Namesto žemljic v kombiju našli migrante

Brata Renato in Šaćo Beganović ter Benjamin Mesić so zanikali, da bi se ukvarjali s tihotapljenjem ilegalnih migrantov. Pred začetkom sojenja mora sodnik odločiti o predlogih obrambe za izločitev dokazov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sredi marca so v kombiju blizu Kopra odkrili 31 prebežnikov. Fotografija je simbolična. Foto: Policija
Policija

Na ljubljanskem sodišču so opravili predobravnavni narok zoper Benjamina Mesića ter brata Šaća in Renata Beganovića, obtoženim članstva v kriminalni združbi, ki se je za lepe denarce ukvarjala s tihotapljenjem ilegalnih migrantov. Na narok so bili vabljeni vsak posebej, a je imel vsak od njih enak odgovor na sodnikovo vprašanje, ali priznava krivdo. "Ne," so odgovarjali drug za drugim. Kaznovalni predlogi tožilke Petre Lavrič za primer, da bi odgovorili pritrdilno, sicer niso bili ravno mamljivi. Za Renata Beganovića sedem let zapora in 15.000 evrov denarne kazni, za Šaća Beganovića pet let in pol ter 10.000 evrov (ponudbo je pospremil z žvižgom in sodnik David Špernjak ga je opozoril, da ga zaradi neprimernega obnašanja lahko odstrani iz dvorane), za Mesića pa tri leta zapora in pet tisočakov.

Skupina je delala na mednarodnem nivoju, Renato Beganović pa naj bi v njej igral eno vodilnih vlog. Organizirala naj bi denimo prevoz 31 prebežnikov, ki so jih policisti sredi marca odkrili v kombiju blizu Kopra. Kombi, že na videz močno obtežen, je patrulja hotela ustaviti, pa se voznik za to ni zmenil in je oddivjal proti Italiji. Šele ko sta ga policista prehitela in izvlekla orožje, je ubogal. Izkazalo se je, da gre za Poljaka Roberta Ryzsarda Rudnika. V tovornem delu kombija, katerega lastnik je bil Miran Ivanovski in je bil namenjen prevozu pekovskih izdelkov (torej v prostoru brez sedežev in varnostnih pasov), je bilo 29 državljanov Bangladeša in dva Pakistanca. V našo državo so seveda prišli ilegalno, s hrvaške strani skozi gozd, namenjeni pa so bili v Italijo. Ko bi dosegli cilj, bi sledilo plačilo, 3600 evrov "na glavo".

V gozdu jih je čakalo 66

Rudnika so v Kopru že obsodili na štiri leta in deset mesecev zapora, prav tako so izrekli kazen Ivanovskemu in Pascalu Jeffreyju Willemsu, in sicer dve leti in pol za zapahi. Willems je konec julija lani z najetim kombijem počakal in prevzel 19 beguncev, Afganistancev in Pakistanca, ki so prek Bosne in Hrvaške prišli na slovensko stran meje. Spet so si želeli v Italijo. Pot mu je s tako imenovanim izvidniškim vozilom kazal Ivanovski. Po radijski zvezi sta bila v stiku z Mesićem in Renatom Beganovićem, trdi tožilstvo, ki še navaja, da je bila cena prevoza najmanj 1250 evrov na osebo.

Beganovićeva naj bi bila organizirala tudi prevoz 40 do 50 prebežnikov, ki so oktobra lani prišli k nam v kraju Obrov na Primorskem. Spet na zelo nevaren način, natrpani v tovornem delu kombija, so poskušali prečkati mejo v Krvavem Potoku, a so se nato zaradi policijske kontrole usmerili proti Fernetičem. Kombi je vozil Šaćo Beganović, predhodno vozilo pa njegov brat. Koliko bi moral odšteti vsak begunec, ni natančno znano, je bila pa združba zagotovo utrpela veliko izgubo konec februarja, ko je na območju Podlehnika prevzela 66 tujcev iz Pakistana in Bangladeša. Skrila jih je v gozdu, poskrbela za hrano in pijačo, a migranti Italije vseeno niso dosegli. Policisti so jih namreč v gozdu našli in vrnili na Hrvaško.

(Ne)zakoniti dokazi

Mesićeva zagovornica Iris Javornik in odvetnik Šaća Beganovića Marko Makuc sta na naroku predlagala izločitev določenih, po njuni oceni nezakonitih dokazov iz sodnega spisa. Javornikova trdi, da tožilstvo dokazuje Mesićevo krivdo na skrivoma posnetih telefonskih pogovorih, čeprav je imela policija v času kaznivega dejanja le odredbo za tajno opazovanje, za prisluškovanje pa ne. Tožilka odgovarja, da niti en dokaz ni bil pridobljen s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Te so proti Mesiću sprožili šele pozneje in z njimi dokazujejo zgolj obtoženčev položaj v hudodelski združbi.

Tudi predlog odvetnika Makuca se nanaša na kaznivo dejanje iz konca lanskega julija, in sicer dvomi o zakonitosti vstopa policije v kombi s prebežniki. Kot pravi, policija nikjer ni opisala, kako in na kakšni pravni podlagi je vstopila. Zaseg vozila da je zato nezakonit, prav tako vsi dokazi, pridobljeni na tej podlagi. Tudi s tem se tožilka ne strinja. Sodnik mora zdaj najprej odločiti, kdo ima prav, nato se bo začelo sojenje. Do takrat trojica ostaja v priporu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta