Nekdanji duhovnik obtožen spolnega nasilja

15.09.2021 10:55
Andrej Zrim, nekdanji ljutomerski duhovnik, bi se moral včeraj izreči o očitkih tožilstva, da je pri verouku nadlegoval mladoletne ministrantke, a je narok na Okrožnem sodišču v Murski Soboti odpadel.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
ndrej Zrim je v preteklosti, ko je bil župnik v Gornji Radgoni, že moral sesti na zatožno klop, saj se je pri verouku fizično lotil enega od veroukarjev. 
Nataša Juhnov/vestnik

Potem ko je nekdanjega ljutomerskega župnika in dekana ljutomerske dekanije Andreja Zrima cerkveno sodišče že kaznovalo zaradi spolnega nasilja, bi moral včeraj stopiti pred Stanislava Juga, sodnika murskosoboškega okrožnega sodišča. Jug je nameraval opraviti predobravnavni narok, na katerem bi se Zrim izrekel o krivdi za kazniva dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let in kršitev zoper spolno nedotakljivost z zlorabo položaja. A je narok odpadel. Zakaj, ni znano, javnost pa je bila zaradi občutljivosti primera in vpletenosti mladoletnih oseb tako ali tako izključena. Po naših podatkih je nekdanji ljutomerski župnik obtožen, da je ministrantke in mladoletnice pri verouku nadlegoval tako, da jih je med drugim udarjal po zadnji plati, ščipal in žgečkal.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je Andreja Zrima zaradi dejanj na ravni nespodobnega vedenja in neprimernih dotikov aprila 2018 odstranil s položaja. Decembra 2019 so na spletni strani Župnije Ljutomer objavili, da je bil Zrim na metropolitanskem cerkvenem sodišču in v skladu z navodili kongregacije za nauk vere spoznan za krivega. Z odločitvijo cerkvenega sodišča so mu bili naloženi nekateri ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam "in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija". Pri murskosoboški škofiji smo preverjali, ali je Zrim opravil terapijo in se vrnil v župnijo, a odgovorov še nismo prejeli.

Dogajanje v Župniji Ljutomer je dvignilo precej prahu, duhovnik pa se je po izbruhu afere umaknil in se na obtožbe v javnosti ni odzival. V preteklosti, ko je bil župnik v Gornji Radgoni, je že moral sesti na zatožno klop, saj se je pri verouku fizično lotil enega od učencev. Zaradi tega je bil obsojen na pogojno zaporno kazen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta