Poskus uboja: Iz njega je govorila "trava"

Na sojenju Davidu Batiču zaradi poskusa uboja v Hubadovi ulici v Ljubljani so nameravali zaslišati oškodovanca, a jim to ni uspelo. Tako da so ga v Ljubljano iz celjskega zapora pripeljali zaman
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Batič je bil v priporu več kot dve leti, zdaj se brani s prostosti. Foto: Luka CJUHA/DNEVNIK
Luka Cjuha/dnevnik

Nadaljuje se že tretje sojenje 22-letnemu Davidu Batiču zaradi poskusa uboja znanca Evrisa R. Medtem ko je Batič tudi v tretje zanikal, da bi bil Evrisa novembra 2018 nameraval ubiti, slednji pa prejšnji teden ni bil pripravljen, da bi o dogodku povedal karkoli. "Prosim, da tole pričanje prestavite, rad bi vzel odvetnika. Veliko sodnih pisanj sem že izgubil oziroma jih nimam, imam več sodnih postopkov, na tole bi se rad pripravil," je nekoliko zmedeno pojasnjeval sodnici Vesni Podjed. Privedli so ga iz celjskega zapora, kjer prestaja poldrugo leto trajajočo kazen zaradi droge (s pajdašem so jima zasegli štiri kilograme posušenih vršičkov konoplje in 80 gramov heroina) in tatvine. Je pa tudi še v drugih kazenskih postopkih. Tudi Batič je bil že kaznovan, čeprav mu gre, vsaj tako je videti, zadnje čase na bolje. Ta teden je sodnici predal potrdilo o srednješolskem izobraževanju, o sodelovanju v programu društva za nenasilno komunikacijo in o prostovoljnem delu z mladimi v stiski.

Dvakrat spoznan za krivega

Podjedova je šla Evrisu R. na roko in ga res ni zaslišala, ga pa bo (z odvetnikom ali brez njega) na nadaljevanju sojenja konec septembra. O čem ga bo spraševala? V obtožnici piše, da sta se 8. novembra Batić in znanec Dino D. dogovorila, da se okoli 17. ure dobita v Hubadovi za Bežigradom. Med njima naj bi bili neki neporavnani računi zaradi avta in motorja. Z Dinom je prišel tudi Evris. Vnel se je prepir, končalo pa se je tako, da je David zabodel Evrisa v hrbet in v ledveni predel. Zaradi tega je bil prvič obsojen na pet let zapora. Po razveljavitvi sodbe je sledilo novo sojenje, na katerem je dobil tri leta in tri mesece, vendar je bila tudi ta sodba razveljavljena.

Batič vseskozi vztraja, da Evrisu ni imel namena vzeti življenja. Kot pravi, se je v Hubadovo pripeljal z mamo, česar zagotovo ne bi bil storil, če bi nameraval koga ubiti. Trdi, da je Evris udaril prvi, po glavi, in to tako močno, da se mu je stemnilo. Potem je bil deležen še brc in podobno in nekje vmes, niti ne ve kdaj, je izvlekel nož. Toda zaradi samoobrambe, ker se je od Evrisa in Dina čutil ogroženega. Za nož pravi, da ga je nosil s seboj, ker so ga mesec ali dva prej oropali, vzeli so mu telefon in denar.

​Nož za jabolka

Na prostor za priče je v  ponovno stopil tudi Dino D. "Od takrat je preteklo že toliko časa … Spomnim se le, da sta se zravsala. Ne vem, kdo je začel," je bil redkobeseden. Na zaslišanju novembra 2018, le nekaj dni po dogodku, je sicer povedal, da je videl Batiča iz jakne potegniti nož. Sam se je nožu izmaknil, potem je šel Batič proti Evrisu. "Videl sem, kako ga je zabodel v hrbet. Ne vem, kako bi se končalo, če ga jaz ne bi od zadaj zagrabil in vrgel ob tla," je izjavil takrat. Zdaj pa, da se noža ne spomni in da je bila prva izjava posledica njegovega obilnega kajenja trave. Večkrat je ponovil, da Batič ni bil nikoli nasilen in da ne verjame, da bi on začel konflikt. Ko ga je sodnica opomnila, da je bil obtoženi vendarle že kaznovan, je odvrnil, da je šlo takrat za nasilje nad mamo. V odnosu do te pa da je bil večkrat Batič tisti, ki je nastradal. Še nekaj glede noža: Batič ga je po njegovih besedah imel s seboj, zato ker je kar naprej jedel jabolka.

Glede na obtoženčev zagovor o samoobrambi so angažirali izvedenca za oceno njegovih poškodb. Tomaž Zupanc je ocenil, da je verjetno dobil tri udarce v hrbet in enega v sence. Poškodbe so bile v glavnem posledica tope sile, upoštevajoč kazensko zakonodajo pa niso bile takšne, da bi puščale posledice na telesu ali zdravju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta