Obtoženi umora svoje žene: Take smrti ne bi želel nikomur

Martin Zaviršek, obtožen, da je avgusta lani ženo polil z bencinom in zažgal, je izjavil, da še vedno ne razume, kaj se je takrat zgodilo. Tožilstvo vztraja, da je šlo za brezobzirno maščevanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sojenje Martinu Zavrišku se bliža h koncu, čez slaba dva tedna so napovedane sklepne besede. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

"Obžalujem, kar se je zgodilo. Še sam ne bom nikoli razumel, kako se je. Samo to si zdaj želim, da domači ne bi trpeli in da bi sinovoma čim bolj uspelo v življenju. Nikoli nisem hotel nikomur storiti nič žalega," je na ljubljanskem okrožnem sodišču ponovno zagotovil 47-letni Martin Zaviršek, obtožen, da je sredi lanskega avgusta pred domačo hišo v Mali Račni pri Grosupljem ženo Natašo polil z gorljivo tekočino in jo zažgal. Za posledicami hudih opeklin je 44-letnica dva tedna kasneje umrla.

Tožilstvo mu očita umor iz brezobzirnega maščevanja, ker ga je nameravala zapustiti zaradi drugega moškega, sodelavca. Zagovornik Mitja Pavčič je zdaj zatrdil, da takšnega maščevanja osebnostno sploh ni sposoben. Iz medsebojnih telefonskih sporočil naj bi bilo razvidno, da je bil v odnosu z ženo podrejen: čeprav je bila do njega neiskrena in mu je bila nezvesta, ji je še vedno zaupal in izkazoval ljubezen, krivdo za težave v zakonu pa iskal pri sebi. Da bi to dokazal, je odvetnik predlagal izvedenca klinično psihološke stroke. Vendar ga je senat pod vodstvom Davida Špernjaka zavrnil, dokazni postopek zaključil in za 25. oktober napovedal končne besede.

Ognjena krogla

Zaviršek pravi, da je lani spomladi izvedel za ženinega prijatelja. "Veliko je delala, imel sem občutek, da se nekaj dogaja, a nisem vedel kaj. Je pa zagotavljala, da nima drugega," je povedal. A ko se je maja lani odločil, da se odpelje za njenim avtom, jo je videl z neznancem. Sodnik ga je opozoril na enega njegovih SMS sporočil, zapisanih že marca, da se ves trese, da ne pride k sebi in ali ima ljubčka. A tega sporočila ni znal pojasniti. Po obtoženčevih besedah so v naslednjih mesecih v njunem odnosu sledili vzponi in padci, je pa žena vseskozi trdila, da je zvezo prekinila. Usodnega 12. avgusta pa je doma našel listek s podatki o njenem ljubimcu. Telefoniral ji je, jo o tem spraševal in prosil, naj pride domov na pogovor. Ko sta se tako pregovarjala, ji je med drugim dejal, da tudi nič hudega, če ne pride, a ko bo naslednje jutro prišla, bo pa videla, kaj se bo zgodilo. Kot je zdaj pojasnil sodniku, je s tem mislil na samomor.

A Nataša je vendarle prišla, spričkala sta se, a nato tudi pomirila. Priznala je, da z onim ni prekinila, a da nimata prihodnosti, da je prestar. Nato pa nenadoma rekla, da bo prespala pri prijateljici. V tistem trenutku je zagrabil kanto z bencinom, a, kot pravi, ne da bi polil ženo, pač pa avto in ji preprečil odhod. Med ruvanjem mu je kanto vzela iz rok. Nato pa je on, ne da bi kaj pomislil, prižgal cigareto. Da bi se pomiril. "Zagledal sem ognjeno kroglo. Potem sem samo tekel, tekel, da me ne bi bilo več," je pojasnil svoj pobeg s kraja. Kot je zatrdil, se kante ni več dotikal. Kako to, da so jo našli 20 metrov stran, zraven pa vžigalnik, ni znal pojasniti.

Opekline na hrbtišču dlani

Ali je tak opis kritičnih trenutkov realen, so poskušali preveriti z zaslišanjem članice izvedenske komisije, ki se je ukvarjala z naravo njegovih opeklin. Dr. Katarina Živec je povedala, da je imel opečeni hrbtišči dlani, desnico bolj kot levico. Pričakovano pa ni znala povedati, kako natančno so poškodbe nastale. Možnosti je več, je pa možen tudi njegov opis, je bila ugotovitev komisije. Po drugi strani pa je ta opis je za izvedenca za požare Franca Sabliča, zaslišanega na eni prejšnjih obravnav, malo verjeten. Vsak je mnenje utemeljeval s stališča svoje stroke, zato je tožilka Špela Brezigar predlagala novo komisijo, ki bi jo sestavljali predstavniki obeh. Vendar jo je senat zavrnil.

"Čedalje bolj spoznavam, da je bilo vključenih cel kup čustev, ki so na dan tragedije eksplodirala. Psihiatrinja mi je zdaj rekla, da sem bil kot ekonom lonec. Čustva so prevladala, nisem se zavedal, kaj počne telo," je še povedal Zaviršek. In še: "Iz dneva v dan razmišljam, se razžiram in ne pridem do odgovora, kako lahko človek pride tako daleč. V življenju nikoli nisem pomislil, da bi komur koli storil kaj slabega, kaj šele ženi in otrokoma. Take smrti ne bi želel nikomur. Vse bi dal, da bi lahko zavrtel čas nazaj. Ne živim več, ampak samo sem, bolečina me bo razžirala do zadnjega diha. Ljubil jo bom do konca življenja. Smisel življenja vidim samo še v sinovih, za njiju se borim."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.