Požar v Brezju izdal kar tri kriminalce

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
24.09.2020 13:18

Po marčevskem požaru v mariborskem naselju, ki ga je sprožila malomarnost najemnika hiše, so kriminalisti prišli na sled pridelovalcema konoplje in razkrinkali osumljenca, ki sta sta na črno trgovala z orožjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pu Maribor

Konec marca smo poročali o požaru v stanovanjski hiši v mariborskem naselju Brezje, ki so jo policisti po požaru strogo varovali zato, ker je že gasilcem med gašenjem ognja bilo jasno, da gasijo prizorišče kriminalnega dejanja. V kletnih prostorih je gorela prepovedana konoplja, požar se je razširil tudi v druge prostore. Osumljenec ni bil lastnik hiše, le-to je oddal v najem 44-letnemu moškemu, ki se je šel kriminalni posel brez njegove vednosti. Za gojenje konoplje je uporabljal električno energijo, ki jo je speljal mimo števcev, torej ukradel, kar je tudi zanetilo iskro in bi lahko v strnjenem naselju povzročilo še kako veliko katastrofo, če ne bi bili pripadniki Gasilske brigade Maribor požara hitro zatrli.

Tri mesece po požaru so ga prijeli

Kriminalisti so med preiskavo našteli 722 sadik konoplje in dober kilogram in pol posušenih delcev te rastline. Za 44-letnikom so se sprva izbrisale vse sledi, slabe tri mesece po požaru pa so mu policisti le stopili na prste. V kazenski ovadbi so mu naprtili povzročitev splošne nevarnosti, kar je storil s tem, ko je zaradi malomarnosti pri napeljavi električne energije povzročil požar. Zaradi kraje električne energije so ga ovadili tudi za tatvino, zaradi konoplje pa ga obremenili neupravičene proizvodne in prometa z drogami. Osemnajstega junija so policisti osumljenega privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor. Kriminalistična preiskava pa s tem ni bila končana. Izkazalo se je namreč, da 44-letnik v kriminalnem poslu ni deloval sam. V sostorilstvu s 26-letnim slovenskim državljanom je do 16. junija letos konopljo gojil tudi na območju Lendavskih Goric. Preiskovalci so v posebej prirejenem prostoru za gojenje konoplje našli 107 sadik te rastline in nekaj posušenih delcev te rastline. Kot rečeno, so kriminalisti 44-letnika v sredini junija prijeli, mlajši osumljeni pa je kriminalni posel od takrat nadaljeval sam, vse do 8. septembra. Kriminalisti so ta dan opravili preiskavo na območju Beltincev in 26-letniku našli 95 sadik konoplje, posušene delce te rastline in nekaj konopljine smole. Manjkalo ni niti prepovedane droge amfetamin, kar pa še ni vse.

Pu Maribor

​Strelno orožje in eksploziv

Kriminalisti so 26-letniku zasegli večjo količino sestavin za izdelavo eksploziva, smodnika, več kosov orožja in streliva, zato so ga poleg kaznivega dejanja neuporavičene proizvodnje in prometa s prepovedano drogo ovadili še zaradi nedovoljenega proizvodnje eksploziva in prometa z orožjem. Gre namreč za večjo količino strelnega orožja in streliva, katerih promet, nabava in posest posameznikom niti pravnim osebam in podjetnikom niso dovoljeni oziroma so omejeni ter za eksplozivne snovi, ki predstavljajo nevarnost za življenje ljudi in premoženje.

orožje zaseg
Pu Maribor

Dan po prijetju so tako policisti pred preiskovalnega sodnika privedli tudi 26-letnika, ki je 9. septembra zanj odredil pripor. Kriminalistična preiskava pa tudi s tem prijetjem ni bila zaključena. Izkazalo se je namreč, da je osumljenec iz Beltincev sodeloval še s 26-letnikom iz Šmartnega ob Paki. Ta mu je namreč ponujal naprodaj večjo količino kalijevega perklorata, ki je predhodna sestavina za izdelavo eksplozivov.

kalijev perklorat
Pu Maribor
Pu Maribor

Minuli torek so kriminalisti pri njem opravili hišno preiskavo in mu zasegli večjo količino kalijevega perklorata in predelano puško. Tudi njega bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta