Nevarna pirotehnika: Največkrat so poškodovani roke in obraz

Tina Recek Tina Recek
13.12.2019 18:20

Policisti opozarjajo na nepremišljeno rabo pirotehničnih sredstev, saj lahko nesreče poškodovance zaznamujejo za celo življenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so med 1. decembrom lanskega leta in 10. januarjem letos obravnavali tri hude poškodbe, dva med hudo poškodovanimi sta bila mladoletnika.
Robert Balen

Bližajo se praznični dnevi in z njimi tudi uporaba pirotehničnih izdelkov, brez katerih si marsikdo ne more predstavljati prehoda v novo leto. Zato tudi letos možje v modrem skupaj z zdravniki, inšpektorji, gasilci in društvi za zaščito živali pozivajo k odgovornemu ravnanju s pirotehniko. Poziv je še posebej namenjen mladostnikom, ki jih nepremišljena raba pirotehnike lahko zaznamuje za vse življenje. Policija bo tudi letos med božično-novoletnimi prazniki aktivno izvajala preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard! Pri tem bosta pomagala akrobata Filip Kržišnik in Blaž Slanič, ki opozarjata, da če že moramo pokati, naj bo to zgolj za silvestrovo in ne še ob drugih priložnostih.

Na terenu bo osem inšpektorjev

Daniel Jug iz Generalne policijske uprave je na današnji tiskovni konferenci izpostavil, da so petarde kategorije F2 in F3 v Sloveniji prepovedane, saj lahko - poleg doma narejenih pirotehničnih izdelkov - povzročijo najtežje nesreče. Kljub temu da je mogoč spletni nakup prepovedanih petard v drugih državah, v policiji tak nakup odsvetujejo. "Vsem, ki boste v prazničnem času uporabljali pirotehnične izdelke, svetujemo, da se pred uporabo seznanite z navodili proizvajalca, predvsem upoštevajte predpisane varnostne razdalje do ljudi in objektov," je apeliral na javnost. Na vprašanje, kaj v policiji menijo o predlogu za popolno prepoved oziroma dodatno omejitev pirotehničnih izdelkov, o katerem so te dni odločali tudi poslanci (predlogu SDS je v odboru za notranje zadeve zmanjkal zgolj en glas), pa je odvrnil, da podpirajo vsak predlog, ki gre v smeri zmanjševanja poškodb zaradi uporabe tovrstnih sredstev, predvsem pri mladih ljudeh.
Po besedah Igorja Juršiča, inšpektorja na Inšpektoratu RS za notranje zadeve, v prazničnem mesecu osem inšpektorjev namerava izvesti okoli 70 do 80 inšpekcijskih nadzorov nad prodajo pirotehničnih izdelkov pri registriranih trgovcih na drobno in debelo. Lani so pri svojem delu odkrili 18 kršitev. Kot najpogostejše nepravilnosti oziroma kršitve, ki jih odkrivajo, je izpostavil, da so "pirotehnični izdelki naloženi previsoko, izpostavljeni sončni svetlobi, prodajna mesta niso ustrezno označena in opremljena, kupci imajo prost dostop do pirotehnike, prehodi v skladišča ali na prodajna mesta so preozki, prodaja se opravlja brez ustreznega dovoljenja za promet, prodaja se osebam, ki jim je poteklo potrdilo o strokovni usposobljenosti za varno delo s pirotehničnimi izdelki, skladiščenje še drugih predmetov poleg pirotehnike in podobno." Juršič je kupce še opozoril, naj bodo pozorni na to, da imajo izdelki oznako CE in da je na njih zapisan predviden čas, v katerem naj bi bili sproženi.

Gasilci večkrat na dan v intervencijo

Z razveseljivo novico je postregel Simon Herman iz kliničnega oddelka za travmatologijo na Kirurški kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. "Dolgoletne preventivne akcije kažejo rezultate, saj je bilo lani v UKC Ljubljana obravnavanih pet poškodb s pirotehniko, najmanj v zadnjih 19 letih," pravi Herman. Kljub temu da število poškodb upada, pa vrsta poškodb ostaja enaka. Največkrat so prizadeti dlani in obraz zaradi opeklin, pogoste so tudi amputacije prstov, globoke rane ter poškodbe oči in sluha. Kot je še pojasnil, poškodovanega dela telesa po poškodbi ni mogoče vrniti v enako stanje kot pred njo. Po njegovem mnenju je pri uporabi pirotehnike potrebna podobna zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi kot pri vožnji, saj so lahko posledice enako tragične.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta