evrov. Filip Vrzić je Nevzatoviću sporočil, da je krajo kokaina organiziral Čoravi (Željko Tešanović). Da pa je umor Šolaje povezan s Kadivcem, je Nevzatoviću sporočil Luka Arapović z vzdevkom Dal, ki je bil visoko pozicioniran v Kadivčevi združbi in je še vedno na begu. "Ker je Klemnu izginila roba, bodo letele glave, tako zahtevajo šefi iz Črne gore," je Nevzatoviću sporočil Arapović in mu omenil, da je v tej kraji sodeloval tudi Igor Mančič. Kot je znano, so že aprila 2020 v Ljubljani streljali na Mančiča, a je takrat preživel, ni pa preživel strelskega napada, ki ga je za zdaj še neznani storilec izvršil 20. januarja letos, pet dni pred pričetkom sojenja Kavaškemu klanu.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta