Po zločinu v Peskovcih: Zaradi umora iz ljubosumja uvedena sodna preiskava

Andrej Bedek, Vestnik
29.09.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitjo Oreška v postopku brani odvetnik Mojmir Šafarič.
Vestnik.si

V soboto bodo minili trije tedni, odkar je 46-letni Mitja Orešek v Peskovcih vzel življenje svoji enajst let mlajši zunajzakonski partnerici. Okrožno sodišče v Murski Soboti je na zahtevo tožilstva zoper osumljenega že uvedlo sodno preiskavo, pričela se je v začetku tedna.

Nizkotni nagibi

Tožilstvo je ob vložitvi zahteve za preiskavo očitek zoper Oreška zaostrilo. Sprva je bil osumljen uboja, zdaj pa tožilstvo zatrjuje, da je bilo njegovo dejanje umor. "Državna tožilka je na podlagi vseh zbranih obvestil in ugotovitev policistov ter kriminalistov sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota ugotovila, da gre v tem primeru za kaznivo dejanje umora iz drugih nizkotnih nagibov," je pojasnil vodja murskosoboškega tožilstva Drago Farič in dodatno razložil, da v skladu s sodno prakso in zakonom med nizkotne nagibe spada tudi ljubosumje, ki je bilo v konkretnem primeru "tako intenzivno, da je zaradi tega vzel življenje svoji zunajzakonski partnerici".

Nad partnerico je roko dvignil v domači hiši, ko sta bila otroka doma. Zdaj zanju skrbijo stari starši.
Vestnik.si

Orešku, ki ga preganja okrožna tožilka Jana Rogan, tako zdaj grozi do 30 let zapora. Sodna preiskava je za javnost zaprta, po besedah odvetnika Mojmirja Šafariča pa Orešek še ni bil zaslišan. Na zaslišanju pred kriminalisti je molčal, z molkom se je branil tudi na pripornem naroku pred preiskovalno sodnico. Kakšna bo taktika obrambe v sodni preiskavi, ni znano.

Najprej jo je davil, nato zabodel

Kot že rečeno, je bil motiv za zavržno dejanje ljubosumje, ki je pri Orešku preraslo vse meje. Po stanovanjski hiši ji je menda nastavil snemalne in prisluškovalne naprave. Policija na naslovu v Peskovcih, kjer sta živela s svojima otrokoma, v preteklosti ni intervenirala. Po naših podatkih se je par tisto usodno soboto okoli 18. ure sprl v shrambi. Orešek je žrtev najprej davil – pri tem si je pomagal tudi s pleteno vrečo – in jo nato vsaj enkrat z 20 centimetrov dolgim kuhinjskim nožem zabodel v predel prsnega koša. Preden je sam poklical operativno-komunikacijski center soboške policijske uprave in prijavil, da je vzel življenje svoji partnerici, je poklical še brata in sosedo. Za otroka, ki sta bila v času zločina v hiši, nista pa bila priča krvavemu dejanju, so poskrbeli bližnji svojci oziroma center za socialno delo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta