Korupcija v zdravstvu: Obramba kritična do pričanja šefa preiskave

Damijana Žišt Damijana Žišt
26.08.2020 16:46

Na nadaljevanju sojenja obtoženim v aferi korupcije v zdravstvu je pričal nekdanji vodja operative v Nacionalnem preiskovalnem uradu v tej zadevi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Travmatolog Miodrag Vlaović (levo) se brani z molkom, ortoped Vane Antolič pa zanika vse očitke iz obtožnice.
Robert BALEN

Z zaslišanjem Sandija Kolarja, nekdanjega preiskovalca iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), se je  na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje zdravnikom in komercialistu v podjetju Emporio Medical zaradi domnevne korupcije v zdravstvu. Njegovo pričanje je povzročilo veliko slabe volje med odvetniki obtoženih, saj je bil po njihovem mnenju občasno neprepričljiv. Poleg tega je Kolar, ki je bil v NPU zaposlen do leta 2018, med dajanjem osebnih podatkov sodišču navedel, da stanuje na Litostrojski cesti 154 v Ljubljani, kjer ima sedež NPU. Predsednici senata Dejani Fekonja sprva tudi ni hotel povedati, kje je danes zaposlen, nakar je le povedal, da dela pri Elesu. V tej družbi je zaposlen tudi njegov nekdanji nadrejeni (v NPU) in vodja preiskave Robert Slodej.

Denar, zlate palice, naročnina na revije

​Tožilec Iztok Krumpak s specializiranega državnega tožilstva (SDT) obtoženim očita vpletenost v koruptivne posle v zdravstvu. Podkupnine v obliki denarne nagrade na njihove bančne račune ali račune njihovih sorodnikov, gotovino na roke, zlate palice, naročnino na strokovne medicinske revije pa naj bi jim bilo plačevalo podjetje Emporio Medical, katerega lastnica in direktorica je bila Urška Jurkovič. V ponedeljek je prek internetne povezave Join pričala iz Kalifornije in obremenila zdravnike, čeprav ni znala povedati, kdaj in kako naj bi bil kateri zdravnik prejel podkupnino v zameno za to, da je od podjetja kupoval medicinsko opremo. Vpletenost v afero tožilstvo pripisuje enajstim ljudem. Zaradi smotrnosti postopka je sojenje razdeljeno na tri dele: prvi, ki se jim sodi, so predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Vane Antolič, Rok Vengust, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki, upokojeni travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, Samo Karel Fokter, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici, ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman in Darko Žafran, nekdanji komercialist v podjetju Emporio Medical. Zaradi bolezni je trenutno izločen kazenski postopek zoper Vlaovića, ki se edini ni zagovarjal, preostali so zanikali krivdo.

Kriminalisti so jo zasliševali brez odvetnika

​Kolar je danes povedal, da je od konca leta 2013 naprej kot operativni vodja kriminalistične preiskave sodeloval pri večini preiskovalnih dejanj v omenjeni zadevi skupaj s sodelavci iz NPU. Vodja preiskave je bil Robert Slodej. Ker se je Jurkovičeva - ki je sicer sama naznanila sume dajanj podkupnine in je bila sprva pri NPU tudi sama osumljenka, saj je dajanje nedovoljenih daril prav tako kaznivo - zagovarjala brez odvetnika, je sodnico zanimalo, ali so jo v NPU sploh seznanili z njenimi pravicami. Jurkovičeva je namreč povedala, da so ji Slodej in drugi kriminalisti zatrjevali, da odvetnika ne potrebuje, zato je sodelovala z njimi in jim izročala zahtevano dokumentacijo. Ko je sprevidela, da je tudi sama osumljena, je Slodeja, Kolarja in druge kriminaliste večkrat prosila, naj jo zaščitijo pred kazenskim pregonom, kar naj bi ji bili tudi obljubljali. Priča Kolar, ki je Jurkovičevo večkrat zasliševal kot osumljenko, je na sodišču zatrdil, da jo je ustrezno seznanil z njenimi pravicami, vključno s pravico do zagovornika, vendar ga ni imela. Sam pa ji ni nikoli obljubljal, da jo bo policija zaščitila pred kazenskim pregonom. Veliko vprašanj za pričo so imeli odvetniki obtoženih. Tako je na primer Miho Kozinca, ki brani ortopeda Vengusta, zanimalo, ali je priči znano, da sta se Jurkovičeva in Slodej med preiskavo NPU srečala s tožilcem Stanislavom Pintarjem, ki je sprva v tej zgodbi zastopal SDT. Da se je sestanek res zgodil, je Slodej potrdil in razložil, da se je on dogovoril za sestanek s Pintarjem, saj je Jurkovičevo skrbelo, kaj bo z njo v prihodnje. Kolar je povedal, da mu "ni znano", da bi se tak sestanek zgodil. Izogibal se je tudi konkretnim odgovorom na vprašanje, ali je to, da se osumljenec sreča s tožilcem, običajna praksa v postopku. Kozinca je še zanimalo, ali ne bi bilo običajno, da bi moral biti, če do takšnega sestanka pride, o tem obveščen tudi operativni vodja preiskave, kot je bil sam v tem primeru, in da bi moral vodja preiskave, v tem primeru Slodej, o tem napisati uradni zaznamek. Priča je dejala, da tega ne ve, da bi pa sam napisal uradni zaznamek. Njegova neprepričljivost je tako močno razburila odvetnika Kozinca, da je dejal: "Vedno bolj sem prepričan, da ima aktualna oblast prav, da želi ukiniti NPU."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta