Policist odpuščen, zdaj pa so sumi ovrženi, tožilstvo je ovadbo zavrglo

22.08.2021 18:00
Mariborski prometni inšpektor je bil osumljen zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic ter ponarejanja listin, uniformo je moral sleči.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Pivljakovič je sumov iz ovadbe oproščen, a ostaja brez službe v policiji. Foto: Arhiv Večera
Arhiv Večera

Takrat policijski inšpektor v sektorju uniformirane policije mariborske policijske uprave, danes 49-letni Branko Pivljakovič se je pred dvema letoma znašel pod drobnogledom posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Pri njem je bila opravljena hišna preiskava zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ter zlorabe osebnih podatkov. Da naj bi bil neupravičeno vstopal v bazo policijskih podatkov in o tem, kaj je v njej, obveščal tiste, ki so prestopili mejo zakonitega, smo po hišnih preiskavah izvedeli neuradno.

Pravnomočno končan delovni spor

Policija je takrat zaradi suma odklonskega ravnanja zoper prometnega inšpektorja uvedla notranjevarnostni postopek ter postopek za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Do zaključka postopka odpovedi pogodbe pa je bila Pivljakoviču izrečena prepoved opravljanja dela.

Zoper policista je bila julija lani nato podana ovadba zaradi kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter ponareditve uradne listine. A pred mesecem dni je s specializiranega državnega tožilstva Pivljakovič prejel obvestilo, da je ovadbo zoper njega po končanem preiskovalnem postopku zavrglo. Toda Pivljakovič ne glede na zavrženo ovadbo ostaja brez službe v uniformi. Kot so nam pojasnili na mariborski policijski upravi, sta tako Delovno sodišče v Mariboru kot Višje delovno in socialno sodišče v Mariboru v obravnavanem primeru tožbo oziroma pritožbo tožnika zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi zavrnili. "Sodba je postala pravnomočna 7. maja letos," v imenu mariborskih policistov pojasnjuje tiskovni predstavnik Miran Šadl.

Že dvakrat disciplinsko kaznovan

Ali bo Pivljakovič zdaj pravnomočno sodbo napadel z zahtevo za obnovo postopka kot izrednim pravnim sredstvom, nismo izvedeli. A četudi se bo, se bo policija oziroma notranje ministrstvo kot delodajalec najverjetneje sklicevalo na porušeno zaupanje med njimi in nekdanjim delavcem, zato je možnost, da bi nekdanji policist oblekel uniformo, majhna. Še posebno, ker je bil Pivljakovič, preden je dobil odpoved, že dvakrat v disciplinskem postopku. Leta 2016 je dobil opomin pred izredno odpovedjo delovnega razmerja. Domnevni storilec kaznivega dejanja ga je namreč prijavil, da mu je policist izdal policijsko operativno informacijo, nato pa od njega skušal pridobiti denar. A ker je šlo za dejanje, ki se preganja na predlog, kasneje pa je ovaditelj umaknil predlog za pregon, se kazenski pregon zoper policista ni nadaljeval. Izrečen pa mu je bil opomin.

Že pred leti pa je bil Pivljakoviču izrečen disciplinski ukrep po tem, ko je bil obtožen zlorabe položaja. Ker naj bi bil leta 1999 češkemu tovornjakarju neupravičeno izrekel kazen (šlo je za takratnih deset tisoč tolarjev, kar je okoli 40 sedanjih evrov), kazni ob takojšnjem plačilu pa ni znižal za polovico, temveč naj bi jo bil dal v žep, je moral sesti na zatožno klop. Deset let je trajal sodni postopek, dve obsodilni sodbi je slišal Pivljakovič - obsojen je bil na pogojno kazen, na koncu pa ga je višje sodišče oprostilo, saj da v izvedenem postopku ni bilo dovolj dokazov za dejanje, v tretje pa na sojenju ne bi bilo mogoče izvesti novih dokazov. Problem je bil predvsem v tem, da slovenskemu sodišču češkega tovornjakarja ni uspelo povabiti k nam na sojenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta