Neznanci napadli ljubljanski LGBT-klub Tiffany

GR.G.
01.11.2019 14:35

Napadalci so razbili vhodna vrata in okna stavbe. Nihče od osebja ni bil poškodovan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob šesti uri zjutraj, po zaprtju kluba, je skupina nasilnežev napadla Klub Tiffany na Metelkovi v Ljubljani. 
Facebook/Klub Tiffany

V petek ob 6. uri zjutraj, po zaprtju kluba Tiffany na Metelkovi v Ljubljani, je skupina nasilnežev napadla omenjeni klub. Napadalci so razbili vhodna vrata stavbe Lovci, v kateri se nahajata LGBT-kluba Tiffany in Monokel, in vdrli v prostore, so zapisali na uradni facebook strani kluba.
{facebookpost}https://www.facebook.com/klubtiffany/posts/10156486060446889{/facebookpost}
Osebje kluba ter člani in članice so se pred nasilneži zatekli v notranje prostore in zabarikadirali vrata, dodajajo in še, da so napadalci hoteli priti do njih, razbijali so po hodniku in vratih ter jih zmerjali in grozili. Poškodovali so hodnike stavbe in razbili okna na stavbi Lovci. "Ogroženi člani in članice so močno pretreseni. K sreči nihče ni bil poškodovan. Policija je bila o napadu nemudoma obveščena, ob prihodu policije so napadalci pobegnili," so sporočili prek družbenih omrežij.
{twitter}https://twitter.com/sarecmarjan/status/1190252752892497921{/twitter}
V društvu ŠKUC, sekciji Magnus in LL nasilni dogodek obsojajo in pozivajo pristojne organe, da ukrepajo proti nasilnežem v skladu z zakonom. "Izredno zaskrbljeni smo, ker s homofobijo motivirano nasilje in kazniva dejanja naraščajo. Samo v zadnjem mesecu smo bila priča dvema nasilnima napadoma na LGBT osebe v Sloveniji. Vsako nasilje, sovražno dejanje na osnovi spolne usmerjenosti ali spolne identitete, spodbujanje in širjenje sovraštva do LGBT manjšin, je potrebno takoj ustaviti," so zapisali v sporočilu po napadu na profilu Kluba Tiffany.
Na napad se je že odzval predsednik vlade Marjan Šarec, ki prek twitterja sporoča: "Napad na klub Tiffany v Ljubljani je strahopetno, bedno dejanje. Žal tovrstno nasilje ni osamljen primer v naši družbi. Prepričan sem, da bodo pristojni organi opravili svoje delo in izsledili storilce."

Društvu Legebitra ostro obsoja napad

V društvu Legebitra napad ostro obsojajo in pozivajo k obsodbi zadnjih napadov zoper LGBT-osebe. "Že nekaj časa govorimo, da danes več ne moremo trditi, da se strpnost do LGBT-oseb (lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb) pri nas izboljšuje, kot smo to lahko trdile/i pred nekaj leti. Opozarjale/i smo, da postajajo homofobija, bifobija in transfobija zaradi vedno večjega in bolj neposrednega širjenje sovraštva, ki je prešlo tudi v programe in izjave vidnih članic in članov političnih strank, tako imenovanih civilnih iniciativ, in nekaterih oseb, ki v družbi zasedajo pozicije moči, vedno bolj neposredne in razširjene v spletnih komentarjih, socialnih omrežjih in se pogosteje ponovno prestavljajo na ulico. Samo v zadnjem mesecu dni beležimo dva primera fizičnega nasilja nad posameznicami/ki in varnejšimi prostori za LGBTI-osebe, kot sta kluba Tiffany in Monokel v Ljubljani."

Policija se zaveda problematike

Iz Generalne policijske uprave so sporočili, da se v policiji zavedajo problematike kaznivih ravnanj na škodo določenih družbenih skupin, med drugim tudi na škodo istospolno usmerjenih, poroča STA. "Zato smo v preteklih letih izvedli vrsto aktivnosti skupaj z nevladnimi organizacijami LGBT skupnosti, ki so bile namenjene izobraževanju, usposabljanju in osveščanju policistov," so zapisali pri policijski upravi. Dodali so, da se policisti redno udeležujejo forumov, posvetov in strokovnih srečanj nevladnih organizacij in združenj, na katerih so prisotni predstavniki LGBT. Pred organiziranjem njihovih prireditev policisti sodelujejo z organizatorji, kjer usklajujejo in izmenjujejo podatke o morebitnih grožnjah.
"Z aktivnostmi bomo nadaljevali, pred kratkim smo bili tudi obveščeni, da smo uspeli pridobiti EU sredstva za skupni projekt, v katerem sodelujemo z društvom Legebitra in katerega namen je vzpostavljanje in krepitev zaupanja in sodelovanja med LGBT skupnostjo in policijo," so napovedali. "V policiji zagovarjamo ničelno toleranco do nasilnih dejanj in enako obravnavo vseh oseb v policijskih postopkih, saj je prepoved diskriminacije v policijskem delu absolutna. Tovrstna kazniva ravnanja pa obravnavamo prednostno," so dodali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta