Korupcija v zdravstvu: "Zatiskali smo si oči, a vsem je bilo vse jasno"

Damijana Žišt Damijana Žišt
24.08.2020 21:00

Ljubljansko sodišče se je prek spletne povezave Join povezalo s kalifornijskim pravosodjem in zaslišalo ključno pričo v korupcijski aferi v zdravstvu Urško Jurkovič. Potrdila je, da je Emporio Medical podkupoval zdravnike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča zdravniki (od leve) Miodrag Vlaović, Vane Antolič, Rok Vengust, Robert Janez Cirman, odvetnik Franci Kodela in nekdanji komercialist v Emporiu Medical Darko Žafran
Robert BALEN

"Nikoli več si ne želim biti del takšne zgodbe, kot je bila ta. Zatiskali smo si oči, čeprav je bila to korupcija v zdravstvu. Mislili smo, da podkupujemo za ohranjanje posla. Da, naše podjetje Emporio Medical je dajalo nagrade oziroma podkupnine zdravnikom, da so naročali medicinsko opremo, ki smo jo uvažali, ker je bil pač takšen način poslovanja. Denar zdravnikom, ki sedijo na zatožni klopi, smo nakazovali iz našega avstrijskega hčerinskega podjetja, bodisi na njihove bančne račune ali na račune njihovih svojcev. Oziroma na račune naših komercialistov, ki so nato denar nakazovali zdravnikom, občasno so jim izročali tudi gotovino. Za vse nagrade zdravnikom smo vodili natančne evidence. Za veliko stvari mi je žal, da so se zgodile, a zdaj je, kar je," je po internetni povezavi Join iz Kalifornije povedala priča Urška Jurkovič, nekdanja lastnica in direktorica podjetja Emporio Medical, na nadaljevanju sojenja na ljubljanskem sodišču zaradi korupcijske afere v zdravstvu. Predsednica senata Dejana Fekonja je obravnavo zaradi časovne razlike pričela šele ob petih popoldne, zavlekla se je do poldesetih zvečer in najbrž bi se nadaljevala pozno v noč, če je ne bi bila sodnica primorana prekiniti zaradi tehničnih težav. 

Pogodila se je s policijo in tožilstvom

Jurkovičeva se je s policijo in tožilstvom pogodila, da zoper njo ne bodo sprožili kazenskega postopka, če preiskovalcem razloži vse podrobnosti v aferi. Kar je povedala preiskovalcem, je ponovila tudi danes na sojenju. ​Iztok Krumpak s specializiranega tožilstva je vpletenost v koruptivne posle v zdravstvu pripisal enajstim ljudem. Več zdravnikom, sinu enega od njih, obtožen je tudi prokurist podjetja Emporio Medical, ki je po navedbah tožilstva zdravnike podkupovalo z denarjem, zlatimi palicami, plačili novoletnih zabav, strokovnih revij ... V zameno za to pa so zdravniki, tako tožilstvo, od podjetja kupovali medicinsko opremo.

Nič ni odredila, bilo je samoumevno

"Naša vizija je bila v Slovenijo pripeljati visokokakovostne ortopedske in druge medicinske izdelke, delo je bilo dobro in plemenito, dvajset let smo dobro poslovali. Nikoli nisem nikomur odredila, da se zdravnikom daje podkupnina. Da mora do tega priti, je bilo povsem jasno v tem poslu. Nekaj obtoženih sem poznala, skozi leta smo postali tudi prijatelji, nekatere poznam le na videz. Vseh zdravnikov in farmacevtov ne bi metala v isti koš, niso vsi koruptivni. Bile so izjemne situacije, zato je vsak primer drugačen, za vsakega se je posebej dogovarjalo glede nagrad, v glavnem ne jaz direktno, temveč prek komercialistov," je povedala Jurkovičeva. Na sodničino izrecno vprašanje, ali je njeno podjetje dajalo nedovoljene nagrade Vengustu, Cirmanu, Fokterju, Društvu za razvoj ortopedije in drugim obtoženim, je priča odgovorila pritrdilno. "Smatralo se je, da moramo nekaj plačati, če sklenemo nek posel, še posebno če je šlo za velik posel. Tako smo plačevali kongrese, nakazovali denar in dajali druge nagrade. Zdravnikov nismo spraševali, zakaj so zahtevali nagrado, vsem je bilo vse jasno. Da se je tako poslovalo, so bili krivi tudi dobavitelji, ki so nam grozili z odvzemi pogodb, če se niso uresničevali dogovorjeni plani poslovanja," je še povedala priča.

Obtožnica zoper domnevno vpletene v korupcijo v zdravstvu je dolga 500 strani, njene priloge, shranjene v okoli 30 škatlah, pa je tožilstvo moralo na sodišče tovoriti s kombijem.
Bojan Velikonja/dnevnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta