Policist se je ujel v prisluhe v aferi Tropicana, vpletene redno obveščal o morebitnih "policijskih obiskih"

Vesna Lovrec
28.04.2021 06:00
Izsledki kriminalistične preiskave zoper vpletene v trgovino z ljudmi v nočnem klubu v Šentilju dopuščajo sum, da je osumljene o morebitnih racijah v lokalu obveščal policist s policijske postaje za izravnalne ukrepe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klub Tropicana je bil v času epidemije uradno zaprt, za uporabnike spolnih storitev pa se ni nič spremenilo. Tako kot prej so se vrata zanje tudi zdaj odpirala na široko in na skrivaj. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Po marčevskem policijskem razkritju, da se je v nočnem klubu Tropicana v Šentilju, kjer je nekoč delovala diskoteka Yucatan, dolga leta odvijala trgovina z ljudmi in da je kriminalna združba žrtve zlorabe prostitucije izkoriščala že od leta 2012, so se novinarji na tiskovni konferenci osredotočili na vprašanja, zakaj policija vpletenih ni aretirala že prej. Šef kriminalistov na mariborski policijski upravi Beno Meglič je takrat postregel z informacijo, da je policija prvo uradno naznanilo suma storitve kaznivega dejanja prejela v letu 2016, a razložil, da se tako dolgo ni zgodilo nič zato, ker je klasično preiskovanje trgovine z ljudmi zelo oteženo zaradi nepripravljenosti sodelovanja žrtev, ki jih člani hudodelske združbe potisnejo v podrejen položaj. "S klasičnimi metodami dela ni bilo možno preiskati dejanj, zato smo zadevo nadgradili s prikritimi preiskovalnimi ukrepi," je razložil Meglič.

Igor Napast

Uvedli notranjevarnostni postopek

Ker se je ta nadgradnja preiskave s prikritimi ukrepi zgodila šele v letu 2019, se je samo od sebe postavljalo vprašanje, kako zavzeto je policija s klasičnimi metodami policijskega dela preiskovala naznanilo kaznivega dejanja, da v treh letih ni zbrala dovolj oprijemljivih dokazov za izdajo odredbe za uvedbo prikritih ukrepov proti najemniku lokala, v katerem se je domnevno na veliko odvijala zloraba prostitucije. Natančen pregled izsledkov kriminalistične preiskave je po naših informacijah dal rezultat, ki dopušča sklepanje oziroma vsaj sum, da je policijo pri klasičnih metodah preiskovanja trgovine z ljudmi v Šentilju oviral nekdo iz policijskih vrst. In sicer na način, da je domnevno vpletene v trgovino z ljudmi obveščal o napovedanih racijah v nočnem klubu. To je počel po telefonu in se tako ujel v policijske prisluhe, smo neuradno izvedeli od virov blizu policiji. Ko smo podatek preverili na Policijski upravi (PU) Maribor, njen tiskovni predstavnik Miran Šadl ni mogel veliko razkriti. "V okviru notranjevarnostnega postopka preverjamo sum odklonskega ravnanja policista PU Maribor. Ker postopek še ni zaključen, vam več informacij ne moremo posredovati. Če bodo v notranjevarnostnem postopku ugotovljene nepravilnosti policista, bomo zoper njega uvedli ustrezne postopke," je pojasnil ob našem poizvedovanju. Kdo je policist, zoper katerega je uveden notranjevarnostni postopek, Šadl ni mogel izdati, a smo iz zanesljivih virov izvedeli, da je govor o A. U., zaposlenem na mariborski policijski postaji za izravnalne ukrepe. O notranjevarnostnem postopku zoper A. U. so seznanjeni tudi na posebnem oddelku specializiranega tožilstva, pristojnega za obravnavo kaznivih dejanj, ki so jih osumljene uradne osebe.

Kaj je bil motiv, ki je policista domnevno vodil k temu, da je vpletene redno obveščal o morebitnih "policijskih obiskih" v klubu, se (še) ne ve. Prav tako za zdaj še ni jasno, ali bo zaradi tega pristal v kazenskem postopku. Kaznivo dejanje trgovine z ljudmi, ki se je domnevno odvijala v nočnem klubu Tropicana, policija in tožilstvo za zdaj očitata osmim osumljenim. Glavni med njimi je najemnik lokala Zlatko Župec, ki je po aretacijah edini pristal v priporu, a se zdaj že brani s prostosti. Sumi, da je bil skupaj z Župcem vpleten v zlorabo prostitucije in celo pranje denarja, so padli tudi na lastnika kluba, dolgoletnega občinskega svetnika SDS Bojana Belno. V policijsko pridržanje so v marčevski sklepni akciji zaradi trgovine z ljudmi morali tudi Leonardo Kozar, Samo Robar in žena najemnika kluba.

Za uro seksa 140 evrov

Glede na to, da so kriminalisti kazensko ovadbo proti osmim osumljenim in dvema pravnima osebama spisali na dolgih 460 straneh, se obeta dolgotrajen proces, ki pa se ne bo začel prav kmalu. Preiskovalna sodnica je zoper glavno peterico sicer že uvedla sodno preiskavo, a ve se, da se v primerih, v katerih so vsi obdolženi na prostosti, ne mudi tako zelo. Kot smo poročali, kriminalisti združbi očitajo, da je s trgovino z ljudmi in z zlorabo prostitucije pridobila najmanj 207.500 evrov protipravne premoženjske koristi. Vpleteni vanjo naj bi bili od leta 2012 do 10. marca letos izkoriščali najmanj 38 žensk iz različnih držav, večinoma iz Dominikanske republike, žrtve pa so bile tudi iz Slovenije. Osumljenim policija ni le prisluškovala, ampak je v primer vključila tudi tajna delavca, ki sta delala pod krinko in zbrala dokaze, da so ženske spolne storitve v klubu morale ponujati vse dni v tednu od 21. do 4. ure. Cena je bila 140 evrov za uro. Tajni delavec je za spolno storitev plačal prav na dan zaključne akcije, 10. marca letos. A v klub ta dan ni prišel sam, ampak je vanj vdrlo več deset policistov, ki so v objektu identificirali štiri žrtve trgovine z ljudmi. Ponudili so jim vključitev v takojšnjo krizno namestitev, a se za to ni odločila nobena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta