Požar preskočil na slovensko stran, poteka evakuacija več vasi, zgorel bazen, iz katerega zajemajo vodo

Primorske novice
20.07.2022 13:26

Medtem ko v kraju Jamlje na italijanski strani že poteka evakuacija prebivalcev, saj so ognjeni zublji dosegli stanovanjske hiše, je požar od tam preskočil 500 metrov dalec na slovensko stran. Sprožili so sireno za splošno nevarnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Civilna zaščita za severno Primorsko

Požar, ki že uničuje hiše Jameljcev, je zanetil podobno ognjeno stihijo tudi na slovenski strani. Po navedbah štaba civilne zaščite za severno Primorsko so na območju občine Miren-Kostanjevica trenutno ogrožene štiri vasi - Sela na Krasu, Korita na Krasu, Hudi Log in Nova vas, od koder preventino že evakuirajo stanovalce. Evakuacija poteka tudi iz vasi Klariči in Brestovica na Komenskem.

Zgorel je tudi velik bazen iz katerega so helikopterji zajemali vodo. "Stanje na terenu je nadvse resno. Aktivirane so vse sile za zaščito in reševanje na celotnem območju," so še sporočili iz civilne zaščite.

V reševanje nastalih razmer je vključen tudi vrh civilne zaščite, ki poleg več kot 550 gasilcev iz vse Slovenije, ki že ves dan pomagajo gasiti, namerava - da bi se izognili katastrofi - vpoklicati še več slovenskih gasilcev.

Kot so že dopoldne sporočili iz štaba civilne zaščite za severno Primorsko, imajo gasilci tudi izdatno pomoč iz zraka. Pomagata dve italijanski letali za gašenje, trije helikopterji slovenske vojske in še dva italijanska helikopterja. Prizadevajo si, da bi požarno linijo držali čim dlje od goriškega dela Krasa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta