Najhitrejši, ki ga je lovila avtocestna policija, vozil z 239 kilometri na uro

Vanessa Čokl
10.08.2021 14:28
Avtocestna policija v enem dnevu odkrila preobremenjena vozila, vožnjo pod vplivom alkohola ali brez vozniške, tovornjakarji kršijo počitek ... Od junija so samo na območju Ljubljane ustavili preko 100 tovornih vozil in avtobusov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ljubljanska avtocestna policija je doslej opravila več nadzorov, zadnjega v ponedeljek. Ustavili so preko 100 tovornih vozil in avtobusov ter ugotovili nad 30 kršitev, med drugim preobremenjena vozila, vožnjo pod vplivom alkohola ali brez vozniškega dovoljenja. Nadzori so po oceni inšpektorja Matije Mandlja učinkoviti in jih bodo nadaljevali.

Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana je od 1. junija, ko je začela z delom, sicer opravila 11 nadzorov prometa na avtocestnem križu - na območju, ki ga ljubljanska enota pokriva, je povedal direktor Uprave avtocestne policije Andrej Jurič. V sodelovanju s kolegi z ljubljanske in gorenjske prometne policije ter policistov za nadzor meje so izvedli poostren kratkotrajni nadzor na štirih točkah na območju Ljubljane. Zabeležili so več kršitev - voznikov tovornih vozil in avtobusov. Kratkotrajni nadzori so se izkazali za učinkovite, saj na njih sodelujejo tudi finančna uprava, inšpektorat za promet in Dars, tako da istočasno izvajajo različne postopke zoper kršitelje, je povedal Mandelj.

V nadzoru, ki so ga izvedli v ponedeljek, pa so odkrili pet preobremenjenih vozil, en voznik je vozil pod vplivom alkohola, dva pa brez veljavnega vozniškega dovoljenja, tako da so jima zasegli tovorno vozilo oz. avtomobil. Zaznali so tudi več primerov neupoštevanja obveznih počitkov za poklicne voznike.

Že danes na nekdanji cestninski postaji Lukovica skupaj z Darsom izvajajo nadzor nad tovornimi vozili. 

Avtocestni policisti so doslej izvedli še šest akcij ugotavljanja alkoholiziranosti voznikov po metodologiji Promil. Tako so odkrili 25 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, in zoper vse ukrepali. Po besedah Juriča so prav tako opravili tri nenapovedane nadzore nad obremenjenostjo tovornih vozil. Od 55 stehtanih tovornih vozil jih je bilo preveč naloženih 14. Zoper voznike so policisti izrekli globe, zoper pravne osebe, organizatorje prevoza, pa uvedli prekrškovne postopke.

V akcijah nadzora hitrosti in drugih kršitev pa so avtocestni policisti zaznali 91 kršitev, med njimi 24 preobremenjenih tovornih vozil, 16 primerov prehitre vožnje, dve manipulaciji z dodatkom za dizelska vozila adblue ter dva primera manipulacije tahografov, ki so jih storili vozniki tovornih vozil. Tudi tu so policisti izrekli globe oz. uvedli prekrškovne postopke. Nekoliko dlje pa so po besedah Juriča šli pri primerih manipulacije z dodatkom za dizelska vozila adblue, saj preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja goljufije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta