Policist naj bi se na sobotni paradi fotografiral z napadalci. Kaj pravijo na policiji?

A.L.
22.06.2023 12:00

Kako se na očitek odzivajo v policiji? So z dogodkom seznanjeni? Kakšna sankcija bi lahko doletela policista?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je nastala na paradi ponosa leta 2021.
Robert Balen

V članku, objavljenem v današnjem Večeru, v katerem analitiki ocenjujejo nasilje na sobotni paradi ponosa, pišemo tudi o domnevno spornem početju enega od policistov, ki je varoval dogodek. "Kot društvo smo na policijo podali eno prijavo, vezano na dogajanje na Kongresnem trgu po povorki, ko je skupina mlajših oseb v udeležence povorke metala jajca in jim kričala homofobne žaljivke. Izredno zaskrbljujoča je bila tudi novica, da se je eden izmed policistov, ki je bil tam, da zaščiti udeležence povorke, fotografiral s to skupino napadalcev," so nam sporočili iz društva Parada ponosa.

Kako se na očitek odzivajo na policiji? So z dogodkom seznanjeni? Kakšna sankcija bi lahko doletela policista?

Iz Policijske uprave Ljubljana so sporočili: "Glede navedb, da naj bi se policisti na shodu fotografirali, nam je znano, da je eden od policistov na prošnjo oseb, ki so bile prisotne na shodu, dopustil fotografiranje. Policist ni vedel, da so osebe kakorkoli povezane s kršitvami na shodu. V primeru da bodo zaznana odklonska ravnanja glede teh navedb, bomo izvedli ustrezne notranje varnostne postopke."

Na Paradi ponosa še nikoli toliko nasilja: "Vsaj del napadov organiziran in 'sponzoriran' s strani določenih strank"

Kot pravijo, so policisti, ki so shod varovali, v največji možni meri preprečevali vsakršna kazniva ravnanja. "Dodajamo, da je za red na prijavljenih shodih odgovoren organizator. Razumeti je potrebno, da ko je na shodih prisotnih večje število udeležencev in se ti odvijajo na širšem območju, kot je bilo tudi v tem primeru, ni mogoče zagotoviti absolutne varnosti. Policija naloge varovanja življenja in premoženja ljudi opravlja v okviru zakonskih pooblastil in v primeru zaznanih kaznivih dejanj ali prekrškov tudi ukrepa skladno in v okviru zakonskih možnosti. Ne drži, da policija ni ukrepala ob naznanjenih kaznivih ravnanjih in nikogar ne odvračamo od prijav, temveč, nasprotno, pozivamo vse, ki bi imeli kakršne koli informacije o dogodkih ali kaznivih ravnanjih, da o tem obvestijo policijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta