Mož preminule Mariborčanke kazensko ovadil štiri mariborske zdravnike: "Ne morem se sprijazniti s tem, da moje žene ni več med nami"

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.01.2022 06:00

Nad štiri zdravnike UKC Maribor so se zgrnili hudi očitki. Mož aprila lani preminule Mariborčanke jih bremeni, da so odgovorni za njeno smrt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

UKC Maribor kazenske prijave zoper svoje štiri zaposlene ne komentira, kar je primer šele v fazi predkazenskega postopka.Fotografija je simbolična. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

"Ne morem se sprijazniti s tem, da moje žene ni več med nami, njena smrt je bila nenadna, nepričakovana in vem, da v mariborski bolnišnici niso naredili vsega, kar bi morali, da bi ostala živa in da bi se njeno zdravstveno stanje izboljšalo. Od vodstva UKC Maribor še do danes nisem prejel nobenega pojasnila ali opravičila, kar me zelo boli. Mislim, da si s sinom zasluživa vedeti, zakaj je morala žena umreti," nam je še vedno pretresen in prizadet zaradi izgube svoje dolgoletne življenjske sopotnice pripovedoval Mariborčan Branko Mur. Njegova 63-letna žena Albinca Mur je umrla 29. aprila lani, on pa išče odgovore, zakaj. V začetku lanskega marca je osebna zdravnica Murovo v UKC Maribor napotila zaradi slabih vrednosti jeter in neopredeljenih simptomov na ustni sluznici. Ker Mur meni, da so za ženino smrt odgovorni zdravniki v UKC Maribor, je prek mariborske odvetnice Maje Vogrin 11. novembra na mariborsko državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper štiri zdravnike UKC Maribor. Ovadil je zdravnike Davorina Ć., Dejana V., Daniela D. in Andrejo O., vsi so zaposleni na oddelku Klinike za interno medicino UKC Maribor. V ovadbi zdravnikom očita, da so storili kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti, za kar je predpisana kazen od enega do osmih let zapora.

Nadzor ni pokazal napak pri zdravljenju

Albina in Branko Mur sta rada potovala v tujino, predvsem v kraje, kjer je študiral njun sin. Foto: Osebni arhiv

Osebni arhiv Branka Mura

Očitki o malomarnem in nestrokovnem zdravljenju

Ovadeni zdravniki morajo na sodišču odgovarjali za malomarno in nestrokovno zdravljenje Albince Mur, meni njen mož. Zato od tožilstva pričakuje, da bo zadevo prevzelo po uradni dolžnosti in da se bodo omejeni zdravniki znašli v kazenskem postopku. V kazenski ovadbi Branka Mura je natančno navedeno, zakaj so po njegovem štirje zdravniki UKC Maribor odgovorni, da je njegova soproga umrla. Ovadba navaja, da sta zdravnika specialista interne medicine, Davorin Č.in Davorin D., 12. marca lani malomarno in nestrokovno izvedla invazivni ambulantni radiološki poseg biopsije jeter Albince Mur, zaradi česar je začela močno krvaveti v trebušni votlini in ji je nastal jetrni hematom. Pri pacientki je zaradi tega nastopil hemoragični šok, sledila je odpoved vitalnih življenjskih funkcij, kar je kasneje privedlo do njene smrti. Zdravnik Dejan V. je, kot izhaja iz ovadbe, malomarno in nestrokovno izvedel embolizacijo na način, da krvavitve pri Murovi ni ustavil, hkrati pa je s posegom onemogočil prekrvavitev jeter. Zdravnica Andreja O. pa je po podatkih iz kazenske ovadbe ravnala malomarno, saj 12. marca pred nenadno izvedbo biopsije jeter pri Murovi ni zagotovila obveznega predhodnega ultrazvočnega nadzora njenih trebušnih in kliničnih krvnih testov in analiz, s čimer bi lahko ob enostavnem pregledu pacientke (lezije v ustih) brez invazivnega posega biopsije jeter postavila pravilno diagnozo, zakaj je imela pacientka težave z jetri. Po biopsiji zdravnica ni zagotovila predpisane, ob bolečinah, ki jih je po posegu trpela Murova, nujne slikovne, ultrazvočne diagnostike pacientkine trebušne votline, ki bi s pravočasno kirurško intervencijo lahko zaustavila arterijsko krvavitev in kasnejše hude zdravstvene zaplete, ki so privedli do pacientkine smrti.

Iz mariborskega v ljubljanski UKC

Albinca Mur je bila iz UKC Maribor v zelo slabem zdravstvenem stanju - odpovedala so ji jetra, imela je glivično sepso, akutno odpoved ledvic, prebavil in pljuč - in v komi 11. aprila premeščena na Klinični oddelek za intenzivno medicino v UKC Ljubljana. Glede na njeno čedalje slabše zdravstveno stanje je bilo 29. aprila dopoldan na strokovnem konziliju specialistov ugotovljeno, da intenzivno zdravljenje ni več smiselno. Zato se je življenje Albince Mur izteklo še istega večera. Njen mož nam je še povedal, da je bila žena polna življenja, imela je svojo dejavnost, fotokopirnico, ki jo je po njeni smrti prevzel on. "Rada sva hodila, pogosto sva šla na Kalvarijo, Piramido, rada sva potovala, predvsem v tujino, kjer je študiral najin sin. Žena je zelo rada živela, imela je še veliko načrtov, kaj vse bova skupaj počela, kam vse bova šla. Zato ne morem verjeti, da je ni več med nami, njena prerana smrt je zame nepredstavljiva izguba," nam je še povedal Branko Mur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta