Po prestani kazni za Eritrejca še izgon

Eritrejec Coco Filip Faragala je bil zaradi poškodb, ki jih je v samskem domu v Ljubljani povzročil Primožu R., obsojen na leto in enajst mesecev zapora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Coco Faragala Filip je brez dokumentov, po prestani kazni ga čaka še postopek za izgon iz Slovenije.
Bojan Velikonja

Tresla se je gora, rodila se je miš," je zagovornik obtoženega Žiga Klun v zaključni besedi danes povzel nekaj mesecev trajajoč sodni postopek zoper Eritrejca Coca Filipa Faragalo, ki mu je tožilstvo sprva očitalo poskus uboja Primoža R., s katerim sta se novembra 2017 sprla zaradi kabla za televizijo, kasneje pa očitek spremenilo v povzročitev lažjih telesnih poškodb in predlagalo dve leti zaporne kazni. A zagovornik tudi s tem ni bil zadovoljen, saj je po njegovem šlo bolj za "ravs nasprotujočih si osebnosti – ene iz Afrike in domačina pod vplivom alkohola, ki je želel korajžo manifestirati na svojevrsten način". Ker po njegovem sploh ni bilo dokazov za očitano dejanje, je predlagal oprostilno sodbo.
"Dobili smo dve povsem različni zgodbi. Obtoženec pravi, da ga na kraju dogodka sploh ni bilo, oškodovanec in več prič pa trdijo nasprotno," je v razsodbi dejala sodnica Deja Kozjek. "Sodišče ne dvomi, da je bil obtoženi tisti dan v času incidenta v Savljah, saj je to potrdila tudi objektivna priča, najemodajalka," je pojasnila sodnica ter Cocu naložila leto dni in enajst mesecev zaporne kazni in mu podaljšala pripor. V njem je sicer že od 29. novembra lani, ko se je napad zgodil, kar se mu bo vštelo v kazen.
In kaj se je sploh zgodilo? V samskem domu v ljubljanskih Savljah je konec lanskega novembra nastal kratki stik med sostanovalcema – obtoženim Cocom in Primožem R. Ta naj bi bil Eritrejca opozoril, naj ne "krade" kabla za televizijo, če pa že, naj za souporabo vsaj plača. Izbruhnil je prepir, morda je celo nastal še komunikacijski šum, ki se je kmalu stopnjeval v pretep, v katerem je Primož R. z nekaj ranami in odrgninami obležal. V sodnem postopku sicer ni bilo ugotovljeno, s kakšnim predmetom so bile poškodbe zadane, so pa obsojenemu pri aretaciji še isti dan zasegli nož, na katerem ni bilo bioloških sledi napadenega. "Možno je, da ga je vmes opral, česar v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju niso mogli izključiti," je dodala sodnica. Ker po njenem v prepiru tudi oškodovanec ni bil pasiven in tudi močno opit, je predlagano kazen tožilstva znižala za mesec dni.
Kozjekova je odločila, da bo po prestani kazni Coco moral zapustiti Slovenijo in bo za najmanj štiri leta izgnan v Eritrejo. "Ministrstvo za zunanje zadeve sicer izgon tja odsvetuje, a so v dopisu podali le splošne navedbe, kot je kršenje človekovih pravic, prezasedenost priporov, o kakšnem splošnem vojnem stanju pa niso zapisali nič," je pojasnila in dodala, da bo ta kazen verjetno težko izvršljiva. Coco namreč nima nikakršnega osebnega dokumenta, pri postopkih za pridobivanje tega pa za zdaj ne sodeluje. Od februarja letos nima urejenega statusa v Sloveniji. O tem, kaj se bo zgodilo z njim, bo najverjetneje dokončno znano šele po odsluženi kazni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta