Kokainsko verigo mariborsko sodišče poklicalo nazaj za zapahe, enega od četverice še iščejo

Vesna Lovrec
17.05.2021 18:47
Četverica, ki so jo kljub sumu, da je bila vpletena v prodajo več kilogramov kokaina, prejšnjo sredo izpustili na prostost, mora nazaj v pripor. Trije so tja odšli včeraj, enega pa policija ni našla doma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alex (Aleksander) Vrbnjak je bil v preteklosti že iskana oseba. Če bo držal obljubo, se bo temu tokrat izognil. 
Policija

Štirje osumljenci, ki jih policija in tožilstvo povezujeta s preprodajo šest kilogramov in pol kokaina, a so prejšnji teden navkljub tako hudemu očitku smeli iz pripora, nimajo več razloga za dobro voljo. Mariborsko sodišče je o predlogu tožilstva odločalo znova in sklenilo, da mora četverica nazaj za zapahe. Tri od osumljenih so policisti našli doma in jih odvedli v pripor, enega pa še čakajo, da se vrne domov.

Kje se je zapletlo

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je sklepno akcijo izvedel 4. maja. Pri aretaciji osumljenih na Ptuju in v okolici Maribora so preiskovalcem pomagali policijski specialci in ta dan aretirali šest ljudi. Dva, osumljena sodelovanja pri poslu s konopljo in anhidrid ocetno kislino (predhodna sestavina pri pridelavi heroina), so še isti dan izpustili na prostost. Ostali štirje, ki jim preiskovalci pripisujejo, da so bili do grla vpleteni v preprodajo kokaina, pa so morali v policijsko pridržanje. Po neuradnih podatkih so to Aljoša Barovič, Sašo Vamberger, Robert Korošec in Alex Vrbnjak, poznavalcem črne kronike poznan pod starim imenom Aleksander Vrbnjak. Preiskovalni sodnik je zoper vse odredil pripor, prejšnjo sredo pa so se prismejali na prostost, saj je izvenrazpravni senat pritrdil pritožbi odvetnika Simona Dolinška (brani Baroviča), da je sodišče prezrlo vprašanje, ali je bila pobuda policije za izdajo prikritega ukrepa zoper njegovo stranko ustrezno obrazložena. V času, ko je sodnik na pripornem naroku zasliševal osumljene, so v sodnem spisu manjkali predlogi NPU, s katerimi je policija tožilstvu obrazložila pobudo za uvedbo prikritega ukrepa - tajnega opazovanja in tako imenovanega navideznega odkupa droge, ki ga je pod krinko kriminalca opravil tajni delavec policije. Odvetnik se je v pritožbi skliceval na 155. a člen zakona o kazenskem postopku, ki določa, da lahko tožilstvo na podlagi obrazloženega predloga policije s pisno odredbo dovoli ukrep navideznega odkupa, nakar "predlog in odredba postaneta sestavni del kazenskega spisa". Ker v sodnem spisu ni bilo predlogov NPU, iz katerih bi izhajalo, na podlagi česa preiskovalci utemeljujejo, da se osumljeni ukvarja z mamilarskim poslom, je advokat v pritožbi problematiziral, da sodišče ni moglo vsebinsko presojati predlaganega ukrepa za navidezni odkup droge. Zunajobravnavni senat je pritožbi Dolinška ugodil, s tem pa je odvetniku, kot rečeno, poleg svojega klienta uspelo iz pripora spraviti tudi preostale tri.

Drogo našli v motorju

Sodni spis je tako romal nazaj k preiskovalnemu sodniku, ki pa v drugo za pripor zoper četverico ni podal soglasja, pač pa je odločanje o tem prepustil zunajobravnavnemu senatu. Ta je v drugo odločil, da mora četverica nazaj v priporu, saj se je v spisu z dnem, ko je tožilstvo zoper četverico vložilo zahtevo za uvedbo sodne preiskave, pojavilo tudi poročilo NPU, iz katerega izhaja, na podlagi česa je policija tožilstvu 18. februarja utemeljevala, zakaj je zoper Baroviča nujen ukrep tajnega opazovanja. Tožilstvo je tajno opazovanje zoper Baroviča odredilo 20. februarja, za tajnega delavca pa angažiralo istega človeka, ki je Baroviča zatožil, da išče sodelavce, ki bi v Turčijo odpeljali anhidrid ocetno kislino, nazaj pa 200 kilogramov heroina. Med tajnim opazovanjem se je ugotovilo, kdo so domnevni Barovičevi sodelavci in da ekipa, zbrana okrog njega, posluje celo s kokainom. Na limanice tajnega policijskega delavca se je Barovič tako ujel 16. aprila, ko mu je prodal prvi kilogram kokaina. Tri kilograme in pol mu je prodal na dan sklepne kriminalistične akcije, to je 4. maja. Policija je kokain zasegla, med hišnimi preiskavami pa v motorju soosumljenega Korošca našla še dva kilograma kokaina.

Obljubil, da bo sam prišel v pripor

Kot smo izvedeli neuradno, je policija glede kokainskega posla neposredno na delu (pri primopredaji droge ali denarja) prestregla Baroviča, Korošca in Vambergerja, medtem ko Vrbnjaka ne, pa vendar preiskovalci glavno vlogo pripisujejo njemu. Vse, kar je tajni delavec videl v zvezi z Vrbnjakom, je, da je bil dan pred sklepno akcijo v družbi z Barovičem in Korošcem. Kriminalisti NPU so prepričani, da je bil Vrbnjak glavni dobavitelj in lastnik kokaina, ostali trije osumljeni pa so bili njemu podrejeni. Zdaj je po neuradnih podatkih prav Vrbnjak ta, ki še ni v priporu. Na Okrožnem sodišču v Mariboru smo preverili, ali se ga išče s tiralico, pa so nam odgovorili, da za osebo, ki je policija ni našla na domačem naslovu, sodišče še ni razpisalo evropskega naloga za prijetje in predajo. Po naših podatkih se to ni zgodilo zato, ker se je Vrbnjak na policijsko iskanje odzval iz tujine s pojasnilom oziroma obljubo, da je na službeni poti in da se bo v pripor vrnil prostovoljno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta