Po zločinu v Murski Soboti: Ker je moril neprišteven, mu ne bo treba v zapor

Andrej Bedek, Vestnik
06.11.2023 20:04

Tožilstvo je obtožnico zoper Damirja Softića iz Tuzle, ki je februarja v Slomškovi ulici vzel življenje Marselu H. iz Kroga, spremenil v predlog obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damir Softić trpi za posttravmatskim sindromom, kar je domnevno posledica vojnih grozot v BiH.
Jure Kljajić/Vestnik

Strokovnjaki so napisali sodno izvedeniško mnenje o prištevnosti domnevnega morilca, 49-letnega Damirja Softića iz Tuzle, ki naj bi bil 5. februarja letos v Slomškovi ulici v Murski Soboti vzel življenje 26-letnemu Marselu H. iz Kroga.

Kot je na poizvedovanje Vestnika odgovoril višji državni tožilec Drago Farič, sicer vodja murskosoboškega tožilstva, iz mnenja izhaja, da "v posledici bolezni obdolženi ob storitvi kaznivega dejanja ni mogel razumeti pomena svojih dejanj in ni mogel imeti v oblasti svojih ravnanj. Po mnenju izvedencev je bil tedaj v stanju neprištevnosti. Zaradi tega je tožilec v predmetni kazenski zadevi spremenil vloženo obtožnico v predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu".

Če bo okrožno murskosoboško sodišče sledilo predlogu tožilstva, bo Sotfić moral na obvezno psihiatrično zdravljenje za največ pet let v zdravstveni zavod. Sodišče bo vsakega pol leta preverjalo njegovo stanje, če se bo izkazalo, da zdravljenja več ne potrebuje, ga bo prekinilo. Damir Softić je avgusta za potrebe dokončanja omenjenega mnenja odšel na večdnevno opazovanje na enoto za forenzično psihiatrijo mariborskega kliničnega centra, po opazovanju pa je po Faričevih besedah komisija za fakultetna izvedenska mnenja ugotovila, da je državljan BiH moril neprišteven.

Po naših podatkih 49-letnik trpi za posttravmatskim sindromom, kar je domnevno posledica vojnih grozot v BiH. Tujcu zaradi tega, ker je domnevno moril v stanju neprištevnosti, ne bo treba v zapor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta