Klub Marina: Policist pod krinko zanikal seks s prostitutko

10.08.2021 18:37
Na nadaljevanju sojenja v zadevi Klub Marina, kjer na zatožni klopi sedijo kar trije nekoč zelo uspešni podjetniki in vodja Kluba Marina, sodišče nadaljevalo zaslišanje tajnega delavca policije
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tožilstvo v zajetni obtožnici trdi, da so obtoženi v elitnem Klubu Marina pri Novi Gorici izkoriščali dekleta in jih silili v prostitucijo. Foto: Marina Sauna Club
Marina Sauna Club

Z zaslišanjem tajnega delavca policije številka 103 se je na koprskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje v tako imenovani zadevi Klub Marina, kjer se obtoženim očita kaznivo dejanje zlorabe prostitucije. Tožilstvo podjetnike Sergeja Racmana, Dejana Šurbka, Jožeta Kojca in vodjo Klub Marina Vesno Ternovec ter družbo Cratos bremeni, da so v hudodelski združbi zlorabljali prostitucijo. Tako naj bi bili na sofisticiran način, pod krinko opravljanja gospodarske dejavnosti nočnega kluba, v petih letih delovanja kluba izkoristili več kot 400 deklet, ki so sprejela najmanj 148.000 moških. Da so bila dekleta v prostitucijo prisiljena, naj bi bilo dokazovalo dejstvo, da so morala plačevati vstopnino v klub, obtoženi pa so nad dekleti vzpostavili odnos podrejenosti, trdi tožilstvo. Družba Cratos naj bi bila pri tem pridobila za najmanj 21 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Obtoženi očitke tožilstva odločno zanikajo in trdijo, da je šlo za erotični klub, ki je gostom nudil intimo, gostje pa da so se sami odločali, kaj bodo tam počeli.

Tajni delavec policije v klubu zbiral dokaze proti obtoženim

Priča, ki je pričala prek videokonference in z zakritim obrazom, je policist, ki je v primeru Klub Marina opravljal naloge tajnega delavca policije (TDP). Povedal je, da je deloval v klubu od konca 2017 do začetka 2019, ko so bile v klubu opravljene hišne preiskave. Spoznal je več deklet, v glavnem so prihajale iz Romunije. V klubu so delale, da bi preživele sebe in svoje revne družine v Romuniji. V klubu je deloval po navodilu svojega nadrejenega, koordinatorja iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), katerega delo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo (SDT), njegova naloga pa je bila, da zbira dokaze zoper Kojca, Šurbka in Trnovčevo v zvezi s sumi kaznivega dejanja zlorabe. Po vsakem obisku je moral napisati poročilo o tajnem delovanju kluba. Nekajkrat se je zunaj kluba dobil z enim od deklet, ki so v Marini nudile spolne užitke, in to z Romunko Oano D. "V svojih poročilih sem zapisal to, kar sem ugotovil v klubu, in sicer, da imajo določen postopek angažiranja deklet, ki so delale v klubu. Povedale so mi, da je bil postopek takšen: če so želele priti v klub, so morale vodstvu kluba poslati elektronsko sporočilo. Ko so dobile odgovor, da lahko pridejo, so ob prvem obisku morale prinesti to sporočilo, opraviti so morale tudi zdravniški pregled na svoje stroške. V klubu so morale biti dvanajst ur, če niso bile in za to niso imele opravičljivega razloga, so jih kaznovati tako, da niso smele več v klub. Ponujale so spolne usluge, to smo vsi vedeli, saj so nenehno krožile okoli nas strank in jih ponujale. Sam v klubu nikoli nisem imel spolnega odnosa, z mnogimi dekleti pa sem navezal zaupen stik," je povedal priča.

Natančna navodila nad kom v klubu naj tajno deluje

Policist pod krinko je nato odgovarjal na vprašanja odvetnika Mihe Šošiča, ki skupaj z odvetnikom Janezom Koščakom zastopa Dejanja Šurbka. Odvetnika je zanimalo, ali je od svojih nadrejenih dobil navodila, kako tajno delovati, in ali je bil seznanjen z odredbo za tajno delovanje oziroma ali si jo je prebral. Tajni delavec policije je povedal, da je dobival navodila od začetka delovanja in še vmes, zelo pa se je zapletal v svojih izjavah glede tega, ali je videl odredbo za tajno delovanje oziroma če jo je prebral. Tako je na koncu vztrajal pri svoji izjavi, da je "videl nekatere dokumente, jih prebral, zato sem vedel, zoper koga moram tajno delovati, ne vem pa, ali je šlo ravno za odredbo za tajno delovanje". Odvetnika je še zanimalo: "Ali ste s strani tožilstva bili upravičeni imeti spolne odnose?" Priča je odgovoril: "Ob vsakem obisku v klubu me je tožilstvo seznanilo, kaj lahko počnem in česa ne. Spolnih odnosov brez dovoljenja koordinatorja na NPU nisem smel imeti in jih tudi nisem imel." Odvetnik Šošič je pričo nato seznanil z izpovedjo Oane D., ki je v sodni preiskavi povedala, da se je z omenjenim TDP nekajkrat dobila tudi zunaj Kluba Marina in da sta najmanj enkrat pri njej doma imela tudi spolne odnose, sicer pa jo je kdaj tudi zmasiral. "Res sem bil enkrat pozno zvečer pri njej, saj sva razvila prijateljski odnos, nisva pa imela spolnega odnosa, nikoli ga nisva imela. Vedno, ko sva se videla, sva se le prijateljsko poljubila na lice," je povedal priča, ki je sicer tudi v sodni preiskavi zanikal kakršnekoli telesne stike z Oano D.

​Moške stranke v kopalnih plaščih, dekleta tudi gola

Tajni delavec policije je odgovarjal tudi na vprašanja odvetnika Franca Rojka, ki skupaj z odvetnikom Francijem Matozom zastopa Jožeta Kojca. Odvetnika je zanimalo, kakšna so bila pravila ob vstopu v Klub Marina. "Ko sem prišel v recepcijo, sem plačal vstopnino, bila je odvisna od dneva, dekleta so vsak dan plačala 70 evrov vstopnine, nato sem dobil kopalni plašč, copate, zapestnico in garderobo, povedali pa so mi, da lahko grem v savno, jakuzi, v bazen, uživam hrano in brezalkoholno pijačo, mislim pa, da sta bili še dve alkoholni pijači vračunani v ceno." Na vprašanje odvetnika, ali so imela dekleta prav tako vse to všteto v ceno, ali je morda kdaj videl, da so kaj plačevala, je priča dejal, da misli, da so imela enake bonitete kot moške stranke, saj nikoli ni videl, da bi dekleta karkoli plačevala." So pa bila dekleta v klubu zelo pomanjkljivo oblečena ali celo gola," je še povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta