Poskus umora: Najprej jo je objel, nato zabodel

Mojca Marot, Dnevnik
16.11.2022 19:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Rajević je pred petimi leti poskušal ubiti nekdanjo ženo, zdaj ga obtožnica bremeni poskusa umora nekdanje partnerke.
Mojca Marot/dnevnik 

Laščan Ivan Rajević, doktor dentalne medicine, ki je imel nekaj časa tudi svojo ordinacijo, je moral že drugič v petih letih sesti na zatožno klop celjskega sodišča. Skoraj natanko pet let po tem, ko je pred sodnikom Markom Brišnikom priznal krivdo, za katero se je še pred tem dogovoril s tožilstvom in bil obsojen na štiriletno zaporo kazen, ker je poskušal ubiti ženo, s katero sta bila takrat v ločitvenem postopku, se je Rajević spet znašel na straneh črne kronike.

Terja 42 tisoč evrov odškodnine

A tokrat mu obtožnica očita še hujše kaznivo dejanje, poskus umora nekdanje partnerke Suzane Mihajlovski, za kar je najnižja zagrožena kazen 15 let zapora. A glede na to, da očitno ni poslušal dobronamernega nasveta sodnika Brišnika, ki mu je pred petimi leti dejal, naj poskuša svoje življenje spraviti v red, mimogrede, Rajević je odvisnik od prepovedanih drog, mu zelo verjetno tokrat grozi večletna zaporna kazen. Tudi zato, ker krivde za tokratno kaznivo dejanje ni priznal. Še več, o okoliščinah dejanja, ki ga je zagrešil 7. januarja letos, ni želel povedati nič niti na glavni obravnavi, ki se je začela pred velikim senatom.

 

Predsedujoči sodnici Leonidi Jager je dejal, da bi želel najprej slišati, kaj bo povedala oškodovanka Suzana Mihajlovski, ki je bila na sodišče vabljena kot priča. A je na sodišče ni bilo. Kot je povedal njen pooblaščenec Miha Korenjak, ga je poklicala na dan glavne obravnave in mu povedala, da je v preveč slabem psihičnem stanju, da bi prišla na sodišče. In še, da bo poskušala za to pridobiti tudi zdravniško potrdilo. Je pa sodišču priglasila premoženjskopravni zahtevek v višini dobrih 42 tisoč evrov, kar je obtoženi Rajević vzel na znanje in mu ni ugovarjal.

Brez pomoči bi lahko umrla

Predsedujoča sodnica pa je povedala tudi, da je obdolženi sodišče obvestil o okoliščinah postopka, ki je bil zoper njega sprožen zaradi uničevanja in poškodovanja javne lastnine. "Do tega je prišlo zaradi težav med mano in oškodovanko," je vse, kar je na sodišču na glavni obravnavi še povedal Rajević. Zatem je vodja okrožnega državnega tožilstva Simona Razgoršek Kuzman prebrala obtožnico, v kateri je povzela dogajanje 7. januarja letos, okoli pol tretje ure zjutraj, na hodniku večstanovanjske stavbe v Savinjski ulici v Celju, kjer je Rajević pričakal svojo nekdanjo partnerko Suzano Mihajlovski in ji na zahrbten način in iz nizkotnih nagibov poskušal vzeti življenje. "Z 12,5 centimetra dolgim nožem jo je zabodel v področje pod desnim rebrnim lokom in ji pri tem prebodel trebušno steno ter poškodoval jetra in ledvice. S tem je prišlo do notranje krvavitve, zaradi česar bi lahko, če ne bi bila deležna hitre medicinske pomoči, umrla. Dejanje je storil tako, da jo je najprej objel, nato pa zabodel z nožem, ko oškodovanka tega ni pričakovala. In to vse zato, ker naj ne bi izpolnila njegovih pričakovanj," je povzela bistvo obtožnice tožilka.

 

Spomnimo, da je Rajević še pred prihodom mož v modrem zapustil kraj kaznivega dejanja in odšel neznano kam. Iskali so ga ves dan, v poznih popoldanskih urah istega dne pa so ga izsledili v eni od celjski kavarn, kjer so mu odvzeli prostost, čemur se ni upiral. Rajevićev zagovornik Matjaž Kocjan vztraja, da sodišče ponovno zasliši več prič, tudi izvedence, med njimi psihiatrične stroke Karin Sernec, klinične psihologije Tristana Riglerja in sodne medicine Simono Šramek Zatler. Angažirali pa naj bi tudi novega izvedenca forenzike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta