Pet let in pol po smrtni nesreči v BiH še ni sodnega epiloga. Celjsko sodišče bo v dokazovanje vključilo še bosanskega izvedenca

Gordana Possnig
12.03.2021 06:07
Na sojenju Timu Korpniku, ki je obtožen povzročitve tragične nesreče avgusta 2015 v Bosni in Hercegovini, nov zaplet okrog izvedenskih mnenj
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjan Tim Korpnik se na sojenju na celjskem sodišču redko pojavi, včeraj ga znova ni bilo. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Kot povest o jari kači se vleče sojenje Timu Korpniku, ki ga obtožnica bremeni povzročitve hude prometne nesreče v Bosni in Hercegovini. Zgodila se je v noči na 21. avgust 2015 na magistralni cesti Prnjavor-Klašnice v naselju Hrvaćani. Trojica mladih Celjanov se je tedaj vračala v Slovenijo. Z vozilom so okoli ene ure zjutraj trčili v betonski prepust tako silovito, da se je avto prevrnil in obstal na strehi, nakar je še zagorel. Vzrok nesreče naj bi bila prevelika hitrost vožnje. V vozilu so bili trije mladi Celjani, umrla je 20-letna Lindita Jakupi. Poleg obtoženega in umrle je bil v avtomobilu še Dejan Grbić, sedel je na zadnjih sedežih, v nesreči se je hudo poškodoval. Tima Korpnika obtožnica bremeni nevarne vožnje v cestnem prometu.

​Opozorila ga je na obvezno prisotnost

Sojenje je zanimivo zato, ker je obdolženec le redkokdaj prisoten v sodni dvorani. Tudi včeraj ga ni bilo, njegov odvetnik Luka Divjak pa je rekel, da ga ni zato, ker je dan poprej nastopil novo službo, in da ima sodišče soglasje, da mu sodi v nenavzočnosti. A njegova vnovična odsotnost je zmotila sodnico Alenko Jazbinšek Žgank, ki je v sodni dvorani povedala, da je obdolžencu poslala vabilo, v katerem ga je opozorila, da mora biti zaradi vnovičnega zaslišanja izvedenke za biološke sledi Irene Zupanič Pranjič obvezno prisoten na obravnavi. Včeraj pa ji ni preostalo drugega, kakor da zaslišanje izvedenke opravi kljub odsotnosti obdolženca.

Korpnikov zagovornik Luka Divjak poskuša dokazati, da usodno noč ni vozil njegov klient, ampak oškodovanka Lindita Jakupi, ki takrat še ni imela opravljenega vozniškega izpita. Na dosedanjih obravnavah so zaslišali več prič, izvedencev, preko videokonference celo gasilce iz Bosne in Hercegovine, ki so tedaj prvi prišli na kraj nesreče. Zaslišali so tudi izvedenko za biološke sledi Ireno Zupanič Pranjič in dejala je med drugim, da so na volanu odkrili mešane biološke sledi štirih oseb. Komu pripada četrta sled, ni mogoče ugotoviti, ker so bili v vozilu v času nesreče trije potniki. Izvedenec sodne medicine Peter Kadiš vseskozi vztraja, da je oškodovanka glede na vrsto poškodb sedela na sovoznikovem sedežu. Dejstvo, da so bili sledovi njene krvi na volanu in voznikovem sedežu, pa je Kadiš pripisal temu, da je dekle po trku premetavalo po vozilu, ker ni bilo pripeto z varnostnim pasom.

​Našli so le sledi kože, ne krvi

S tem, da je vozil obtoženi Korpnik, pa nikakor ne soglaša njegov odvetnik, zato je na lastno pobudo poslal vprašanje izvedencu za biološke genetske sledi v Bosni in Hercegovini dr. Zoranu Obradoviću, ki je delal pri tem primeru in preiskoval sledi, ki jih je z volana po tragični nesreči vzel bosanski kriminalistični tehnik. Tokratno vnovično zaslišanje izvedenke Zupanič Pranjičeve na zahtevo obrambe je bilo povezano prav z Obradovičevim mnenjem, ki ga je ta po elektronski pošti poslal odvetniku. V njem je zapisal med drugim, da so na dveh vatiranih palčkah, s katerimi so jemali sledi z volana, našli le makro sledi kože, niso pa našli sledi človeške krvi. Zaradi njegova mnenja je izvedenka morala pojasnjevati, kako izvedenci v posameznih državah jemljejo in preiskujejo posamezne biološke sledi in da to večina dela glede na priporočila medicinske stroke.

Sodnica je nato sprejela sklep, da bo izvedenca Obradovića prosila, naj pošlje sodišču rezultate svojih preiskav sledi na volanu omenjenega avtomobila. Od njegovega mnenja pa bo odvisno, ali ga bodo nato zaslišali še preko videokonference.

Sojenje se bo nadaljevalo 11. maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta