Prijatelja na izletu v Mariboru zapeljal v smrt

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
26.12.2023 18:46

Minuli teden je za posledicami prometne nesreče na naših cestah umrlo pet ljudi. Huda nesreča se je zgodila tudi na železniških tirih, zaradi česar je direktor Slovenskih železnic govoril celo o odstopu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tragična nesreča se je v petek zvečer zgodila v križišču Ptujske ceste in Panonske ulice v Mariboru. 
Andrej Petelinšek

Pet umrlih za posledicami prometnih nesreč in še dve smrti zaradi železniške nesreče. Tako črna je bila prejšnji teden statistika prometne varnosti pri nas. Prva tragedija se je zgodila 19. decembra okoli 19.30 na štajerski avtocesti v smeri Slovenske Bistrice, zunaj naselja Preloge. V nesreči je umrl 63-letni delavec Darsa, ki je vzdrževal cesto. Vanj je na odstavnem pasu trčil 41-letni voznik avtomobila, ki je s kraja nesreče celo odpeljal. Kasneje se je vrnil, policisti pa so ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola, saj so s preizkusom alkoholiziranosti izmerili, da je imel v litru izdihanega zraka 0,64 miligrama alkohola. Policisti ga bodo kazensko ovadili zaradi nevarne vožnje, za kar je zagrožena kazen do dvanajst let zapora.

Pobeglega motorista še iščejo

Nekaj ur kasneje je na drugi strani Slovenije, v naselju Kukežiči v občini Renče-Vogrsko, umrl še en pešec. Domnevno naj bi bil hodil po sredini ceste, ko je vanj trčil motorist, ta pa ponesrečencu ni pomagal, pač pa je odpeljal naprej. Petdesetletni pešec je umrl na prizorišču nesreče, motorista, ki je s kraja dejanja odpeljal, pa policisti še iščejo.

Dva dni kasneje je Slovenijo pretresla nova tragedija. Na železniški progi med Postojno in Divačo je vlak zapeljal v skupino delavcev. Dva sta v delovni nesreči izgubila življenje, dva sta se hudo poškodovala. Kako se je lahko zgodilo, da delavci niso bili obveščeni o prihajajočem vlaku, se še vedno preiskuje. Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je v petek napovedal, da bo, če se izkaže, da je objektivno odgovoren za nesrečo, odstopil s položaja.

V petek je usodno počilo na koroškem koncu. Ura je bila 12.20, ko je 37-letni voznik osebnega avtomobila zaradi prevelike hitrosti zunaj naselja Sele Vrhe v desnem nepreglednem ovinku izgubil oblast nad vozilom, zapeljal na nasprotni vozni pas in čelno trčil v kombi 47-letnega voznika, ki mu je pravilno pripeljal nasproti. Slednji je z umikanjem v desno poskušal trčenje preprečiti, a to ni bilo mogoče. Oba voznika sta se v nesreči poškodovala, za 33-letnega sopotnika v vozilu povzročitelja pa je bilo trčenje usodno. Umrl je na kraju nesreče.

Hitel pomagat, nato se je zgrudil

Sedem ur kasneje je vest o smrtni nesreči prispela z mariborske policijske uprave. Zgodila se je v Mariboru, v križišču Ptujske ceste in Panonske ulice, domnevno zaradi neupoštevanja prednosti pri zavijanju v levo. Kot smo izvedeli neuradno, sta se v avtomobilu, ki je zavijal levo, peljala dva para, doma z Murskega polja. Maribor so izbrali za predpraznično druženje, nepoznavanje nevarnega križišča na Teznu pa jim je življenje obrnilo na glavo. Ko so pri zeleni luči zavili v levo, bi bil moral 50-letni voznik v križišču ustaviti, saj je zelena luč na semaforju gorela tudi na prednostni cesti iz smeri Miklavža, po kateri je pripeljal 38-letni voznik avtomobila in trčil v avto Pomurcev. Nesreča je bila usodna za 48-letnega sopotnika na sprednjem sedežu v vozilu povzročitelja nesreče. Bili smo na kraju dogodka in od očividcev izvedeli, da naj bi bil nesrečni moški po trčenju celo izstopil iz vozila in poskušal pomagat ženskama, ki sta v istem vozilu sedeli zadaj, a ju ni dosegel, saj se je nenadoma zgrudil in umrl. 

O preostalih udeleženih v nesreči je Boštjan Velički s Policijske uprave (PU) Maribor sporočil, da so se trije hudo poškodovali, dva pa lažje. Za voznika je bil odrejen strokovni pregled, za vozili pa izvedeniški pregled z namenom ugotavljanja hitrosti vožnje in tehnične brezhibnosti avtomobilov, so še sporočili s PU Maribor in dodali, da bodo 50-letnega povzročitelja nesreče kazensko ovadili.

Smrtna nesreča se je zgodila tudi v nedeljo na območju Velke. Nekaj minut čez peto uro zjutraj je 43-letni voznik osebnega avtomobila vozil od Dravograda proti Radljam ob Dravi in na ravnem delu ceste zapeljal na nasprotni vozni pas, nato pa trčil v odbojno ograjo in zatem še v ograjo mostu. V prometni nesreči se je tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju dogodka. Triinštiridesetletnik v vozilu ni bil sam. Z njim so se peljali še trije sopotniki, od katerih se je eden lažje poškodoval.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta