Po več slovenskih krajih potekale hišne preiskave pri policistih, ki naj bi imeli lažna PCT potrdila

A.L.
18.11.2021 22:01

Pri koliko policistih so danes zaradi domnevno lažnih PCT potrdil opravili hišne preiskave, za zdaj še ni znano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Andrej Petelinšek

Na generalni policijski upravi so za N1 potrdili, da so po več slovenskih krajih potekale hišne preiskave pri policistih, ki naj bi imeli lažna PCT potrdila. "Policija je danes nudila pomoč posebnemu oddelku specializiranega državnega tožilstva pri izvedbi hišnih preiskav na območju različnih krajev Slovenije. Hišne preiskave so se opravljale pri več policistih v zvezi s preiskavo ponarejenih covid potrdil," so na generalni policijski upravi potrdili za N1 Slovenija.

Pri koliko policistih so danes zaradi domnevno lažnih PCT potrdil opravili hišne preiskave, za zdaj še ni znano, prav tako ne, ali so današnje hišne preiskave nadaljevanje preiskav prejšnji teden. Spomnimo, takrat so policisti pridržali dva zdravnika, ki sta izdajala različna lažna dovoljenja, med njimi tudi covidna in se pri tem okoristila za dober milijon evrov.

Zoper oba osumljena zdravnika so podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali uradnih pravic v sostorilstvu, zoper enega od njih pa še zaradi očitkov za jemanje podkupnine. Ob tem so devet osumljenih ovadili še zaradi suma kaznivega dejanja dajanja podkupnine. 

Denar sta si oba osumljena med seboj razdelila

Kriminalisti so v preiskavi, ki so jo začeli po anonimni prijavi, ugotovili, da sta zdravnika neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih morajo podjetja dobiti za svoje zaposlene za dokazovanje zdravstvene sposobnosti. Prvoosumljeni zdravnik, ki ima licenco za opravljanje preventivnih zdravstvenih pregledov s področja medicine dela, naj bi svojo dejavnost v celoti prepustil drugemu osumljenemu, sicer zdravniku splošne medicine, čeprav ta ni imel licence zdravniške zbornice za omenjeno dejavnost.

S koruptivnimi posli sta se ukvarjala vse od leta 2011, tako da se je eden od njiju vnaprej dogovoril z zastopniki delodajalcev oziroma športnih društev, ki so mu dostavili podatke o zaposlenih oziroma športnikih, nato pa je za plačilo brez pregleda izdajal zdravniška spričevala.

Motiv za takšno ravnanje kriminalisti vidijo v koristoljubju, denar pa sta si oba osumljena med seboj razdelila. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta