Priznal, da je ubil ženo, in storjeno obžaloval

Damijana Žišt Damijana Žišt
01.07.2020 18:40

Franc Hlastan na današnjem predobravnavnem naroku ni omahoval s priznanjem, da je 18. decembra 2018 vzel življenje ženi Cirili Hlastan Ribič. Tožilstvo je sodišču predlagalo, naj ga obsodi na pet let zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franca Hlastana brani odvetnik Benjamin Peternel (desno). Danes je sodišču predlagal, naj pred izrekom sodbe zasliši obtoženega, njegova sinova in sodna izvedenca.
Jaka GASAR/Dnevnik

"Krivdo po obtožnici priznam," se je pred ljubljanskim okrožnim sodnikom Martinom Justinom na predobravnavnem naroku pokesal 51-letni Franc Hlastan iz Notranjih Goric, obtožen, da je ubil ženo Cirilo Hlastan Ribič. Tožilstvo zatrjuje, da je obtoženi 18. decembra 2018 v domači hiši Hlastanovih, bilo je okoli 14.45, v spalnici v zgornjem nadstropju porinil ženo na posteljo. Z eno roko ji je čez usta in nos potiskal vzglavnik, ovit v polivinilasto vrečko, z drugo pa jo je držal za vrat. S koleni se je opiral na njena ramena, tako ji je preprečil, da bi se branila z rokami. Držal in stiskal jo je toliko časa, da je zaradi zadušitve umrla. Tožilka Tina Sočan je za obtoženega predlagala pet let zapora, ker je krivdo priznal že na predobravnavnem naroku, sodba pa mu bo izrečena 22. julija. Na predlog obtoženčevega odvetnika Benjamina Peternela bo sodnik pred izrekom sodbe še zaslišal obtoženega in njegova sinova, stara 20 in 22 let, ter prebral izvedenski mnenji psihiatrov Dragana Terziča in Petra Pregla, ki je ocenil, da prištevnost obdolženega v času storitve kaznivega dejanja ni bila bistveno zmanjšana. Psihiater Terzič je izdelal izvedensko mnenje o duševnem stanju in odvisnostih pokojne, zlasti od zdravil. Odvetnik Peternelj je izpostavil tudi odgovornost delodajalca umrle in zdravstvenega sistema v tem primeru. Prepričan je, da so v službi vedeli za njeno odvisnost in da so jo torej posredno podpirali. Prav odvisnost žrtve in njeni čedalje pogostejši izpadi doma in v okolici, ki so močno bremenili njenega moža in sinova, naj bi bili povod za dejanje, ki ga je storil obdolženi. Njegova žena je bila nazadnje zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, za sabo je imela uspešno kariero. Po diplomi je opravila magisterij na ljubljanski biotehniški fakulteti, doktorat na medicinski. Po več letih dela na medicinski fakulteti je bila med letoma 2003 in 2006 svetovalka ministra za zdravje, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je delala kot nacionalni ekspert s področja javnega zdravja.

 

Med ženinim vpitjem se je zlomil


Sodnik Martin Justin je danes povedal, da sprejema obdolženčevo priznanje krivde, in sicer "zlasti na podlagi vašega zagovora pred preiskovalno sodnico, kjer ste dejanje priznali in ga obžalovali." Obdolženi je tedaj opisal dogodek, ki ga potrjujejo izpovedbe prič v preiskavi, tudi sinova. "Iz izpovedi enega od sinov sledi, da je slišal prepir med vami in ženo v zgornjem nadstropju, nato je vse potihnilo. Potem ste prišli v spodnji prostor in mu povedali, da se je zgodilo nekaj, zaradi česar bo prišla policija," je opisal sodnik.
V preiskavi je Hlastan povedal, da sta bila z ženo usodnega dne dogovorjena, da jo ob 12.30 pelje na pregled na Poljanski nasip, kjer se je zdravila. Ko pa se je tistega jutra zbudil, žene ni bilo doma. Prišla je okoli 12.30 v izredno slabem stanju, nato je spet odšla in se vrnila okoli 14. ure, s seboj je prinesla steklenice piva. Najedla se je, nato pa odšla v spalnico. Kmalu je zaslišal njeno vpitje - v stanju intoksikacije je pogosto imela histerične napade, zaradi katerih je moral poklicati policijo, ker je sam ni mogel umiriti. Šel je v spalnico, da bi videl, kaj se dogaja. Žena je stala ob postelji in vpila, da ne bo šla na zdravljenje. Med njenim vpitjem se je zlomil, kar je bila posledica dogajanja tistega tedna, ko je žena večkrat imela podobne izpade in napade agresije. Pograbil je blazino, ženo porinil na posteljo, ji s koleni pritisnil na ramena in jo toliko časa dušil in stiskal, da je prenehala dihati. Ko je videl, kaj je storil, je šel v spodnje nadstropje in mlajšega sina poslal k bratu v službo, nato je poklical policijo in povedal, kaj je storil.

Zaradi odvisnosti nasilna do družine


Pri obdukciji trupla je bilo ugotovljeno, da je bila pokojna v času dogodka pod vplivom visokih koncentracij psihoaktivnih snovi zolpidema, ki je aktivna sestavina uspavala Sanval, in alkohola. To pomeni, da je bila močno omamljena in se ni mogla braniti. Sinova pokojne sta v preiskavi povedala, da je bila mama dolga leta odvisna od psihoaktivnih zdravil in alkohola. Zaradi tega se je večkrat zdravila v psihiatrični ustanovi, a nikoli ni zaključila zdravljenja. Življenje z njo je bilo zelo težko za celo družino. Zaradi odvisnosti je bila psihično nasilna do družinskih članov, pogosto se je drla, razbijala krožnike in kozarce ter uničevala druge predmete. Posebno hudo je bilo zadnjih šest let. Njena odvisnost je tudi veliko stala, zato je oče delal tudi med vikendi in še vedno odplačuje dolgove. Ena izmed prič v preiskavi je razkrila, da je obtožena tablete kupovala na črnem trgu, ker od zdravnikov ni več dobila receptov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta