Prijava policista, v kateri je ta obtožil sodnico, da je ovirala hišno preiskavo in grozila policistom, je trhla

Damijana Žišt
17.01.2021 17:00
V zvezi z aretacijo Branka Ferlina, obtoženega trgovanja z drogo, je grosupeljski policist Rok Majer ovadil tudi njegovega odvetnika in sprožil premestitev ljubljanske okrožne sodnice na kamniško okrajno sodišče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodnica Ana Testen je po naših podatkih že skoraj napisala obsežno sodbo nekdanjemu kriminalistu Danilu Lavrincu, ko ji je predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik odvzel vse spise in jo ekspresno dodelil na kamniško okrožno sodišče.
Foto: Luka CJUHA/Dnevnik
Luka CJUHA/Dnevnik

Grosupeljski policisti so v začetku septembra lani prejeli anonimno prijavo, da v okolici Zagradca nekdo goji prepovedano konopljo. Prijavitelj je priložil tudi zemljevid vinograda, kjer je opazil bilke. Policisti so v njem res odkrili 46 rastlin konoplje. Našli so tudi lastnika vinograda, ki je vinograd zaupal Branko Ferlinu iz Zagradca. Ta se je z lastnikom dogovoril, da bo v njem sadil, kar bo hotel. Policisti so 29. septembra v vinogradu prijeli Ferlina in Ano Damjan iz okolice Ivančne Gorice. Pridržali so ju in naslednji dan opravili hišno preiskavo pri obeh osumljencih doma, kjer so našli še nekaj konoplje. Oba sta v hišnem priporu, predobravnavni narok na ljubljanskem okrožnem sodišču pa se bo zanju opravil v sredo. Tožilstvo jima očita trgovanje z drogo.

​Policist odvetniku zasegel pooblastilo

Zgodba o zasegu 46 sadik konoplje ne bi bila nič posebnega, če ne bi po aretaciji Ferlina in Damjanove policist reagiral tudi proti odvetniku in celo sodnici, ki s primerom kot sodnica ni imela nič. Policist Rok Majer, ki je skupaj s kolegom odkril vinograd s konopljo in opravil tudi hišno preiskavo pri Ferlinu, je kazensko ovadil njegovega odvetnika Miloša Zariča. Šel je še dlje. Predsedniku ljubljanskega sodišča Marjanu Pogačniku je poslal uradni zaznamek in okrožno sodnico Ano Testen obtožil, da je ovirala hišno preiskavo. S tem je sprožil njeno premestitev na kamniško okrajno sodišče. Pojdimo po vrsti.

Ko je odvetnik Zarič svojega klienta želel obiskati v pridržanju, mu je policist Majer zasegel pooblastilo za zastopanje stranke. Sumil je, da je pooblastilo ponarejeno, a odvetniku ga je zasegel brez pojasnila. Prav tako o tem ni obvestil Odvetniške zbornice Slovenije. Zarič pravi, da je policist ravnal eklatantno nezakonito in da policistova poteza pomeni grob napad na odvetniško neodvisnost. Odvetniška zbornica je na vse to že opozorila policijo. Ali je zaradi Ferlinovega ravnanja na policiji stekel kakšen postopek, Zarič ni seznanjen.

Prerazporejena na drugo sodišče

Kot rečeno, je policija hišno preiskavo pri Ferlinu in Damjanovi opravila dan po njuni aretaciji, 30. septembra. Ferlinov dom se nahaja nad gostilno, ki jo vodita z ženo. Še preden se je pri Ferlinu začela hišna preiskava, je bila v gostilni med gosti tudi Ana Testen. Tam je bila zasebno, policist Majer pa jo je v uradnem zaznamku obtožil, da je ovirala hišno preiskavo, grozila policistom, mahala z rokami in jim žugala. Zaradi policistovih navedb je predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča 20. oktobra Testenovo ustno obvestil, da ji bo odvzel vse spise, kar se je naslednji dan že realiziralo, saj so jih odpeljali iz njene pisarne. Pogačnik naj bi bil sodnici rekel, da jo bo razporedil drugam zato, ker je prejel uradni zaznamek grosupeljskega policista, sodnici pa ni dal možnosti, da bi pojasnila svojo plat zgodbe. Ko so ji odvzeli spise, je sodnica šla v bolniški stalež, Pogačnik pa jo je nato ekspresno premestil na kamniško okrajno sodišče z obrazložitvijo, da je to posledica spremenjenega letnega razporeda dela sodnikov. Sporno pri tem je, da se je letni razpored spremenil kasneje, šele 23. oktobra, on pa je sodnici spise odvzel že prej in ji odredil, naj prekliče vse svoje razpisane obravnave.

​V zapisniku o hišni preiskavi ničesar o sodnici

Kaj je policist Rok Majer navedel v spornem uradnem zaznamku, zaradi katerega je morala sodnica Ana Testen ekspresno zapustiti ljubljansko okrožno sodišče, uradno ni znano. Sodnica zadeve še vedno ne komentira, od virov blizu sodstva pa smo neuradno izvedeli, da so navedbe v uradnem zaznamku na zelo trhlih nogah. Policist Majer naj bi bil med drugim zapisal, da ga je sodnica s povišanim tonom opozorila, da ne dela prav. To naj bi se bilo nanašalo na moment, ko je osumljeni Ferlin vprašal policiste, ali lahko počakajo s pričetkom hišne preiskave, dokler ne pride njegov odvetnik Zarič. Policisti naj bi jo bili namreč nameravali pričeti brez odvetnika. Majer je sodnico obtožil, da mu je grozila, mu žugala in mu govorila, "boš že videl". Odvetnik Zarič ob tem opozarja, da nič od tega ne izhaja iz zapisnika o hišni preiskavi ali kakšne druge listine iz spisa, zato ocenjuje, da so navedbe v policijskem uradnem zaznamku neresnične. "Prvič sem za domnevna ravnanja sodnice izvedel šele približno dva tedna po opravljeni hišni preiskavi, ko sta bila zaslišana policista, ki sta bila na hišni preiskavi. Vendar sta njuni pričevanji diametralni in izključujoči ter v nasprotju z listinami v spisu. Zato zaključujem, da sta v celoti neresnični. Moram pa izpostaviti, da je bilo na zaslišanju policistov zaznati, da sta policista osebno motivirana, taka ravnanja pa so strokovno in moralno nesprejemljiva," pravi odvetnik Zarič. Tudi sami smo govorili s pričami, ki so spremljale hišno preiskavo pri osumljenem Ferlinu. Povedale so nam, da je sodnica Testenova res govorila s policisti, ki so opravljali hišno preiskavo, vendar pa, da je bila zelo prijazna in da ni niti enkrat povzdignila glasu, kaj šele, da bi žugala policistom in jim grozila.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču smo vprašali, ali je sodnica Testenova že na novem delovnem mestu v Kamniku. Tiskovna predstavnica Mateja Jazbec je odgovorila, da je sodnica še vedno v bolniškem staležu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta