Kavaški klan: Za brata, vpletena v poskus umora izdajalca v kriminalni združbi, uvedena sodna preiskava

Damijana Žišt Damijana Žišt
20.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaslišanje kronske priče tožilstva, skesanca Darka Nevzatovića, je na sojenju domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana potekalo pod strogimi varnostnimi ukrepi, saj je bila priča zaslišana prek videokonference z zakritim telesom in popačenim glasom.
Damijana ŽIŠT

Zaradi načrtovanja umora Darka Nevzatovića, glavnega skesanca v zadevi slovenska celica Kavaškega klana, katere domnevnim članom sodijo na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi obtožb, da so trgovali z drogo, je bila na mariborskem okrožnem sodišču 5. maja uvedena sodna preiskava. V njej sta se znašla 52-letni Nenad Tabaković s Hočkega Pohorja in njegov brat, 48-letni Kosta Tabaković iz Maribora, uvedba preiskave pa je poleg njiju grozila še štirim osumljenim.

Pritožila sta se zoper sklep

Predsednica mariborskega okrožnega sodišča Jasna Murgel nam je namreč potrdila, da je specializirano državno tožilstvo (SDT) "vložilo zahtevo za preiskavo zoper šest oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja poskusa kaznivega dejanja umora, vendar vam glede na fazo postopka v tem trenutku več informacij žal ne moremo podati".

Po naših podatkih je mariborski preiskovalni sodnik Slavko Gazvoda uvedel sodno preiskavo zoper brata Tabaković zaradi suma umora Nevzatovića, zoper ostale štiri osumljene pa ne, saj so neznano kje. V Večeru smo prvi poročali, da so pri načrtovanju umora Nevzatoviča po trditvah SDT imeli največjo vlogo 42-letni Dragan Knježević iz Budve v Črni gori, srbska državljana, doma iz Beograda, 37-letni Filip Vrzić in 25-letni Mirko Marinković, ter 30-letni Marco Skerbec. Darka Nevzatovića so, ker je maja 2020 začel sodelovati s slovensko policijo, v matici Kavaškega klana hoteli likvidirati najprej 3. avgusta 2020 v Srbiji in nato marca 2021 v Kopru, kjer je živel z ženo in hčerkama. Pri tem naj bi bila sodelovala brata Tabaković, in to tako, da sta po trditvah tožilca Jožeta Levašiča po Kopru iskala Nevzatovića, nekoč zelo pomembnega člana slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi bila pri nas in tudi v tujini delovala od najmanj decembra 2018 do maja 2021, ko je bilo v Sloveniji aretiranih veliko osumljencev.

Ko bi ga brata Tabaković našla, bi o tem obvestila Vrzića, ki bi nato organiziral njegov umor. Našla pa ga nista, ker ga je tedaj že varovala policija. Odvetnik Borut Marčič, ki zastopa Kosto Tabakovića, nam je povedal, da se je na sklep o uvedbi sodne preiskave pritožil, a sodišče o njegovi pritožbi še ni odločilo.

Grozljivo načrtovanje umora

Zgodba okoli Kavaškega klana iz Črne gore se je pojavila v javnosti v začetku leta 2021, ko so srbski mediji poročali o grozljivih umorih. Visoko pozicionirani srbski člani te brutalne združbe, ki se ukvarja predvsem s prodajo droge in orožja, načrtuje pa tudi likvidacije svojih nasprotnikov, naj bi bili žrtve pred smrtjo mučili, umorili, nato pa zmleli v strojih za meso in predelali v čevapčiče. V Sloveniji tedaj še nismo vedeli, da tudi pri nas deluje celica te združbe. Podrobnosti načrtovanja umora, do katerih smo se dokopali, še posebej tega, kaj bi z Nevzatovićem storili, če bi ga ugrabili in nato umorili, so grozljive in podobne tistim, ki so spomladi 2021 prihajale iz Srbije. Ker je likvidacija Nevzatovića v Srbiji spodletela, naj bi bila Nevzatovića ​v Kopru iskala brata Tabaković in o tem obveščala Vrzića.

Slovenski preiskovalci so dokaze o vpletenosti bratov Tabaković in drugih osumljenih v načrtovana umora našli v komunikaciji Sky​, ki so jo osumljeni uporabljali med seboj, dokler francoski, belgijski in nizozemski policisti 2019 niso vdrli v strežnike zanjo v Franciji. Omenjena komunikacija je med člani tolpe veljala za stoodstotno zanesljivo. Marinković, bil naj bi eden od likvidatorjev, ki jih je nad svoje nasprotnike pošiljal Kavaški klan, naj bi bil v komunikaciji Sky ob načrtovanju umora Nevzatovića v Kopru pisal Vrziću grozljive podrobnosti, kaj bi žrtvi storil pred smrtjo: "Najbolj bi bilo prepričljivo, da bi lepo izginil v kleti pri onih, ali kaj podobnega, da bi ga narezali na tanke rezine, rabimo mlinček za meso, da ga zmletega vržemo v morje ali da ga raznesemo po gozdu. Samo glej, da imaš nekoga v pripravljenosti, da nam pripelje stroj ali kislino, še boljše, da imamo oboje, da ga zmeljemo in raztopimo. Lahko je tudi živo apno, vendar ne bo razžrlo vseh kosti."

Maščevanje za aretacije

Tožilstvo trdi, da je Knježević, ki naj bi bil v samem vrhu Kavaškega klana - za vodjo velja Radoje Zvicer, ki je za Nevzatovićevo glavo obljubljal milijon evrov -, dal dovoljenje za umor Nevzatovića, sam naj bi bil tudi nadziral izvedbo umora in se dogovarjal, kako in s katerim orožjem bo umorjen. Sprva so Nevzatovičev umor načrtovali 3. avgusta 2020 na območju Loznice v Srbiji, kjer je imel Nevzatović hišo. Umor pa je tam spodletel, ker se je Marinkoviću, ki je bil zadolžen za njegovo likvidacijo, pokvaril moped, s katerim bi zbežal s kraja zločina. Zato so se odločili, da ga bodo umorili v Kopru. Za likvidacijo je bila zadolžena oseba, ki so jo v Kavaškem klanu klicali Mesar. Pod vzdevkom Mesar so v Beogradu poznali Marka Miljkovića, desno roko Radoja Zvicerja, ki so ga februarja srbski policisti tudi aretirali. Načrtovana likvidacija Nevzatovića naj bi bila v obeh primerih izvedena enako: Marinković naj bi Nevzatovića ustrelil s puško z dušilcem ali pa bi na cesti izkopal luknjo in vanjo namestil bombo. Sprožil bi jo v trenutku, ko bi se Nevzatović tam peljal v avtomobilu. Ali pa bi ga ugrabili in ga kasneje umorili, končal pa bi v stroju za mletje mesa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta