Likvidacija v Juršincih: V umor Kidričana je vpletenih več ljudi

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
22.02.2022 12:45

Mariborski preiskovalci še ne razkrivajo podrobnosti o umoru Andreja Kirbiša iz Kidričevega, ki so ga v četrtek našli ustreljenega v občini Jurišinci. V povezavi z zločinom so prijeli 38-letnika, ko jim je dal alibi, so ga izpustili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vesna Lovrec

O likvidacije 39-letnega Andreja Kirbiša iz Kidričevega, ki se je zgodila v četrtek v občini Juršinci, policija še vedno ne razkriva podrobnosti. Kot smo prvi poročali v Večeru, je bil Kirbiš ta dan ustreljen. V naselju Mostje, na makadamski poti, ki vodi k spomeniku NOB, je njegovo truplo ob temnem VW Touranu našel občan in o prizoru obvestil policijo.

Streli v glavo, prsni koš, pazduho

To je bilo okoli 22. ure. Na kraj so bili nemudoma napoteni policisti in kriminalisti. Zavarovali so kraj dejanja in izvedli prve nujne ukrepe. O dogodku sta bila obveščena državni tožilec in dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča na Ptuju, ki je ogled prepustila policiji. "Sodna obdukcija je bila opravljena na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Potrdilo se je, da je moški umrl nasilne smrti. Kriminalisti, kriminalističi tehniki, forenziki Nacionalnega ferenzičnega laboratorija so pri ogledu kraja dejanja zavarovali večje število sledov in dokazov. Vzporedno z nujnimi ukrepi na kraju so se opravljali številni razogovoril in izvajala druga procesna dejanja," je v uvodu tiskovne konference danes pojasnil Beno Meglič, vodja kriminalistov mariborske policijske uprave. Po naših podatkih je bil Kirbiš vsaj petkrat ustreljen - v glavo, prsni koš, pazduho -, vendar Meglič te informacije ni potrdil niti ovrgel. Poudaril je, da gre za izjemno kompleksno, intenzivno preiskavo, ki bi jo lahko porušila vsaka najmanjša razkrita podrobnost.

Kriminalisti preiskujejo v več smeri. "Zaradi utemeljenih razlogov za sum smo odvzeli prostost 38-letnemu državljanu Slovenije, saj smo s kriminalistično preiskavo zbrali dovolj dokazov o tem, da je udeleženec pri kaznivem dejanju umora. V nadaljevanju smo izvedli več hišnih preiskav, v sklopu katerih smo zasegli več predmetov, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem postopku. Osumljenemu je bilo pridržanje odpravljeno takoj, ko so za to minili razlogi," je o prijetju in kasnejši izpustitvi 38-letnika razložil šef mariborskih kriminalistov. Pričakovano so se vsula novinarska vprašanja, ali ima 38-letnik sploh še status osumljenca. Meglič se je odgovoru spretno izmikal. "S preiskavo nadaljujemo, usmerja jo Okrožno državno tožilstvo na Ptuju," je razlagal, po vztrajnem vrtanju novinarjev pa naposled le namignil: "Udeležencev v kaznivem dejanju umora je več. Vloga posameznikov se bo razjasnila v nadaljnji preiskavi. Dokazni standardi v predkazenskem postopku so jasni. Utemeljen sum je dovolj za podajo kazenske ovadbe." Pomisleke, da so kriminalisti pri preiskavi umora v slepi ulici, je Meglič ostro zavrnil in ponovil, da je preiskava kompleksna in občutljiva. "Preverjamo različne informacije, različne smeri," je razložil in tiskovno konferenco izkoristil za ponovni poziv vsem, ki bi karkoli vedeli o kaznivem dejanju, da pokličejo na interventno številko policije 113 ali anonimno na številko 080 1200.

Žrtev umora preiskovali zaradi droge

Kot smo že poročali, pokojni 39-letnik za policijo ni bil neznanec. "Bil je velika riba. Policija zagotovo ve, kaj je bilo v ozadju in kdo bi bil lahko stal za tem," je Večeru v petek o pokojnem povedal njegov znanec s Kidričevega, ki se Kirbiša spominja kot zelo opreznega človeka, ki je imel vedno "vse pod kamerami." S kakšnimi sumljivimi posli se je ukvarjal Kirbiš, naš sogovornik sicer ne ve ali pa ni hotel razkriti, je pa prepričan, da je bil žrtev maščevanja koga iz kriminalnega podzemlja. Tudi šef mariborskih kriminalistov je potrdil, da so policisti 39-letnika že obravnavali zaradi kaznivih dejanj. Nazadnje dobra dva tedna pred njegovo smrtjo. Takrat so ga policisti ustavili v prometu, on pa ni hotel sodelovati v postopku. Policistu je grozil in s tem zakrivil kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, zaradi česar so mu policisti odvzeli prostost. Drugega februarja so policisti pri 39-letniku opravili hišno preiskavo in našli dokaze, s katerimi so utemeljili sum, da se je Andrej Kirbiš ukvarjal s preprodajo prepovedane droge. "V tej zvezi je vse do njegove smrti potekal predkazenski postopek, ki bi se zaključil s podajo ovadbe zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami," je o umorjenem razkril Meglič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta